
Η επιστολή του Προέδρου του ΔΣ της ΠΟΕΣ εν όψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για την "αξιοποίηση" της περιουσίας των ΕΔ, αναφορικά με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ.
Έρχεται μεσαίωνας για όλους ανεξαιρέτως. Με μια επιστολή καταπέλτη ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣ αποκαλύπτει τη μεθόδευση που επιχειρείται εις βάρος των Μετοχικών Ταμείων και επιχειρείται να παρουσιαστεί ως δήθεν μέριμνα και αποκατάσταση αδικίας. Αυτή η παρέμβαση μαζί με διάφορες άλλες (όπως ο εξοβελισμός των Κλάδων από τα έσοδα παρά τα όσα διαβεβαιώθηκαν) εμπεριέχονται σε ένα νόμο που φαίνεται ότι δεν εμπιστεύεται ούτε ο ίδιος ο νομοθέτης, ο οποίος σπεύδει να παραδώσει περιουσιακά στοιχεία πριν ψηφιστεί ο νόμος. Δυστυχώς, σύντομα θα γίνει αντιληπτό σε κάθε κατεύθυνση ότι κανείς στρατιωτικός δεν θα γελάσει τελευταίος. Η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων μόλις ξεκίνησε. Ο λύκος πάντα φοράει προβιά για να δείχνει πιο φιλικός.
Αθήνα, 27 Ιουλίου 2025
Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες του επανακαθορισμού θεμελιωδών θεσμικών εννοιών όπως η «δημόσια διαβούλευση» και οι «διαδικασίες». Όχι ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ελαστικοποιούνται οι διαδικασίες «χάριν διευκόλυνσης», αλλά πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει επίπεδο. Εφιστώ την προσοχή στη ροή του σκεπτικού της επιστολής, διότι σε αντίθεση με αυτό που φαινομενικά πραγματεύεται, θα καταλήξει αλλού, ακριβώς επειδή ακολουθεί την «πορεία» της όλης διαδικασίας.
Το σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί ως έχει σε λίγες ώρες αναφορικά με την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων των ΕΔ (υπονοούμενο ότι έως τώρα ήταν αναξιοποίητη), εκτιμώ ότι θα μπορούσε να απασχολήσει το νομοθέτη του μέλλοντος ως case study για πλήθος λόγων. Ουσιαστικά δεν πέρασε από καμία διαβούλευση παρόλο που παράμεινε αναρτημένο για 14 μέρες. Ή μάλλον για 12, αφού δημοσιεύθηκε 23.45΄ της 3/7/25 και περατώθηκε την 18/7 και ώρα 09.00΄ πρωινή.
Από τα 688 σχόλια δεν ελήφθη υπόψιν κανένα, κάτι που αποτυπώνεται ρητώς και ανερυθρίαστα, και ίσως γι’αυτό το λόγο το νομοσχέδιο προωθήθηκε αυθημερόν στην αρμόδια Επιτροπή για συζήτηση (18/7). Επίσης συντελέστηκε ένα μικρό θαύμα: στην ελάχιστη ώρα που μεσολάβησε από το πέρας διαβούλευσης έως την παραπομπή στην αρμόδια Επιτροπή, πρόλαβε να «φυτευτεί» ένα ακόμα άρθρο που αφορά «τη σωτηρία των Μετοχικών Ταμείων», για την οποίαν αποφασίστηκε ότι συγκεκριμένες κρατήσεις που γίνονται στους στρατιωτικούς δεν θα έχουν ανταποδοτικότητα (δηλαδή επιστροφή). Όπως προείπαμε, η διαβούλευση είναι μια τυπική διαδικασία.
Την 21/7 διεξήχθη η 2η συζήτηση της επιτροπής, με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς (ο υποφαινόμενος συμμετείχε εκπροσωπώντας την ΠΟΕΣ ως πρόεδρος του ΔΣ). Η πλειοψηφία των φορέων επιτέθηκε σφοδρά στο νομοσχέδιο παραθέτοντας πλήθος αδιάσειστών στοιχείων αποδεικνύοντας πόσο κακό θα προκαλέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Για την ακρίβεια, κατέστη σαφές από όλα τα Μετοχικά Ταμεία ότι η δομή του νομοσχεδίου θα πλήξει ευθέως τα Μετοχικά Ταμεία και συνεπώς τους μερισματούχους. Η 2η συνεδρίαση περατώθηκε περί την 15.40΄ και η 3η συνεδρίαση ξεκίνησε την 16.00΄. Μόνο το υπόμνημα της ΠΟΕΣ ήταν 23 σελίδες κατ’ άρθρο με πλούσια σχόλια και δεν ήταν το μόνο που κατατέθηκε. Η ερώτηση, τι πρόλαβε να διαβαστεί σε 20 λεπτά, μάλλον είναι περιττή. Φυσικά το σχέδιο νόμου πέρασε ως έχει για ψήφιση. Κατά την 4η συζήτηση (25/7) γνωστοποιήθηκε από τον ΥΕΘΑ ότι θα κατατεθεί και τροπολογία, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής μόλις αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.
Από την τροπολογία, δικαίως, η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί πάνω στο 1ο άρθρο που αφορά την ανακατανομή των πόρων προς τα Ταμεία, τα οποία θα σχολιάσουμε στο τέλος της παρούσης, διότι κάποιοι την έχουν εκλάβει ότι θα λάβουν λεφτά. Είναι όμως έτσι; Η ουσία που αφορά και το 1ο άρθρο βρίσκεται στα άρθρα 3, 4 και 5. Πριν τα σχολιάσουμε αξίζει να θυμηθούμε ότι, το πρωί της ημέρας που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το υπόψιν σχέδιο νόμου πληροφορηθήκαμε από διάφορα ΜΜΕ τη δωρεάν παραχώρηση πολλών στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΥΠΕΘΑ προς ΝΠΙΔ (πρώην δημοσίου νοσοκομείου). Με μια μικρή έρευνα εύκολα ανακαλύπτει κανείς ότι δεν ήταν η μόνη παραχώρηση που έγινε εκείνη την ημέρα. Τα άρθρα 3, 4 και 5 της τροπολογίας ακολουθούν ακριβώς την ίδια λογική: ενώ έχουμε να κάνουμε με ένα τόσο καλό νομοσχέδιο, όπως επιχειρεί διαρκώς να μας πείσει ο ΥΕΘΑ, κ.Δένδιας, περιέργως φαίνεται ότι είναι αδύνατο να περιμένουμε την ψήφισή του. Έτσι, μαζί με την ψήφιση, περνάνε με αμφίβολες διαδικασίες και επιμέρους ρυθμίσεις επί (ή εις βάρος) του αντικειμένου που πραγματεύεται ο (προσεχώς) νόμος του Κράτους.
Άραγε, ούτε ο ίδιος ο νομοθέτης δεν εμπιστεύεται το νόμο που φέρνει προς ψήφιση και σπεύδει να προλάβει τα τετελεσμένα του;
Ας περάσουμε, τώρα, στην πραγματική πέτρα του σκανδάλου, το άρθρο 1 της τροπολογίας, που καθιστά το εμβόλιμο άρθρο 36 «παιδική χαρά». Κατ’ αρχάς τα έσοδα του νέου φορέα περνάνε αποκλειστικά στο νέο φορέα (ΝΠΙΔ) δίχως καμία υποχρέωση επιστροφής με αναλογικότητα, άρα ό,τι συζητήθηκε (δήθεν ως προς την ενσωμάτωση των σκοπών των Ταμείων κλπ) είναι ως μη γενόμενο. Για να γίνει αυτό γίνεται ανακατανομή των εσόδων που προέρχονται από οποιαδήποτε προμήθεια (όχι μόνο τα εξοπλιστικά). Πως θα γίνεται η κατανομή; «Σύμφωνα με κριτήρια που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων για τις ανάγκες του οποίου γίνεται η προμήθεια, αλλά σύμφωνα με την οικονομική τους κατάσταση, τις ανάγκες τους και την αναλογία του προσωπικού.» όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης. Ως «οικονομική κατάσταση» ο νόμος ορίζει την επιβράβευση της κακοδιαχείρισης, όπως θα φανεί και ακολούθως. Σε άλλες χώρες ο εποπτεύων θα καλούσε εισαγγελέα, εδώ επιβραβεύει νομοθετικά.
Η ανακατανομή δημιούργησε κύμα ενθουσιασμού σε πολλούς συναδέλφους του ΣΞ που αισθάνονται να αποκαθίσταται κάποια αδικία, ενώ οι υπόλοιποι (ΠΝ-ΠΑ) πλημμυρίστηκαν από οργή. Δυστυχώς, όπως θα αποδείξουμε και στη συνέχεια, δίκιο έχουν μόνο οι δεύτεροι (αν και ίσως για λάθος λόγους). Οι «πρώτοι» σύντομα θα καταλάβουν ότι εξαπατήθηκαν για μια ακόμα φορά.
Η νέα ανακατανομή θα είναι 44% υπέρ του ΜΤΣ, 23% υπέρ ΜΤΝ και 33% υπέρ ΜΤΑ. Η ποσόστωση δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα αφού δεν συνοδεύεται από τον πληθυσμό στελεχών ανά ΜΤ. Για παράδειγμα σε διϋπουργική επιτροπή του 2012 το ΜΤΝ ήταν δεύτερο σε πληθυσμό. Άλλαξε κάτι από τότε και σε τι βαθμό; Εφόσον οι αναλογίες παραμένουν, θα έπρεπε να είναι και δεύτερο σε ποσοστό. Όσον αφορά την κατανομή χρημάτων, να υπενθυμίσουμε ότι το ΜΤΣ έχει πάρα πολλούς μετόχους / μερισματούχους και στελέχη της… Χωροφυλακής, όπως έχει και Στρατηγούς. Φυσικά δεν έχει καμία σημασία ότι το Σώμα αυτό καταργήθηκε διά ενσωμάτωσης στην Ελληνική Αστυνομία το 1984, αλλά πόσοι είναι από το σύνολο και πόσα προσφέρουν. Σταθερά όλα τα χρόνια, οι «χωροφύλακες» είναι πάρα πολλοί και λαμβάνουν πολλά δίχως να προσφέρουν αναλογικά τα ίδια (είτε ως κρατήσεις, είτε ως Υπουργείο). Αυτό είναι κάτι που έχει αποτυπωθεί σε όλες τις αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας
Αναφορικά με τις διοικήσεις των ΜΤ, αυτές διορίζονται από τον εκάστοτε ΥΕΘΑ με ΥΑ. Ειδικώς για το ΜΤΣ, υπενθυμίζουμε ότι έχουν υπάρξει διοικήσεις που βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις στο μάτι του κυκλώνα (της Δικαιοσύνης) και μάλιστα υπάρχει και περίπτωση όπου ο πέλεκυς έπεσε μεν, αν και όχι ιδιαίτερα βαρύς. Βεβαίως, η ΠΟΕΣ έχει δεσμευθεί ότι θα εξαντλήσει όλα περιθώρια για να ξαναπέσει, αλλά κανονικά αυτή τη φορά. Υπενθυμίζουμε ότι το ΜΤΣ ήταν το μόνο ΜΤ στο οποίο δεν έγινε κούρεμα στο psi, λόγω της κακοδιαχείρισης και της οικονομικής του κατάστασης. Επίσης, πρόκειται για το μόνο Ταμείο που ουδέποτε συμμορφώθηκε έστω και κατά το ελάχιστο με τις αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την προσπάθειά του να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος σε μιαν εποχή που εισερχόμασταν στα μνημόνια. Ακόμα και οι «επισφαλείς απαιτήσεις» αποφεύγεται να προσδιοριστούν και ταυτίζονται αόριστα με τις επίδικες. Γιατί άραγε; Η εν λόγω εξέλιξη υποδηλώνει ότι η μη συμμόρφωση ισοδυναμεί με επιβράβευση, πόσο μάλλον όταν διαρκώς ακούμε για προβλήματα βιωσιμότητας γενικώς, δίχως λεπτομέρειες. Όλα αυτά τα επέτρεψαν τουλάχιστον με την ανοχή τους οι κατά καιρούς ΥΕΘΑ, οι οποίοι παρά τον εποπτικό ρόλο τους ουδέποτε παρενέβησαν. Ή μάλλον μια φορά επιχειρήθηκε κάτι να γίνει, αλλά υπήρξαν τόσες πολλές αντιδράσεις που η προσπάθεια σταμάτησε.
Ήδη βιώνουμε τον εσωτερικό κοινωνικό αυτοματισμό για τον οποίον η ΠΟΕΣ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως κάθε στρατιωτικό. Ουδεμία πιο ασφαλής πρακτική από το διαίρει και βασίλευε. Ακολούθως θα εξηγήσουμε για ποιον λόγο η ρύθμιση αυτή δεν θα έχει απολύτως καμία ευεργετική επίδραση στους στρατιωτικούς, ακριβώς όπως είχαμε προειδοποιήσει, επίσης, εγκαίρως. Για το λόγο αυτό θα επικαλεστούμε ένα απλό παράδειγμα: τα περιβόητα 50 εκ. € που θα ελάμβανε το ΜΤΝ στο πλαίσιο της σύμβασης για τις Φρεγάτες Belharra ουδέποτε εισήλθαν στα ταμεία του: πήγαν απευθείας στο αποθεματικό, δηλαδή στην Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή υπέρ ΥΠΕΘΟΟ. Για όσους δεν τυχαίνει να γνωρίζουν, ο δανεισμός με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου γίνεται μέσω των αποθεματικών, γι’ αυτό και απαιτείται έγκριση του ΥΠΕΘΟΟ για αποδέσμευση ποσού (υπενθυμίζουμε την πρόσφατη περίπτωση του ΝΙΜΤΣ).
Έτσι ακριβώς θα διοχετευθούν όλες οι κατανομές, αφήνοντας «με τη γλύκα» όσους σπεύδουν να «ανοίξουν νέους λογαριασμούς», ελπίζοντας ότι εκτός από σπίτια θα βρέξει και λεφτά. Τα σοβαρά ποσά θα πάνε στο άπατο βαρέλι του ΥΠΕΘΟΟ και όλα τα ΜΤ θα μείνουν με τα «ψιλικά», όπου ένεκα μείωσης εσόδων όλα τα μερίσματα θα έχουν μειωθεί δραματικά, αλλά με τις αυξήσεις της εν λόγω τροπολογίας. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να υπενθυμίσουμε κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο που είχαμε αποκαλύψει τον Ιανουάριο: η «αλχημεία» των αποθεματικών οφείλεται στο γεγονός ότι τα ΜΤ αντιμετωπίζονται τεχνηέντως ως φορείς κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να βελτιώνονται οι δημοσιονομικές επιδόσεις των ασφαλιστικών φορέων.
Ωστόσο, εν όψει του ReArm Europe όπου τα αποθεματικά (και οι καταθέσεις) πρόκειται να λεηλατηθούν, προφανώς και «δεν υπάρχει λόγος» να παραμένουν «ανέγγιχτα» (ή μάλλον αναξιοποίητα, για να ακολουθήσουμε την πολιτικώς ορθή ορολογία του νομοσχεδίου για την περιουσία των ΕΔ). Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία (και επείγουσα) μια ακόμα «μεταρρύθμιση» που θα πάρει τα πάντα από τους στρατιωτικούς ενόσω αυτοί θα τσακώνονται μεταξύ τους περί του ποιος ρίχνει ποιον. Και με ποια προβιά θα θεσπιστεί το μέτρο; Του στεγαστικού προγράμματος, παρόλο που μόνο το «υπερβάλλον ποσό χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του σχεδίου δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών». Αν δεν υπάρχει υπερβάλλον ποσόν, δεν υπάρχει και πρόβλημα. Επίσης, θα αποκαλύψουμε σήμερα ότι στο πλαίσιο των ποσών που θα διακινούνται μέσω ReArm Europe, τα περιβόητα ποσοστά θα έχουν και πλαφόν υπέρ των Ταμείων. Το ύψος του ήδη έχει διαρρεύσει αλλά προφανώς θα επισημοποιηθεί με την ΚΥΑ.
Υπάρχει ένα ακόμα ενδιαφέρον αφανές ερώτημα που αξίζει να τεθεί και να απαντηθεί; «Γιατί τώρα;». Η απάντηση είναι αυτονόητη: ακριβώς επειδή τα ΜΤ έπραξαν το αυτονόητο κατά τη συζήτηση με τους φορείς και διαβεβαίωσαν ότι οι ζημιές που θα προκληθούν θα είναι πολύ μεγάλες. Προφανώς ο νομοθέτης έκρινε ότι η «ευκαιρία» παραήταν καλή για να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ενεργοποιώντας, λοιπόν, τον κοινωνικό αυτοματισμό (για δεύτερη φορά στο ίδιο νομοσχέδιο, διότι η πρώτη είναι στο άρθρο 36 και την οριζόντια γραμμή του 2014) επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να επισπεύσει ένα από τα ήδη έτοιμα, επόμενα νομοσχέδια, που θα αφορά την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων, όπου η ρύθμιση αυτή «θα πάει αναγκαστικά περίπατο» (μαζί με τους πρόσκαιρούς πανηγυρισμούς). Κάποιοι ήδη σπεύδουν να κατοχυρώσουν ότι πλέον δεν τους απασχολεί η ενοποίηση, αλλά αγνοούν ότι η ενοποίηση πάει πακέτο με την ανακατανομή (βλ. Οδικοί Χάρτες). Το πακέτο έχει ήδη «αγοραστεί».
Υπενθυμίζουμε αυτό που είχαμε αποκαλύψει ως ΠΟΕΣ ήδη από το Μάρτιο 2024 (και επαναλάβαμε αρκετές φορές έκτοτε), ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των «Οδικών Χαρτών» η σειρά των ενεργειών είναι:Κατ’ αρχάς η δημιουργία ενιαίου φορέα Διαχείρισης Περιουσίας των ΜΤ (√) και συνακόλουθα αντίστοιχου Ενιαίου Ταμείου υπό μορφή ΝΠΔΔ (√) (φάση «Α»).
Η υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων (√) (φάση «Β»)
Η κατάργηση / αναπροσαρμογή των χρηματοδοτήσεων των ΜΤ (√) (φάση «Γ») που θα οδηγήσει σταδιακά στον οικονομικό στραγγαλισμό των ΜΤ.
Προκειμένου να «αποφευχθεί» η κατάρρευση, η μετοχική σχέση θα μετατραπεί σε επικουρική (για τους νέους μετόχους), με παράλληλη «εξομάλυνση των εφάπαξ και των μερισμάτων προς τα δεδομένα του Δημοσίου λόγω έλλειψης βιωσιμότητας (με μυστικές μελέτες), καθώς θα οδεύουμε στην ενοποίησή τους σε ένα Ταμείο (φάση «Δ»).
Σε αυτό το σημείο θα επιχειρηθεί η προικοδοτημένη αποχώρηση των «χωροφυλάκων», οι οποίοι θα συστήσουν ένα Ταμείο με τους αστυνομικούς (όπου ήδη είναι μερισματούχοι και σε δεύτερο, στο οποίο σε αντίθεση με το ΜΤΣ συνεισφέρουν κανονικά) (φάση «Ε»). Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι πολιτικοί (άρα και ο νομοθέτης) έχουν ανάγκη τους αστυνομικούς, αλλά όχι τους στρατιωτικούς. Ο καθένας ας το αξιολογήσει όπως επιθυμεί αυτό, αν και ο νοών νοείτο.
Βρεθήκαμε από το μηδέν στη «Φάση Γ» μέσα σε ελάχιστες μέρες: για το (συγκεκριμένο) νομοθέτη πρόκειται για θείο δώρο. Οι στρατιωτικοί (ε.ε. και ε.α.) θα χάσουν τα πάντα διότι τους είναι αδύνατο να ενωθούν και ο καθένας κοιτάει μόνο το μετερίζι του, όπως έχασαν και τη δημόσια Υγεία τους και ψάχνουν εκ των υστέρων να καταλάβουν τι συνέβη. Ωστόσο, μετά την απομάκρυνση από το (Μετοχικό εν προκειμένω) Ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Η αδιαφορία και πολλά λάθη είναι αυτό που συνέβη, καθώς και το γεγονός ότι περίμεναν κάποιοι να χτυπήσει τη δική τους πόρτα το πρόβλημα (το διαπιστώνουμε και τώρα όπου κάποιοι αντέδρασαν κατόπιν της τροπολογίας και μόνο). Όσο υπάρχουν Δούρειοι Ίπποι (γνωστοί και μη εξαιρετέοι), άλλο τόσο θα ανοίγουν πάντα Κερκόπορτες.
Δεν θα αποτελέσει αντικείμενο της παρούσης επιστολής να σχολιαστεί το ποιοι εξυπηρετούνται από το άρθρο αυτό, ο καθένας ας κρίνει όπως επιθυμεί. Αν, όμως, θέλουμε να ψάξουμε για υπαιτίους, η απάντηση είναι στο καθρέπτη του καθενός. Το άρθρο 1 δεν αποκαθιστά καμία αδικία αλλά ανοίγει το δρόμο για τον στραγγαλισμό και των τριών Μετοχικών Ταμείων βάσει προγραμματισμού. Δυστυχώς τα χειρότερα είναι ήδη εδώ, δεν έρχονται απλά. Τα πανηγύρια καλό θα είναι να τελειώσουν και να επανέλθουν όλοι στην μεσαιωνική πραγματικότητα στην οποίαν έχουμε ήδη εισέλθει και είμαστε μόλις στην αρχή.
--
0 Σχόλια