Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γρηγόρης Λέων : Ιατροδικαστική ώρα μηδέν

Η ιατροδικαστική είναι μία από τις βασικές ιατρικές ειδικότητες στην Ελλάδα. Για να γίνει κάποιος ιατροδικαστής στη χώρα μας θα πρέπει, αφού λάβει το πτυχίο της ιατρικής, να πραγματοποιήσει στη
συνέχεια την πενταετή εκπαίδευση στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Είναι αλήθεια ότι η ιατροδικαστική είναι μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ιατρικές ειδικότητες. Καταρχάς προϋποθέτει εκτός από βαθιά γνώση της ιατρικής και βασικές γνώσεις της νομικής επιστήμης. Επίσης, ο ιατροδικαστής με βάση τα επιστημονικά του δεδομένα καλείται να δώσει απαντήσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. 
Η ιατροδικαστική επιστήμη έχει ένα ευρύτατο γνωστικό αντικείμενο. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τους ιατροδικαστές μέσα από τα εγκλήματα κατά ζωής, όμως μεγάλος αριθμός των υποθέσεων του ιατροδικαστή είναι υποθέσεις διαφορετικές. Πράγματι, υποθέσεις ιατρικής αμέλειας (τα περίφημα ιατρικά λάθη), υποθέσεις οδικών τροχαίων ατυχημάτων, εργατικών ατυχημάτων, αιφνίδιων θανάτων, θανάτων από ναρκωτικά, ασφαλιστικών ζητημάτων, τεστ πατρότητας είναι κάποιες από τις υποθέσεις που αποτελούν το γνωστικό αντικείμενο της ιατροδικαστικής. Παράλληλα να μην ξεχνάμε ότι ο ιατροδικαστής είναι ο πλέον κατάλληλος ιατρός για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών σε περιπτώσεις ξυλοδαρμού, σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπως και σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.
Όμως, ακόμα και σήμερα, ενώ οι ανάγκες είναι τεράστιες, οι ιατροδικαστές στη χώρα μας σε δημόσιες δομές είναι ελάχιστοι. Όταν χώρες αντίστοιχου μεγέθους και κοινωνικών χαρακτηριστικών, όπως η Πορτογαλία, διαθέτουν ιατροδικαστικές υπηρεσίες με 150 περίπου ιατροδικαστές, η Ελλάδα μόλις και μετά βίας διαθέτει σε όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας λιγότερα από 30 άτομα και στα νοσοκομεία της χώρας περίπου 15 ιατροδικαστές, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι συμβασιούχοι. Αν θέλουμε ως χώρα να αναπτύξουμε ένα ικανοποιητικό δημόσιο σύστημα παροχής ιατροδικαστικών υπηρεσιών, θα πρέπει αφενός να υπάρχει τουλάχιστον ένας ιατροδικαστής σε κάθε νομό, αφετέρου να αναπτυχθούν και οι δύο βασικοί πυλώνες ιατροδικαστικής (ήτοι το ΕΣΥ και οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης) με μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών.
Δε νοείται συγγενείς να χάνουν τον άνθρωπό τους σε κάποιο νομό και να πρέπει να επιβαρυνθούν με τεράστια έξοδα για τη μεταφορά της σορού σε άλλο νομό. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όταν κακοποιείται σεξουαλικά ένα άτομο δεν εξετάζεται σε άλλη πόλη, κάνοντας πολλές φορές ταξίδι που μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλές ώρες. Δε νοείται πολίτες που εμπλέκονται σε έναν απλό ξυλοδαρμό να μην μπορούν να πιστοποιήσουν στο νοσοκομείο της πόλης τους από έναν ειδικό αυτές τις σωματικές βλάβες.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει ακόμα και τους νέους επιστήμονες που το κράτος έχει εκπαιδεύσει γι’ αυτή την επιστήμη να απογοητεύονται και είτε να αλλάζουν χώρα είτε να αλλάζουν ειδικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή στους καταλόγους αναμονής για τις ιατρικές ειδικότητες, κανένας νέος ιατρός δεν έχει δηλώσει την ιατροδικαστική ως ειδικότητα. Είναι, λοιπόν, η ώρα μηδέν για την ιατροδικαστική. Η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να δώσει μία άμεση και μόνιμη λύση. Διαφορετικά οι συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, στην απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και στην ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης των πολιτών σε δύσκολες στιγμές τις ζωής τους, θα είναι καταστροφικές. Γιατί η ιατροδικαστική επιστήμη δεν είναι πολυτέλεια για ένα κράτος, αλλά είναι μία βασική κοινωνική ανάγκη. 

Γρηγόρης Λέων 
Ιατροδικαστής 
Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια