Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι λόγοι που μπορεί μία δίαιτα να σας παχύνει


Έχετε ξεκινήσει μία δίαιτα και αντί να βλέπετε τα κιλά σας να μειώνονται, η ζυγαριά δείχνει κάθε φορά περισσότερα κιλά;

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών έχουν… καταφέρει μετά από μια δίαιτα να πάρουν 4 κιλά!

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά πραγματικά συμβαίνει. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που ξεκίνησαν μια δίαιτα και την είδαν να αποτυγχάνει οικτρά και στο τέλος της να έχουν πάρει κιλά αντί να έχουν απαλλαγεί απ’ αυτά.

Δείτε τους τέσσερις κορυφαίους λόγους που μπορεί μετά από μια δίαιτα, αντί να αδυνατίσετε να δείτε την περιφέρειά σας να μεγαλώνει:

1. Μια δίαιτα μπορεί να βγάλει το σώμα σας εκτός ισορροπίας

Η έρευνα έδειξε πως μία στις τρεις γυναίκες ξεκινούν τη δίαιτα στις ηλικίες ανάμεσα στα 15 με 20 χρόνια τους. Οι περισσότερες κάνουν δίαιτα περίπου τρεις φορές το χρόνο, αλλά πάνω από το 10% κάνουν δίαιτα πάνω από πέντε φορές το χρόνο. Το πρόβλημα είναι πως πολλά από τα προγράμματα είναι πολύ αυστηρά και μπορεί να οδηγήσουν το μεταβολισμό σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο, δημιουργώντας ανισορροπία στο σώμα. Για παράδειγμα, η μείωση των λιπαρών σε πολύ χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε πλεόνασμα υδατανθράκων που το σώμα δεν μπορεί να κάψει και τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα. Και οι δίαιτες που επιτρέπουν την κατανάλωση σε απεριόριστες ποσότητες των λεγόμενων «επιτρεπόμενων» φαγητών, ακόμα κι αν αυτά είναι πολύ υγιεινά, σας οδηγούν σε μια υπερκατανάλωση αυτών των τροφών, που παρότι υγιεινά καταλήγουν τελικά να «ταΐζουν» το λίπος του σώματός σας.


2. Οι δίαιτες δεν επιτρέπουν το παραμικρό περιθώριο ευελιξίας

Το πρώτο πράγμα που κάνει μια δίαιτα «βιώσιμη» είναι η νοοτροπία του «ναι» και του «όχι». Όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν σε μια δίαιτα που είναι όλο «όχι» και κάποια στιγμή κάνουν μια παρασπονδία, τότε αισθάνονται πως έχουν καταστραφεί τα πάντα με αποτέλεσμα να επιστρέψουν σχεδόν άμεσα σε ανθυγιεινές συνήθειες. Κι όμως! Σε τόσους άλλους τομείς της ζωής μας βιώνουμε καθημερινά την έλλειψη της τελειότητας κι όμως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ακόμα και τα λάθη μας σαν ευκαιρίες μάθησης. Αυτό θα πρέπει να κάνουμε και με τις δίαιτες. Αν φάτε παραπάνω από το κανονικό αναρωτηθείτε γιατί. Μήπως για να επιστρέψετε στο φαγητό και την άνεσή σας ή για να καταστείλετε το άγχος σας; Αν απαντήσετε καταφατικά, ψάξτε να βρείτε άλλους τρόπους για να καλύψετε αυτές τις ανάγκες. Αν το κάνατε επειδή πεινούσατε, τότε ήταν η δίαιτα που απέτυχε και όχι το αντίστροφο. Η πραγματικότητα που έχετε μπροστά σας είναι η ανάγκη σας να χάσετε βάρος και μ’ αυτήν θα πρέπει να «κολλήσετε». Και αν συναισθηματικά το φαγητό συνεχίζει να μπαίνει στο δρόμο σας, αντιμετωπίστε το.

3. Τρώτε φαγητά που δεν σας αρέσουν

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πρέπει να καταπιείτε τροφές που απεχθάνεστε επειδή αυτό απαιτεί η δίαιτα που κάνετε. Αυτό ακριβώς το γεγονός σας δημιουργεί αίσθημα στέρησης και δυσαρέσκειας που μπορεί να ενισχύσει τις ορμόνες του στρες και ως εκ τούτου να εντείνει την επιθυμία για φαγητό. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε. Υπάρχουν πια τόσο πολλές δίαιτες που περιλαμβάνουν απολαύσεις και ταυτόχρονα σας βοηθούν να χάσετε βάρος που δεν είναι απαραίτητο να παραμείνετε σε δίαιτες που περιλαμβάνουν φαγητά που δεν σας αρέσουν. Το σημαντικό είναι να βρείτε την ισορροπία στο φαγητό, αλλά και να υπολογίσετε τις πραγματικές σας ανάγκες. Γιατί άλλες είναι οι ανάγκες, ας πούμε, μιας μικροκαμωμένης γυναίκας που δουλεύει σε γραφείο και άλλες μιας γυναίκας μεγαλόσωμης που τυγχάνει να εργάζεται σε ένα κατάστημα και να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση.


4. Οι δίαιτες απαγορεύουν φαγητά στα οποία δεν μπορείτε να αντισταθείτε

Η ισορροπία μπορεί να είναι μια βαρετή λέξη, αλλά όταν σκέφτεστε τι πραγματικά σημαίνει είναι απίστευτα ελκυστική. Και το καταλαβαίνετε αυτό όταν πρόκειται να κάνετε κάποια δίαιτα. Εκεί δεν χρειάζεται απλά να κάνετε ισορροπημένη διατροφή, αλλά να στερηθείτε τα πράγματα που λατρεύετε. Σύμφωνα με την έρευνα οι πέντε κορυφαίες τροφές στις οποίες είναι δύσκολο κάποιος να αντισταθεί είναι: σοκολάτα, τσιπς, τυρί, ψωμί και κρασί. Ένας στους τέσσερις μπορεί να κρατηθεί το πολύ ένα μήνα προτού ενδώσει σε μία απ’ αυτές τις αγαπημένες συνήθειες και εκτροχιαστεί από τη δίαιτά του. Η αλήθεια, όμως, είναι πως κάπου είναι λογικό κάποιος να εκτροχιαστεί, από τη στιγμή που η δίαιτα του στερεί την ισορροπία για την οποία μιλήσαμε παραπάνω. Εκεί όμως είναι που θα πρέπει να δείξετε χαρακτήρα. Αν σε ένα εστιατόριο θέλετε να φάτε ένα επιδόρπιο που είναι γεμάτο υδατάνθρακες και λίπη, η λύση δεν είναι να παραλείψετε το κυρίως γεύμα ή να «τσιμπήσετε» κάτι απ’ αυτό για να αφήσετε χώρο στις θερμίδες του επιδορπίου. Η λύση είναι η ανατροπή. Να αφήσετε εξ ολοκλήρου εκτός του δείπνου σας τους υδατάνθρακες και το λίπος και να πάρετε ένα γεύμα με λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη, στον ατμό ή ψητά. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αν έχετε συνηθίσει στο «όλα ή τίποτα», αλλά σκεφτείτε το έτσι: Αν ξοδέψετε παραπάνω από το «πολύ» μια φορά, μπορείτε να φτάσετε σε καλύτερο αποτέλεσμα απ’ ό,τι αν ξοδεύατε πολλές φορές από «λίγο». Περισσότερη πρόοδος και λιγότερο χάος. Και λιγότερες ενοχές επίσης…


Πηγή: medinova.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια