Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αστυνομικοί ζητούν κατάργηση του προνομίου στις μεταθέσεις των αδιάφθορων

Την κατάργηση του ιδιώνυμου προνομίου στην επιλογή της μετάθεσης σε τόπο συμφερόντων ή επιλογής που έχουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στις εσωτερικές υποθέσεις, ζητούν με επιστολή τους στον Τόσκα τα μέλη της ΔΕΚΑ. Το συγκεκριμένο προνόμιο είχε θεσμοθετηθεί την εποχή σύστασης της υπηρεσίας ως μέτρο προσέλκυσης αστυνομικών και σπάσιμο της καχυποψίας, αλλά όπως σημείωνε σε σχετική της προγενέστερη πρόταση η ΠΟΑΞΙΑ, οι συγκεκριμένοι λόγοι έχουν εκλείψει (ΕΔΩ).


1. Με το Ν. 2713/1999 συστήνεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Με τον ίδιο νόμο, δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό που υπηρετεί στην Υπηρεσία αυτή, με τη λήξη της θητείας του να μετατίθεται σε υπηρεσία του τόπου συμφερόντων του, έστω και αν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση, και κατά παρέκκλιση του Π.Δ. 100/2003 που ρυθμίζει τις μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού. Σημειωτέον ότι ένα από τα κίνητρα για τη στελέχωση της Υπηρεσίας αυτής είναι η χορήγηση επιδόματος στο προσωπικό που τη στελεχώνει.
2. Το υφιστάμενο καθεστώς παράγει ένα πελατειακό σύστημα μέσω του οποίου αστυνομικοί μετατίθενται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων με σκοπό μετά το πέρας της θητείας τους σε αυτή, να μετατεθούν σε υπηρεσία της επιλογής τους (κυρίως επαρχία) και εκτός του κώδικα μεταθέσεων.
3. Στα πλαίσια εξαγγελιών της κυβέρνησης και αλλαγών που προωθούνται από το Υπουργείο και τη φυσική ηγεσία προς αποκατάσταση της αξιοκρατίας και του αισθήματος δικαιοσύνης, ισότητας και ισονομίας μεταξύ του ένστολου προσωπικού, προτείνουμε την κατάργηση της προνομιακής μεταχείρισης που προβλέπεται από την παρ. 6 του άρθρου 4 του ν 2713/1999 ως τροποποιήθηκε και ισχύει.
4. Η κατάργηση αυτή θα επικροτηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία.

Η Γραμματεία της Δ.Ε.Κ.Α.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια