Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


«Στρατός» ντόπιων και ξένων στελεχών ασφαλείας για την προστασία του «κουαρτέτου»

Οι διαδηλώσεις, οι αποδοκιμασίες «απλών πολιτών» σε βάρος των εκπροσώπων του κουαρτέτου, δηλαδή των θεσμών που διαπραγματεύονται με την Ελλάδα για τη
διαχείριση του χρέους, είναι ένας πονοκέφαλος. Ωστόσο, η Ελληνική Αστυνομία έχει μάθει να χειρίζεται αυτές τις καταστάσεις -λίγο, πολύ- με αποτελεσματικότητα ήδη πριν από το 2008. Εκείνο το οποίο αποτελεί πραγματικό φόβο για τις ελληνικές αρχές ασφαλείας είναι μια πιθανή οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση. Τα δεδομένα είναι δύο συν ένα: Πρώτον, το κουαρτέτο αυτή τη στιγμή αποτελεί νούμερο ένα στόχο των τρομοκρατών στην Ελλάδα -σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Αντιτρομοκρατικής. Δεύτερον, υπάρχουν τρομοκρατικοί πυρήνες που δεν έχουν εξαρθρωθεί και ενδεχομένως να σκέφτονται να πραγματοποιήσουν μια θεαματική επίθεση. Και τρίτον, μια επίθεση κατά στελέχους ξένης υπηρεσίας που βρίσκεται στη χώρα μας σε επίσημη αποστολή θα αποτελούσε τεράστια αποτυχία για τις εγχώριες αρχές ασφαλείας. Το κράτος θα ξεφτιλιζόταν για ακόμα μια φορά, όπως σε παλιότερες επιθέσεις της 17Ν, η εμπιστοσύνη των ξένων αρχών προς την Ελλάδα θα κλονιζόταν μέχρι σημείου να μας κατατάξουν σε επίπεδα χώρας Λατινικής Αμερικής.

Για αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους οι ελληνικές αρχές έχουν εκπονήσει ένα αναλυτικό σχέδιο για την προστασία μελών της αποστολής που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το χρέος. Στο σχέδιο εμπλέκονται δεκάδες μέλη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας. Ενώ ακόμα άγνωστος αριθμός στελεχών ξένων μυστικών υπηρεσιών, σωματοφυλάκων και αστυνομικών βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα. Η προστασία του κουαρτέτου θεωρείται ως η πιο οργανωμένη επιχείρηση ασφαλείας στη χώρα μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Πρώτη φορά στην Αθήνα συγκεντρώνονται τόσοι πολλοί πράκτορες και σωματοφύλακες. Η προστασία ενός VIP εξαρτάται και από την πληροφόρηση των μυστικών υπηρεσιών. Οι πράκτορες σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουν συνήθως αντικατασκοπεία. Προσπαθούν, δηλαδή, να εντοπίσουν αυτόν που μπορεί να παρακολουθεί το στόχο που φυλάσσεται. Σε περιόδους κρίσιμες όμως, όπως αυτή που διανύουμε, πρέπει να προσέχουμε τα πάντα. Όσοι δηλώνουν άνδρες μυστικών υπηρεσιών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι. Εδώ είναι που υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και για κάποια προβοκατόρικη επίθεση» είχε επισημάνει από τον Οκτώβριο του 2015 ο Άγγελος Αγραφιώτης, σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου και γενικός διευθυντής της εταιρίας διαχείρισης κινδύνου A&K Risk Management Consulting και Certified Antiterrorism Officer – International Association of Counterterrorism and Security Professionals (I.A.C.S.P.)

«Ασφάλεια των συγκεκριμένων προσώπων, δίχως τη χρήση ειδικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού δεν νοείται, αναφέρει ο κ. Αγραφιώτης. Έτσι χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά μηχανήματα διακοπής οποιασδήποτε ασύρματης επικοινωνίας και μηχανήματα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, εξοπλισμένα με ειδικά λογισμικά και απεριόριστες δυνατότητες. Εξυπακούεται πως η ασφαλής επικοινωνία των αρχών ασφαλείας έχει εξασφαλιστεί με διαβαθμισμένη χρήση ειδικών  συσκευών. Το αποτέλεσμα είναι η Αθήνα να έχει τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για έμπειρους πράκτορες στο Intelligence  και σωματοφύλακες που θεωρούνται μετρ στη φύλαξη VIPs.»

Αρκετοί πράκτορες ξένων χωρών που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια αυτών των προσώπων, όπως βεβαιώνουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ταξιδεύουν στην Ελλάδα με την ιδιότητα του διπλωματικού ακολούθου ή συμβούλου χρησιμοποιώντας διπλωματικά διαβατήρια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απόλυτος έλεγχος του πόσοι άνδρες ξένων μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται στην πρωτεύουσα και ποιος είναι ο ρόλος τους. Παράλληλα και η ΕΛ.ΑΣ έχει εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο φύλαξης, στο οποίο συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες της. Στελέχη της που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» και εμπλέκονται με την φύλαξη των συγκεκριμένων επίσημων προσώπων σχολιάζουν με χαμόγελο ότι «τουλάχιστον όταν τελειώσει αυτή η τρέλα, θα έχουμε αποκτήσει περισσότερη εμπειρία στον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων».
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια