Back Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΚΟΣΜΟΣ Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014 21:13

Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Τουρκία, ενδιαφέρον θα ήταν να εξετάσουμε τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (29 Μαρτίου 2009) καθώς και τις ευρύτερες τάσεις τους εκλογικού σώματος στην

Τουρκία.

Της : Ειρήνης Χριστοδουλάκη,
Ερευνήτριας, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών
Πάντειο Πανεπιστήμιο

Στο κείμενο θα γίνει, επίσης, προσπάθεια να παρουσιαστούν οι σημερινοί υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων στις τέσσερις μεγάλες περιφέρειες της Τουρκίας: Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη καθώς και στο Dıyarbakır και ευρύτερα στις Κουρδικές περιοχές.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τα αποτελέσματα των δημοτικών κα περιφερικών εκλογών του 2009, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Recep Tayyıp Erdoğan έλαβε σε εθνικό επίπεδο το 38,99% των ψήφων, σημειώνοντας μείωση στο ποσοστό του σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 όπου και έλαβε το 46.66% των ψήφων. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό που έλαβε στις δημοτικές εκλογές του 2009 ήταν κατά 3% μικρότερο από τις δημοτικές εκλογές του 2004. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με αρχηγό τον Deniz Baykal, αύξησε το ποσοστό του κατά 2,38% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2007, λαμβάνοντας 23.23% των ψήφων. Παράλληλα, το Κόμμα Εθνικιστική Δράσης (ΜΗΡ) του Devlet Bahçeli απέσπασε το 16.13%, των ψήφων ξεπερνώντας κατά 7,79% τις ψήφους που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Τέλος, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) έλαβε 5.41% των ψήφων. Στο σημείο αυτό πρέπει να λεχθεί πως το κόμμα αυτό αντικαταστάθηκε από το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) το οποίο στις φετινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα κατεβεί μαζί με το νεο- ιδρυθέν κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Στις εκλογές του 2009 το ΑΚΡ αποτυγχάνει να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος των περιοχών στις οποίες στόχευε και είχε επενδύσει σε επικοινωνιακό επίπεδο όπως το Dıyarbakır, την Σμύρνη και η Şanlıurfa. Κερδίζει όμως την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και συνολικά 1404 δήμους. Το CHP κερδίζει 499 δήμους, το MHP 490 δήμους και το DTP 9 μεταξύ των οποίων το Batman, το Diyarbakir,το Şırnak,και την Van.

Χρήσιμο θα ήταν να δούμε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για τα τρία κόμματα σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Dıyarbakır στις εκλογές αυτές:

Άγκυρα: ΑΚΡ 38.47%, CHP 31.5%, MHP 26.9%

Κωνσταντινούπολη: ΑΚΡ 44.34%, CHP 36.8%, MHP 4.9%

Σμύρνη: CHP 54.99%, AKP 31.1%, MHP 7.19%

Ντιγιάρμπακιρ: DTP 65.2%, AKP 31.4%

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών και πως κινείται, συνήθως, το εκλογικό σώμα στις περιοχές αυτές;

Σε γενικές γραμμές ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ ΑΚΡ και CHP παρουσιάζεται στους τρεις μεγαλύτερους μητροπολιτικούς δήμους: Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν και τα αποτελέσματα στις κουρδικές περιοχές. Εκεί ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται μεταξύ του ΑΚΡ και του BDP. Ταυτόχρονα, στην συντηρητική κεντρική Ανατολία αναμένεται αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΡ και MHP. Γενικότερα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, είναι περιοχές που συγκεντρώνουν περισσότερη επιρροή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και σε λιγότερο βαθμό του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι το CHP στις δημοτικές εκλογές του 2009, σε ολόκληρη την περιοχή Αιγαίου και Μεσογείου κέρδισε ποσοστά πάνω από τα εθνικά γενικά του (49%), ενώ το ΑΚΡ πήρε ποσοστά πολύ κάτω από τα εθνικά γενικά του (33%).

Η Κωνσταντινούπολη διαχρονικά συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη σημασία καθώς θεωρείται πως ανοίγει τον δρόμο για εθνική ηγεμονία. Για τον Erdoğan και το ΑΚΡ η σημασία της Πόλης είναι μεγάλη τόσο για οικονομικούς λόγους, περίπου το 33% της οικονομικής δραστηριότητας της οικονομίας της χώρας περνά από την Κωνσταντινούπολη, όσο και για ψυχολογικούς λόγους καθώς είναι η πόλη στην οποία ο Erdoğan ήταν δήμαρχος πριν εκλεγεί στην Πρωθυπουργία της Τουρκίας. Υποψήφιος του ΑΚΡ στο δήμο αυτό θα είναι ο τωρινός δήμαρχος Kadır Topbaş. Ωστόσο, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το CHP διεκδικεί σοβαρά τον δήμο Κωνσταντινούπολης. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ο Muştafa Sarıgül, τωρινός δήμαρχος στην περιοχή του ŞıŞlı. Ο Sarıgül είναι εξαιρετικά δημοφιλής, έχει πρόσβαση σε ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, ενώ, ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως διατηρεί καλές σχέσεις με την κοινότητα του Fethullah Gülen, «Hizmet», ενώ έχει προσβάσεις και σε ψηφοφόρους της παραδοσιακής κεντροδεξιάς της Τουρκίας. Παράλληλα, εξαιτίας της απήχησης του Sarıgül προς ολόκληρο το εκλογικό σώμα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για διαφθορά τονίζοντας πως το ΑΚΡ έχει ήδη από το 2004 στοιχεία που πιστοποιούν την κατηγορία αυτή. Σκόπιμο θα ήταν να αναφερθεί πως πριν απο λίγες μέρες ο Sarıgül παρουσίασε προτάσεις για την Κωνσταντινούπολη σε περίπτωση που θα εκλεγεί δήμαρχος, στις οποίες περιλαμβάνεται η επανεξέταση του περιβαλλοντολογικού αντίκτυπου που θα έχουν ορισμένα από τα μεγάλα έργα που έχουν προγραμματιστεί για την πόλη, όπως για παράδειγμα η δημιουργία νέου καναλιού στο Βόσπορο, καθώς και η κατασκευή τρίτου αεροδρομίου. Υπενθυμίζεται, πως οι διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου είχαν ως αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης Erdoğan να κατεδαφίσει το πάρκο Gezi και να ανοικοδομήσει στην θέση του εμπορικό κέντρο.

Περνώντας στην Άγκυρα, το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επέλεξε να στηρίξει για ακόμα μία φορά τον τωρινό δήμαρχο, Melih Gökçekç. Ο Gökçekç εκλέγεται δήμαρχος στην Άγκυρα από το 1994, ενώ θεωρείται ένα από τα

παραδοσιακά στελέχη του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, έχοντας μεταξύ άλλων και θητεία στο Κόμμα Ευημερίας του Necmettin Erbakan. Η έκπληξη στην περιοχή αυτή έρχεται από Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα το οποίο αποφάσισε να στηρίξει το πρώην μέλος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Mensur Yavaş. Αυτό φέρνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αντιμέτωπο με τον κύριο πυρήνα της εκλογικής του βάσης στην Άγκυρα, τους Αλεβίτες, ο οποίος σε γενικές γραμμές τηρεί αποστάσεις από την εθνικιστική δεξιά.

Η Σμύρνη, όπως γίνεται αντιληπτό και από τα ποσοστά που παρουσιάστηκαν παραπάνω, αποτελεί προπύργιο του CHP και αναμένεται να μείνει στα χέρια του κόμματος. Ωστόσο, το ΑΚΡ έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την Σμύρνη, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, γεγονός που φαίνεται από την υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνίας Bınalı Yıldırım ο οποίος είναι ένας εκ των στενών συνεργατών του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Τέλος, αναφορικά με το Dıyarbakır και γενικότερα τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται μεταξύ του ΑΚΡ και του συνασπισμού ανάμεσα σε BDP και HDP . Ουσιαστικά, η κοινωνικο-πολιτική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές χαρακτηρίζεται μόνο από τα δύο αυτά ιδεολογικά ρεύματα. Την στιγμή που το κουρδικό κίνημα εμφανίζεται να έχει συσπειρωθεί ακόμα πιο πολύ και σε συνδυασμό με την ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τα κουρδικά καντόνια στις βόρειες περιοχές της Συρίας, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας θα αποδειχτούν εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον του Κουρδικού Ζητήματος στην χώρα.

Πηγές:

AlJazeera, AK party fails to sweep Turkey poll http://www.aljazeera.com/news/europe/2009/03/20093300385479554.html

Hürriyet Daily News, " Pro-Kurdish DTP sweeps Diyarbakir", http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/11318806.asp 3

Hürriyet Daily News, " Ruling party main loser in local ballot http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/11326291.asp

Hürriyet Daily News, Turkish PM, opposition trade barbs over corruption http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-pm-opposition-trade-barbs-over-corruption.aspx?pageID=238&nID=61566&NewsCatID=338

Today's Zaman, CHP's candidate Sarıgül promises to challenge major İstanbul projects .http://www.todayszaman.com/news-341589-chps-candidate-sarigul-promises-to-challenge-major-istanbul-projects.html Δεύτερη Ανάγνωση, “Πανοραμική” όψη της Τουρκίας πριν τις δημοτικές http://2ha-cy.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1698.html

 

http://icmu.nyc.gr/el/

.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  Τυχαίο άρθρο :

  • BBC: Οι κατάσκοποι που έκαναν τον κόσμο άνω κάτω [βίντεο]
   BBC: Οι κατάσκοποι που έκαναν τον κόσμο άνω κάτω [βίντεο]

   Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Τι γνώριζαν οι κυβερνήσεις Μπους και Μπλερ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ; Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες φάρσες της ιστορίας; Ποιο ρόλο διαδραμάτισε το δίκτυο κατασκόπων και ο τρόπος διαχείρισης και διάχυσης κρίσιμων πληροφοριών;  

   To ρεπορτάζ που ακολουθεί, προϊόν της

   Συντάχθηκε στις Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 21:32 σε ΚΟΣΜΟΣ Διαβάστε περισσότερα...