Μετά το «ξήλωμα» της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, καθώς τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων ο τελευταίος ιατροδικαστής και ένα διοικητικό στέλεχος, οι έλεγχοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διενεργούνται σε βάθος πενταετίας.
Η έφοδος στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ιατροδικαστική της Πάτρας, από όπου πήραν φακέλους των τελευταίων ετών που αφορούν θανάτους που αποδόθηκαν σε φυσιολογικά αίτια, έχει ήδη αποδώσει καρπούς καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από αρκετούς φακέλους φέρεται να λείπουν σημαντικά έγγραφα, με κυριότερο αυτό της πιστοποίησης της ιατροδικαστικής εξέτασης, το οποίο κανονικά φέρει:
– Σφραγίδα ιατροδικαστή.
– Υπογραφή ιατροδικαστή.
– Φωτογραφίες σορών.
Ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση των εγγράφων που φέρεται να λείπουν καθώς πρόκειται για κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία που «μπλοκάρουν» τον επανέλεγχο των συγκεκριμένων υποθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανακοίνωσε την επανεξέταση, από τη Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής του υπουργείου Δικαιοσύνης,όλων των υποθέσεων θανάτων της τελευταίας πενταετίας που φέρουν την ένδειξη «φυσιολογικά αίτια», με έκδοση σχετικού πιστοποιητικού από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, «με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης θα επανεξεταστούν όλες οι υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, που υπάρχουν τα εχέγγυα για να επανεξεταστούν και συγκεκριμένα όσες είχαν την ένδειξη φυσιολογικά αίτια για να διαπιστωθεί αν όντως ήταν φυσιολογικά ή όχι».
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας θα επαναλειτουργήσει σύντομα, αναδιοργανωμένη και με πλήρη στελέχωση, τονίζοντας: «Η επίσκεψη που έγινε από κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Ιατροδικαστικής του υπουργείου έδειξε ότι εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των ιατροδικαστικών πράξεων».
Και εξήγησε: «Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι υπηρεσίες, αν και κατά νόμο και τυπικά υπάγονταν στο υπουργείο, δεν είχαν συγκροτηθεί σε μια δομή, που να τις εποπτεύει. Ήταν αδιοίκητες μονάδες, απλωμένες και χωρίς έλεγχο σε όλη την Ελλάδα. Εδώ και καιρό ξεκίνησε μια διαδικασία να δούμε τι γίνεται επί της ουσίας σε αυτές της Υπηρεσίες. Ήρθαν στο υπουργείο δικαστικές αποφάσεις και μιλούσαν για σημαντικές παραλείψεις των ιατροδικαστών σε υποθέσεις που τα δικαστήρια έκριναν. Αυτό μας οδήγησε στο πάρουμε γρήγορα μέτρα».
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός «ψηφίσαμε τον περασμένο Ιανουάριο ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο και οργανώσαμε Γενική Διεύθυνση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Περιφερειακές Διευθύνσεις και τοπικές Διευθύνσεις. Άρα, αυτό το σύστημα απέκτησε ραχοκοκαλιά. Σπονδυλώθηκε δηλαδή και διοικητικά».
Πηγή:www.dikastiko.gr
0 Σχόλια