Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο πρόγονος της ΕΚΑΜ, η αεροπειρατεία και το γεύμα στον Αστέρα (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)


Διμοιρία Ειδικών Αποστολών της Αστυνομίας Πόλεων λεγόταν μία από τους... προγόνους της σημερινής ΕΚΑΜ, με τη δεύτερη να προέρχεται από τη Χωροφυλακή. Πρώτος διοικητής
της, ο Μιχάλης Γεωργακάκης, ένας αξιωματικός με σθένος και όρεξη για δουλειά. Η ιδέα για τη δημιουργία της μονάδας προέκυψε σε μία προεκλογική συγκέντρωση τής Νέας Δημοκρατίας, λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Τότε -όπως περιέγραψε στον γράφοντα ο κύριος Γεωργακάκης- κάποιοι Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν ανάμεσα στο πλήθος και αμέσως μετά έσπευσαν να βρουν... καταφύγιο στην πρεσβεία της Αιγύπτου, στη Βασ. Σοφίας.
Ο επικεφαλής αξιωματικός αναζητούσε λύση, την οποία τη βρήκε στο πρόσωπο του Μιχάλη Γεωργακάκη και ακόμα δέκα αστυνομικών, οι οποίοι εθελοντικά εισέβαλαν στο κτίριο και πέρασαν χειροπέδες στους οπλισμένους Παλαιστινίους.
Τότε αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη Διμοιρία Ειδικών Αποστολών.
Οι εθελοντές λίγοι και μάλιστα ο μόνος αξιωματικός ήταν ο Μιχάλης Γεωργακάκης, ο οποίος μετέφερε στο bloko.gr πως μετά τη σύστασή της ακολούθησε εκπαίδευση των αστυνομικών στο Μεγάλο Πεύκο από στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού.

Ο αεροπειρατής Μαχμούτ

Το 1983, στις 15 Απριλίου, ένα αεροσκάφος τουρκικής εταιρείας προσγειώνεται στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ένας 20χρονος φοιτητής, ο Μαχμού Καλκάν, απείλησε το πλήρωμα με ένα δέμα, λέγοντάς τους ότι είχε εκρηκτικό μηχανισμό, και ένα μικρό στιλέτο. Ήθελε να πάει στην Αυστραλία και υποχρέωσε τον κυβερνήτη να προσγειωθεί στην Αθήνα για ανεφοδιασμό.
Ο Μιχάλης Γεωργακάκης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ

Η Διμοιρία Ειδικών Αποστολών κλήθηκε στο αεροδρόμιο. Ο διοικητής της έκανε κατόπτευση τού χώρου. Η αεροσυνοδός είχε πείσει τον 20χρονο πως υπήρχε έλλειψη οξυγόνου και είχαν ανοίξει τις πόρτες. Ο τότε διοικητής περιγράφει πως αντάλλαξε τους Τούρκους επιβάτες, με αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά, χωρίς ο αεροπειρατής να το αντιληφθεί, καθώς την περισσότερη ώρα ήταν στο πιλοτήριο.

Όταν τα στελέχη της ΔΕΑ μπήκαν στο αεροσκάφος, ο επικεφαλής ζήτησε από την αεροσυνοδό να χτυπήσει την πόρτα στο πιλοτήριο και να πει "coffee please".

Ο 20χρονος άνοιξε και τότε οι αστυνομικοί τον άρπαξαν.

Ο Πρωθυπουργός συγχαίρει τους αστυνομικούς

Η αεροπειρατεία έληξε με τον καλύτερο τρόπο. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Τούρκου Προέδρου στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ευχαριστήθηκε τόσο πολύ από την εξέλιξη που παρέθεσε γεύμα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης με καλεσμένους τους αστυνομικούς της ΔΕΑ.


Δείτε βίντεο με τα ρεπορτάζ από την ΕΡΤ και για την επιτυχή έκβαση τής αεροπειρατείας, αλλά και του γεύματος στο ξενοδοχείο:

Δείτε φωτογραφίες της εποχής, που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα mixanitouxronou.gr:



Επιβάτες του αεροπλάνου


Ο αεροπειρατής, Μαχμού Καλκάν, του οποίου ο Μιχάλης Γεωργακάκης θυμάται πια μόνο το όνομα και όχι το επίθετο.

Μανώλης Ασαριώτης
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια