Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τετριμμένοι και αμήχανοι οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών στις αγορεύσεις τους

Συνήγοροι υπεράσπισης οχτώ χρυσαυγιτών που κατηγορούνται για απλή συνέργεια στη στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, αγόρευσαν στις συνεδριάσεις της 27ης Φλεβάρη και της 3ης και 4ης Μάρτη. Δε θα ασχολούμασταν με τις αγορεύσεις τους, αν δεν επανέρχονταν στην παλαιότερη εκδοχή για το SMS του Πατέλη, που στάλθηκε το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα στα μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας. Αν δεν υποστήριζαν, δηλαδή, ότι το κάλεσμα του Πατέλη για επείγουσα νυχτερινή συνάντηση των νεοναζιστών ταγματοεφοδιτών αφορούσε τάχα το μοίρασμα τρικ για μια συγκέντρωση που θα γινόταν στις 19 Σεπτέμβρη με την παρουσία του φίρερ Μιχαλολιάκου και του περιφερειάρχη Λαγού.

 

Θυμίζουμε ότι έως και πρόσφατα, οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες και οι υπερασπιστές τους ισχυρίζονταν ότι το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα έγιναν δυο παράλληλες ενέργειες, που δεν είχαν καμιά σχέση μεταξύ τους. Η μία ενέργεια αφορούσε τους χρυσαυγίτες της Νίκαιας (το τάγμα εφόδου), που βγήκαν για να μοιράσουν τρικ προπαγανδίζοντας τη συγκέντρωση που θα γινόταν μετά από δυο μέρες με ομιλητές τον φίρερ και τον Λαγό. Η άλλη ενέργεια ήταν η δολοφονία Φύσσα, που τη διέπραξε μόνος του ο Ρουπακιάς.

 

Ηρθε, όμως, ο συνήγορος υπεράσπισης και στέλεχος της Χρυσής Αυγής Χρ. Τσάγκας, αγορεύοντας για τον κατηγορούμενο και στέλεχος της ΧΑ Α. Μιχάλαρο, να προβάλει μια νέα εκδοχή. Σύμφωνα με τον Τσάγκα, υπήρχαν 5-6 χρυσαυγίτες στο απέναντι πεζοδρόμιο της Τσαλδάρη, όπου έγινε η δολοφονία, όμως αυτοί είχαν αποχωρήσει προτού ο Ρουπακιάς μπήξει το μαχαίρι στην καρδιά του Φύσσα.

 

Δύο άλλοι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών, όμως, ο Δ. Τζεμπετζής, που υπερασπίζεται το στέλεχος της νεοναζιστικής συμμορίας και μέλος του τάγματος εφόδου, Κορκοβίλη, και η Μαρ. Παπαδημητρίου (στενή συνεργάτιδα του Β. Κόκκαλη, πρώην ανελίτη και νυν βουλευτή του Σύριζα), επανέλαβαν τον ισχυρισμό ότι εκείνο το βράδυ το τάγμα εφόδου είχε κληθεί από τον Πατέλη για να προπαγανδίσουν τη συγκέντρωση με ομιλητές τον φίρερ με τον Λαγό, που θα γινόταν την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη του 2013!

 

Η δεύτερη συνήγορος έχει γραφείο στη Λάρισα και δεν παρευρισκόταν στη δίκη τις μέρες που αγόρευσε ο Τσάγκας. Ετσι δεν πληροφορήθηκε τη νέα υπερασπιστική γραμμή που χάραξε ο Μιχαλολιάκος. Αν συνυπολογίσουμε το γενικό μπάχαλο που επικρατεί στις γραμμές των χρυσαυγιτών και το ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης που χαράσσουν την υπερασπιστική γραμμή του φίρερ επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αθώωσή του, συμπεραίνουμε ότι δε φρόντισαν να ενημερώσουν όλους τους συνηγόρους υπεράσπισης ώστε να ευθυγραμμιστούν στη νέα γραμμή του φίρερ.

 

Ετσι, η Παπαδημητρίου θεώρησε φυσικό να επαναλάβει τον αρχικό ισχυρισμό της ΧΑ. Είχε και έναν επιπλέον λόγο. Ο πελάτης της Σταμπέλος, στο μοίρασμα των ρόλων που έκαναν οι χρυσαυγίτες για την υποτιθέμενη διανομή των τρικ, είχε πάρει το ρόλο εκείνου που είχε δήθεν την υποχρέωση να παραλάβει από τον Καζαντζόγλου ένα πακέτο με τρικ. Στους πίνακες που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο με τα δόκιμα μέλη της ΧΑ και το τάγμα εφόδου της Νίκαιας φιγουράρει και το όνομα του Σταμπέλου. Το σημειώνουμε, γιατί η Παπαδημητρίου, με εμφανή την αμηχανία και χρησιμοποιώντας έναν τετριμμένο λόγο, ισχυρίστηκε ότι ο Σταμπέλος από λάθος πήρε τηλέφωνο τον Ρουπακιά, ενώ ήθελε να πάρει τον Πατέλη.

 

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Τσαλίκη, Δ. Μπόνης, κόντρα στη γραμμή Μιχαλολιάκου-Τσάγκα, σύμφωνα με την οποία 4-5 χρυσαυγίτες βρίσκονταν στο απέναντι πεζοδρόμιο της Τσαλδάρη και αποχώρησαν προτού ο Ρουπακιάς δολοφονήσει τον Φύσσα, ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν μέχρι τέλους 4-5 χρυσαυγίτες, αλλά αμφισβήτησε ότι αυτοί προσέφεραν ψυχική συνδρομή στον Ρουπακιά.

 

Αφήσαμε για το τέλος τους ισχυρισμούς του Τζεμπετζή, συνηγόρου υπεράσπισης του Κορκοβίλη. Αυτός γνώριζε το νέο χρυσαυγίτικο ισχυρισμό που διατύπωσε ο Τσάγκας (4-5 χρυσαυγίτες που είχαν αποχωρήσει προτού ο Ρουπακιάς μαχαιρώσει τον Φύσσα). Επιπλέον, είναι κομματικό στέλεχος της ΧΑ και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παρά ταύτα, επανέλαβε τον αρχικό ισχυρισμό της ΧΑ. Ανεξάρτητα από τους λόγους που ώθησαν τον Τζεμπετζή να επανέλθει στον παλαιότερο ισχυρισμό, το βέβαιο είναι πως αυτές οι συνεχείς παλινδρομήσεις και τα χοντρά ψέματα των κατηγορούμενων και των συνηγόρων τους έρχονται να επιβεβαιώσουν και να ενισχύσουν το κατηγορητήριο.

 

Ο Τζεμπετζής παραδέχτηκε ότι ο Κορκοβίλης ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Υπάρχουν ισχυρότατες αποδείξεις για το ρόλο του στη νεοναζιστική συμμορία. Στο έγγραφο 0084000 του παραρτήματος 1.3 του Αναγνωστέου Εγγράφου 376 (υλικά του στελέχους της ΧΑ Τσακανίκα) φιγουράρει ως μέλος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας. Στα Αναγνωστέα 359 και 382 (υλικά του ίδιου του Κορκοβίλη) υπάρχουν πολλά μηνύματα, από τα οποία φαίνεται ότι έπαιζε σημαντικό ρόλο στην Τοπική της Νίκαιας. Τα μηνύματα αυτά στάλθηκαν από την Τοπική της Νίκαιας και για να βρεθούν στα Αναγνωστέα του Κορκοβίλη σημαίνει ότι αυτός ήταν σημαντικό στέλεχος.

 

Για παράδειγμα, στο Αναγνωστέο 382, παράρτημα 1, υπάρχουν δύο μηνύματα, ένα το βράδυ της επίθεσης ενάντια στα μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ και ένα την επόμενη ημέρα, στα οποία γίνεται λόγος για επιφυλακή.

 

«ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

 

12/9/2013 9:36:22 μμ (UTC+0)

 

T.O. Νίκαιας

 

Ολοι από το μεσημέρι σε ετοιμότητα σε περίπτωση μηνύματος θα πάτε στην Τοπική του Περάματος. Θα μαζευτείτε στην Νίκαια και θα πάτε Πέραμα. Εντολή Λαγού.

 

13/9/2013 8:54:09 (UTC+0)

 

Τ.Ο. Νίκαιας».

 

Απ’ αυτά τα μηνύματα επιβεβαιώνεται ότι η επίθεση στο ΠΑΜΕ σχεδιάστηκε και δόθηκε εντολή από την Κεντρική διοίκηση, δηλαδή από το φίρερ Μιχαλολιάκο και το Πολιτικό Συμβούλιο της Χρυσής Αυγής, και όχι από την Τοπική του Περάματος. Επειδή οι Μιχαλολιάκος και Λαγός φοβούνταν ότι η δολοφονική επίθεση ενάντια σε μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ θα προκαλέσει άμεσες αντιδράσεις από το ΠΑΜΕ και τον πολιτικό του φορέα, καλούν σε ετοιμότητα την Τοπική της Νίκαιας. Προφανώς, ανάλογα μηνύματα στάλθηκαν και σε άλλες Τοπικές των νεοναζιστών, γιατί οι χρυσαυγίτικες δυνάμεις της Τοπικής της Νίκαιας δεν ήταν αρκετές για να αντιμετωπίσουν το ΠΑΜΕ.

 

Από τους συνηγόρους υπεράσπισης έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση ότι δεν υπήρχε εντολή από την κεντρική διοίκηση για ομοιόμορφη στρατιωτική ενδυμασία. Παραθέτουμε άλλα δύο μηνύματα:

 

«Το Σάββατο 31-8-2013 και ώρα 10:00 το πρωί πολιτική δράση της Τοπικής της Νίκαιας. Οσοι έχετε πόλεως να το φοράτε. Πέρνα στην αντεπίθεση. Ελα στην χρυσή Αυγή.

 

30/8/2013 7:58:07 πμ (UTC+0)

 

Τ.Ο. Νίκαιας».

 

«Τα άτομα που είσαστε για αύριο στα γραφεία για να είσαστε 12 στην Δεληγιάννη παρακαλώ μην γίνει στραβή είναι στη μέση ο Λαγός. Ολοι στολή της Νίκαιας.

 

1/6/2013 6:46 μμ (UTC+0)

 

T.O. Nίκαιας».

 

Πέρα από την υποχρεωτικότητα της ομοιόμορφης στρατιωτικής στολής, βλέπουμε σ' αυτά τα μηνύματα και το σημαντικό ρόλο του Λαγού. Ηταν τόσο αυστηρός στις απαιτήσεις από τα μέλη και στελέχη της ΧΑ που οι εκατόνταρχοί του χέζονται μη γίνει καμιά στραβή.

 

Αρκετοί από τους κατηγορούμενους χρυσαυγίτες ισχυρίστηκαν ότι το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα δεν είχαν λάβει το μήνυμα του Πατέλη. Ο ισχυρισμός τους είναι ψευδής. Τα μηνύματα τα έπαιρναν όλοι και πάντοτε υπήρχε αυστηρή εντολή να μη διαρρέουν (στρατιωτική λειτουργία):

 

«Αύριο Τρίτη ώρα 17:30 όλοι στα γραφεία. Θα γίνει προβολή με τις Δράσεις της Νίκαιας και νυχτερινή δράση. Παρακαλώ αυστηρά το μήνυμα δεν διαρρέει πουθενά.

 

18/3/2013 6:12:46 μμ (UTC+0)

 

Τ.Ο.Νίκαιας».

 

Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε το περιεχόμενο της «νυχτερινής δράσης», η οποία θα αναπτυσσόταν μετά την προβολή με τα προηγούμενα «κατορθώματα» του τάγματος εφόδου, η οποία είχε προφανώς χαρακτήρα ντοπαρίσματος των νεοναζιστικών σκυλιών.

 

Ο υπερασπιστής του Κορκοβίλη πρόβαλε τον ευτράπελο ισχυρισμό ότι ο πελάτης του εκπαιδευόταν επειδή δούλευε ως σεκιούριτι. Ομως, είναι ο Κορκοβίλης που σε τηλεφωνική επικοινωνία του παραδεχόταν ότι πράγματι οι χρυσαυγίτες εκπαιδεύονταν στα όπλα σε στρατόπεδα.

 

Οι υπερασπιστές των νεοναζιστών ζουν κάτω από το βάρος των ολοκληρωμένων αγορεύσεων των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, οι οποίες μάλιστα έχουν κατατεθεί για να συμπεριληφθούν στα πρακτικά της δίκης και θα τις έχουν μπροστά τους οι δικαστές όταν θα διασκεφτούν. Απέναντι στην αλήθεια, η οποία έχει παρουσιαστεί ανάγλυφα στις αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, αντιτάσσουν μια εμφανή αμηχανία και τετριμμένα κλισέ, που αποκαλύπτουν παραδοχή ήττας.

 

 

Γεράσιμος Λιόντος

 

Σάββατο 07 Μαρτίου 2020

eksegersi.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια