Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Ξεκινάμε ανάποδα" - άρθρο για την αναδιάρθρωση τής ΕΛ.ΑΣ

Η όποια αναδιάρθρωση επιχείρησης, πόσο μάλλον της αστυνομίας ενός κράτους, προϋποθέτει
1.      Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των προβλημάτων

2.      Ανάλυση
3.      Μελέτη
4.      Προτάσεις
5.      Υιοθέτηση
6.      Υλοποίηση
7.      Επανεξέταση των επιχειρησιακών προβλημάτων στο α΄ τρίμηνο
8.      Επανάληψη των βημάτων 4-6
9.      Επανεξέταση των επιχειρησιακών προβλημάτων στο β΄τρίμηνο και ούτω καθεξής.
Αυτή η εργασία πρέπει να γίνει από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλή ειδικό στην ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Risk Assessment), λαμβάνοντας υπόψη του όλες τις παραμέτρους, όπως ενδεικτικά, γεωγραφική περιοχή-εγκληματικότητα που έχει επιδείξει η συγκεκριμένη περιοχή σε βάθος 10ετίας-παλαιότητα στόλου οχημάτων-δύναμη προσωπικού-επίπεδο διοικητικής ικανότητας-συνεργεία συντήρησης οχημάτων-διαγωνισμοί προμηθειών κ.α. Εξυπακούεται πως σε αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβάνονται συνεντεύξεις με όλη τη διοίκηση και το χαμηλόβαθμο προσωπικό, όλης της χώρας.
Αντί αυτού του ορθού τρόπου, είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν, κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων μέσα σε μια νύχτα με απόφαση ενός  υπουργού  και ξανά άνοιγμα των κλεισμένων αστυνομικών τμημάτων, τρεις μήνες μετά! από τον επόμενο πολιτικό προϊστάμενο-υπουργό. Το ίδιο συνέβη και με τις αστυνομικές σχολές, που έκλεισαν και ξαναάνοιξαν, με ίδιες τραγικές αποφάσεις.
Είναι προφανές πως η αναδιάρθρωση απαιτεί τα όσα προανέφερα και δεν πρέπει να γίνεται κάτω από εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και μόνο, οι οποίοι αρκετές φορές λειτουργούν υπό το κράτος προσωπικών γνώσεων και αντιλήψεων ή ακόμη και αντιπαθειών, με μοναδικό γνώμονα την οικονομία. Οι αλχημείες δε που διάβασα σε ανακοίνωση συνδικαλιστικού οργάνου αστυνομικών υπαλλήλων (ΣΚΑΥ Θεσσαλονίκης),  όπου με ένα νόμο μείωσαν τις ΚΕΝΕΣ οργανικές θέσεις, οδηγεί σε λάθος αποφάσεις. Ούτε είναι σωστή η αντιπαραβολή με αστυνομίες άλλων χωρών, όπως ενδεικτικά αυτό που διάβασα σε άρθρο δημοσιογράφου, πως στο Λονδίνο το ΤΕΕΜ έχει 17 άνδρες ενώ η Αθήνα 70. Έλαβε κανείς υπόψη του όταν εξέτασε το θέμα αυτό, τις κυκλοφοριακές συνθήκες μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου ? Την κουλτούρα των δύο λαών και υπακοή στον αστυνομικό? Εντύπωση προκαλεί δε η κάθετη απόφαση, του κλεισίματος 50 αστυνομικών τμημάτων στην Αττική, που μόνο προβλήματα θα επιφέρει, τα οποία δεν θα αργήσουν να φανούν, μιας και η εγκληματικότητα θα αυξηθεί και η ανασφάλεια των πολιτών θα μεγαλώσει με ότι συνεπάγεται αυτό. Σκέφθηκε κανείς τις χιλιάδες αστυνομικών υπαλλήλων που χρόνια ολόκληρα διέμεναν πλησίον των αστυνομικών τμημάτων και τώρα θα αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία ή να επιστρέψουν στις οικίες τους με τη λήξη της?
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ(Risk Assessment), θα υποδείξει το τι ακριβώς πρέπει να γίνει, ώστε να επιτύχουμε μεγιστοποίηση της ασφάλειας του κράτους και των πολιτών και αποδοτικότητα του προσωπικού της, με παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.  Αν η ΑΝΑΛΥΣΗ υποδείξει μείωση του προσωπικού του ΤΕΕΜ,  κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων ή κατάργηση υπηρεσιών, τότε να πραγματοποιηθεί. Αν η ΑΝΑΛΥΣΗ όμως υποδείξει διαφορετικά εντελώς πράγματα, τότε μάλλον αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να λάβουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα που προανέφερα. Και να είστε σίγουροι, πως οι ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ(Risk Assessment), αρκετές φορές μας υποδεικνύουν εκπλήξεις…
Ελλοχεύει και ακόμη ένας κίνδυνος, που δεν γνωρίζω πόσο έχει ληφθεί υπόψη, από τους ιθύνοντες του υπουργείου τα τελευταία χρόνια. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ και η ψυχολογική του κατάσταση! Αυτό  δεν είναι κάτι το διαπραγματεύσιμο και η αποδοτικότητά του εξαρτάται από την ψυχολογική του κατάσταση, η οποία συναρτάται από την εργασιακή του σχέση με το επάγγελμα που επέλεξε. Προσωπικό που καθημερινά νιώθει την ανασφάλεια για το μέρος που θα παρέχει την υπηρεσία του ή για το τι του ξημερώνει υπό την έννοια της κατάργησης τμημάτων και υπηρεσιών, δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ορθά και αποδοτικά. Το λάθος στο επόμενο του βήμα είναι αναμενόμενο, με τραγικά ίσως αποτελέσματα, αν σκεφτούμε πως το προσωπικό αυτό οπλοφορεί και εργάζεται σε περίεργα κυλιόμενα ωράρια, που από τη φύση τους και μόνο, προκαλούν διαταραχή στη λειτουργία του ατόμου.
Αγαπητό Bloko, Θα μπορούσα να γράφω αρκετές σελίδες για την αναγκαία αναδιάρθρωση που απαιτεί και είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί στην αστυνομία της χώρας μου, μιας και γνωρίζω ακριβώς πως λειτουργεί και τι απαιτεί, αλλά δε θέλω να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σου.
 Άποψή μου είναι πως ξεκινάμε ανάποδα, λαμβάνοντας υπόψη μόνο την οικονομία κλίμακας που θα έχουμε από το κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων και την κατάργηση υπηρεσιών. Η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, όπως είπα στην αρχή, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν γίνεται κάθε μέρα και προϋποθέτει, στην περίπτωση της ΕΛΑΣ, εκ βάθρων αναθεώρηση όλης της λειτουργίας της.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Άγγελος Αγραφιώτης
Σύμβουλος Διαχείρισης Κινδύνου
A&K Risk Management Consulting

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια