Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

1999: Λεωφορειοπειρατεία στο Πολύκαστρο – Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα


Ενάμισι μήνα μετά την λεωφορειοπειρατεία στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, που κατέληξε με τραγικό τρόπο επί αλβανικού εδάφους, όταν Αλβανοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον
δράστη και τον 28χρονο επιβάτη Γιώργο Κουλούρη, η ιστορία επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά με περισσότερους ομήρους.
Όλα άρχισαν στη 1 το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου 1999 στο Πολύκαστρο, όπου έκανε στάση το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κιλκίς, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Γουμένισσα – Θεσσαλονίκη. Ο 33χρονος Αλβανός Αρμπέν Σούφα, ο οποίος στο παρελθόν έχει απελαθεί από τη χώρα μας δύο φορές, εισέβαλε φορώντας κάλτσα στο κεφάλι, οπλισμένος με δύο χειροβομβίδες. Απασφάλισε τη μία απ’ αυτές και ζήτησε από τον 51χρονο Ιωάννη Λιβερτζίδη να οδηγήσει το λεωφορείο στην Αλβανία.
Λίγο αργότερα του έδωσε εντολή να κατευθυνθεί προς το Αστυνομικό Τμήμα Πολυκάστρου. Μέσω μιας Ρωσίδας που επέβαινε στο λεωφορείο, ζήτησε να δει τον διοικητή, στον οποίο κατήγγειλε ότι δύο ημέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης, αστυνομικοί του πήραν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τον κακοποίησαν. Μίλησε μάλιστα εναντίον συγκεκριμένου αστυνομικού, ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τού πήρε το βιβλιάριο καταθέσεων που διατηρούσε στην Εθνική Τράπεζα, όπου είχε συγκεντρώσει τις οικονομίες εννέα χρόνων, δηλαδή στο διάστημα που εργαζόταν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια απαίτησε να του παραδοθούν 250 εκατομμύρια δραχμές και δύο όπλα, ένα περίστροφο και ένα αυτόματο. Οι αστυνομικοί του πρότειναν να πάρει αυτούς στη θέση των ομήρων, αλλά δεν δέχθηκε.
Μετά από διαπραγματεύσεις πείστηκε να απελευθερώσει 42 επιβάτες και συνέχισε τη διαδρομή προς τη Θεσσαλονίκη.
Στη διασταύρωση της Γέφυρας το λεωφορείο άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Έδεσσα. Στη Σκύδρα οι διαπραγματευτές προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τον απαγωγέα, μέσω του κινητού τηλεφώνου του οδηγού, χωρίς αποτέλεσμα. Οι προσπάθειες επαναλήφθηκαν κοντά στο χωριό Άγρας, στην εθνική οδό Έδεσσας – Φλώρινας, όπου απελευθέρωσε άλλον ένα όμηρο. Είχε πλέον βραδιάσει όταν το λεωφορείο έφτασε 12 χιλιόμετρα έξω από την Φλώρινα και σταμάτησε στην περιοχή Παλαίστρα. Ο απαγωγέας έδειχνε εκνευρισμένος και κουρασμένος, αλλά δεν άφηνε από τα χέρια του την απασφαλισμένη χειροβομβίδα.
Φαινόταν, τουλάχιστον από επιχειρησιακής άποψης, απαγωγή – καρμπόν με την προηγούμενη που κατέληξε στο Ελμπασάν. Όμως οι αστυνομικοί αξιοποίησαν, όπως φάνηκε, την εμπειρία που είχε προκύψει από αυτήν. Συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις, με σκοπό την εξάντληση του δράστη, κρατώντας μακριά τα τηλεοπτικά συνεργεία. Ήδη η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων που είχε συνεδριάσει υπό την προεδρία της υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των υπουργών Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εθνικής Αμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και Τύπου Δημήτρη Ρέππα, είχε αποφασίσει να μην επιτραπεί με κανένα τρόπο στον απαγωγέα να διαφύγει με τους ομήρους στην Αλβανία.
Ήταν 17.15 το απόγευμα της επόμενης ημέρας, όταν οι διαπραγματευτές της Αστυνομίας, σε συνεργασία με τους ειδικευμένους σε ομηρίες ψυχολόγους, κατάφεραν να κάμψουν την αδιάλλακτη στάση του Αλβανού. Τον έπεισαν να απελευθερώσει τέσσερις ομήρους με αντάλλαγμα 15 εκατομμύρια δραχμές και να συνεχίσει προς την Κρυσταλλοπηγή, απελευθερώνοντας καθ’ οδόν και τους δύο τελευταίους. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο 19χρονος στρατιώτης Νέστορας Κόκκαλης, ο οποίος υπηρετούσε στο Πολύκαστρο και μπήκε στο λεωφορείο για να πάρει την τελευταία του άδεια πριν απολυθεί.
