Σαρωτικοί οι έλεγχοι της Τροχαίας για μη χρήση κράνους. «Οι συμπολίτες μας, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία, ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούν κράνος, όχι από τον φόβο του προστίμου, αλλά, πλέον, από συνείδηση», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ολο και περισσότεροι οδηγοί συμμορφώνονται στην αναγκαιότητα της χρήσης κράνους, μετά και την εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και το γεγονός ότι καθίσταται σαφές ότι το κράνος δεν αποτελεί «αξεσουάρ» αλλά ένα απόλυτα απαραίτητο «εργαλείο» ασφάλειας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε ότι «εδώ και μήνες ξεκινήσαμε τη δράση “Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους” κάνοντας μικρά βήματα στην αρχή, επισημαίνοντας σε όλους πως, κάθε διαδρομή, όσο μικρή κι αν είναι, κρύβει κινδύνους. Το κράνος μειώνει δραστικά τη σοβαρότητα των τραυματισμών και προστατεύει το πολυτιμότερο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή. Προχωρήσαμε, λοιπόν, στην υλοποίηση αυτής της δράσης γιατί τα δεδομένα και η καθημερινή εμπειρία στους δρόμους το έκαναν απαιτητό. Η ουσιαστική αλλαγή ξεκινά από τη δική μας στάση, και ήδη, η προσήλωση των Υπηρεσιών της Τροχαίας στον στόχο αποδίδει καρπούς, καθώς έχουμε καταφέρει μέσα από τους εντατικούς ελέγχους και τα αυστηρά πρόστιμα να καλλιεργήσουμε μια νέα κουλτούρα πρόληψης και ευθύνης. Οι συμπολίτες μας, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία, ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούν κράνος, όχι από τον φόβο του προστίμου, αλλά, πλέον, από συνείδηση. Η χρήση του κράνους έχει γίνει πεποίθηση και αυτονόητη πράξη ευθύνης. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος κάθε πολιτικής. Να αλλάζει νοοτροπίες και να προστατεύει ζωές. Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας»
Τέλος, από την πλευρά της, η Ελληνική Αστυνομία διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Με το σλόγκαν «Το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές», η Ελληνική Αστυνομία έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2025 την εκστρατεία «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», στοχεύοντας στην καθολική συμμόρφωση οδηγών και επιβατών δικύκλων, αλλά και χρηστών Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.).
Σε διάστημα 33 εβδομάδων, από τις 7 Ιουλίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 590.656 έλεγχοι σε όλη τη χώρα, αριθμός που αποτυπώνει την ένταση των επιχειρήσεων αλλά και τη βαρύτητα που δίνεται πλέον στην οδική ασφάλεια. Οι έλεγχοι αυτοί μεταφράζονται σε σχεδόν 18.000 ελέγχους την εβδομάδα, καταδεικνύοντας τη συστηματική παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους.
Αναλυτικότερα, από το σύνολο των παραβάσεων, 50.532 καταγράφηκαν σε οδηγούς δικύκλων και 7.918 σε επιβάτες, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η μη χρήση κράνους παραμένει κυρίως ευθύνη του οδηγού. Παράλληλα, 2.019 παραβάσεις αφορούσαν επαγγελματίες διανομείς, ενώ 6.338 καταγράφηκαν σε οδηγούς Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων, μια κατηγορία που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σημαντικά στα αστικά κέντρα.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η περιφέρεια Αττικής με 20.349 παραβάσεις, γεγονός αναμενόμενο λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου. Στη δεύτερη θέση είναι τα Ιόνια Νησιά με 5.453 και στην τρίτη, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 5.392 παραβάσεις, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν επίσης σε Κρήτη (4.487), και Δυτική Ελλάδα (4.185).
Ακολουθούν η περιφέρεια Θεσσαλονίκης με 3.755 παραβάσεις, η Θεσσαλία (2.928), η Πελοπόννησος (2.724), η Κεντρική Μακεδονία (2.624), η Στερεά Ελλάδα (1.908), και το Βόρειο Αιγαίο (1.688).
Στον αντίποδα, χαμηλότεροι αριθμοί παρατηρούνται σε περιφέρειες με μικρότερη κυκλοφοριακή πυκνότητα, όπως η Ήπειρος (1.438) και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1.319) ενώ στη Δυτική Μακεδονία βεβαιώθηκαν μόλις 200 παραβάσεις
0 Σχόλια