Οι άνδρες της EKAM είχαν κατορθώσει στο μεταξύ να ανοίξουν ένα από τα πίσω παράθυρα του λεωφορείου και ύστερα από νοηματική συνεννόηση με τον στρατιώτη, του έδωσαν δύο περόνες, ώστε με την πρώτη ευκαιρία να ασφαλίσει τις χειροβομβίδες του απαγωγέα. Mε την ίδια νοηματική γλώσσα ο Κόκκαλης διαμήνυσε στους αστυνομικούς πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον, γιατί ο Aλβανός τις κρατούσε ανάποδα, μέσα στις παλάμες του. «Δεν γίνεται», έλεγε κουνώντας τα χείλη του.
Δύο ώρες αργότερα, εκμεταλλευόμενος την κόπωση του Αλβανού και τη χαλάρωσή του, ο 19χρονος στρατιώτης τον έπιασε ξαφνικά από το χέρι που κρατούσε τη χειροβομβίδα. Έπεσε πάνω του και δεύτερος επιβάτης, ο Αναστάσιος Καραγιάννης. Ταυτόχρονα ελεύθερος σκοπευτής που βρισκόταν σε απόσταση 20 μέτρων, πάνω στην οροφή λεωφορείου της Αστυνομίας, τον εξουδετέρωνε με μια σφαίρα στο κεφάλι, που διαπέρασε το παρμπρίζ λίγα εκατοστά δίπλα από το κεφάλι του οδηγού! Ένας ΕΚΑΜίτης μπήκε αμέσως στο λεωφορείο, άρπαξε και πέταξε τη χειροβομβίδα από την μπροστινή πόρτα. Όλα έγιναν μέσα σε οκτώ δευτερόλεπτα και κανείς από τους ομήρους δεν έπαθε τίποτα. Είχαν περάσει 30 ώρες από τη στιγμή που ο 33χρονος Αλβανός είχε καταλάβει το λεωφορείο.
Οι συγγενείς τους άκουσαν τον πυροβολισμό και ξέσπασαν σε λυγμούς, αφού δεν ήξεραν τι είχε συμβεί. Πέρασαν μερικά δραματικά λεπτά που φάνηκαν ώρες. Τότε έφτασε ένα περιπολικό από το οποίο κατέβηκε ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και τους κάλεσε προς το μέρος του για να τους ενημερώσει. «Τελείωσε», τους είπε. «Ο Αλβανός είναι νεκρός και οι όμηροι είναι όλοι καλά». Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας υποστράτηγος Γιώργος Πλάκας, δήλωσε πανευτυχής από την έκβαση της επιχείρησης, ενώ οι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων αποχώρησαν καταχειροκροτούμενοι από το πλήθος. Οι ιατροδικαστές Γιώργος Βασιλειάδης και Σαμουέλ Ντουγκουτζάου διαπίστωσαν ότι ο νεαρός Αλβανός σκοτώθηκε από μία και μόνο σφαίρα, που τον βρήκε στο αριστερό μάγουλο και σφηνώθηκε στην αυχενική χώρα.
Η λεωφορειοπειρατεία αυτή είχε και τις παρενέργειές της. Την ίδια ημέρα ο 35χρονος Δημήτρης Kαλύβας από τη Mακρύνεια Mεσολογγίου σταμάτησε με μια καραμπίνα στο χέρι το λεωφορείο με αλβανικές πινακίδες που εκτελούσε το δρομολόγιο Kακαβιά – Aθήνα και ήταν γεμάτο Aλβανούς, στη διασταύρωση «Xαλαζιά». «Bγείτε έξω καθάρματα», φώναξε. Aυτοί έντρομοι πετάχτηκαν έξω και άρχισαν να τρέχουν προς τα χωράφια. Eμεινε μόνο ο οδηγός που αναγκάστηκε να οδηγήσει το λεωφορείο στο Mεσολόγγι. Eκεί μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα σταμάτησαν και αφού έδωσε το όπλο του, είπε στους αστυνομικούς: «Eγώ εκείνο που είχα να κάνω το έκανα. Πρέπει να φύγουν οι φονιάδες από την Eλλάδα». Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Μάλιστα, τον άκουσαν να λέει στους αστυνομικούς να τον στείλουν στη Φλώρινα για να απελευθερώσει τους ομήρους!
Νίκος Τσέφλιος
https://astinomiko.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια