Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

-->

Χρυσοχοΐδης για την MARFIN: «Οι έρευνες συνεχίζονται και είναι εντατικές»






«Η υπόθεση της Marfin μάς κάνει να σκεφτούμε το πόσο εύκολα ρίζωσε τότε ο παραλογισμός που οδήγησε σε σκοτεινά μονοπάτια», λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Οι έρευνες συνεχίζονται «και είναι εντατικές» λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την υπόθεση της Marfin και δεσμεύεται ότι η Αστυνομία «δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την υποχρέωσή της να βρει τους ενόχους». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για την εποχή που «ρίζωσε ο παραλογισμός», για τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα και για το δόγμα «ασφάλεια παντού».



Ανοιξη του 2021, ανοίξατε εκ νέου τον φάκελο Marfin. Οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα ή υπάρχει αδιέξοδο;


Το έγκλημα της Marfin κυρία Ευαγγελοδήμου είναι από τα ειδεχθέστερα που έχουν γίνει στον τόπο. Την προσεχή Δευτέρα, μάλιστα, συμπληρώνονται ακριβώς 15 χρόνια, από τη φοβερή αυτή μέρα που θα στοιχειώνει πιστεύω για πολλά χρόνια τον τόπο.

Θυμίζω τι συνέβη: στις 5 Μαΐου 2010 είχε κηρυχθεί γενική απεργία ενόψει της ψήφισης την επόμενη μέρα του πρώτου μνημονίου από τη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κουκουλοφόροι έσπασαν τα τζάμια και έριξαν μολότοφ μέσα στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, παρά το ότι μέσα υπήρχαν εργαζόμενοι.


Αποτέλεσμα; Τρεις νέοι άνθρωποι, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (έγκυος στον τέταρτο μήνα), η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης έχασαν τη ζωή τους. Για το έγκλημα αυτό, δυστυχώς, δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι.

Το 2021 πράγματι αποφασίσαμε το άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης, υπό το φως νέων στοιχείων, αλλά και με δεδομένο ότι υπάρχει πλήθος άλλων (απεικονιστικά, ηχητικά, κ.λπ.) που χρήζουν εξέτασης ή επανεξέτασης για όσα τυχόν είχαν ελεγχθεί, με τα νέα προηγμένα τεχνολογικά μέσα.



Οι έρευνες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν, όσο χρειαστεί για να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Η Αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να παραιτηθεί και δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την υποχρέωσή της να βρει τους ενόχους και να τους στείλει στο δικαστήριο.

Εχετε ξαναπεί ότι αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να ξεχαστεί. Υπάρχει όμως ορατότητα ως προς τη διερεύνηση; Είστε δηλαδή αισιόδοξος;

Θα είναι πολύ λυπηρό, αν συμβεί ποτέ αυτό, αν το φρικτό αυτό έγκλημα ξεχαστεί. Ομως, όχι, δεν το πιστεύω, δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ μια τόσο αμνήμων δημοκρατία. Που δεν θα υπενθυμίζει στους πολίτες τους σκοτεινούς δρόμους, στους οποίους οδηγεί η βία και το μίσος.

Τη μνήμη της ημέρας αυτής, όσο θλιβερή κι αν είναι, όσο κι αν πονάει, οφείλουμε να την κρατήσουμε ζωντανή. Ως προς τις έρευνες, που ρωτάτε. Δεν δηλώνω ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, δεν έχω να πω κάτι επί του παρόντος παρά μόνον ότι οι έρευνες συνεχίζονται και είναι εντατικές.

Μιλάμε πάντως για κάτι που έγινε μπροστά σε διαδηλωτές και σε έναν κεντρικό δρόμο της Αθήνας με κάμερες. Πώς είναι δυνατόν να είναι έγκλημα χωρίς τιμωρία, 15 χρόνια μετά; Δεν εντείνεται έτσι το αίσθημα ανασφάλειας και η αίσθηση ατιμωρησίας;



Κατανοώ αυτό που λέτε, ωστόσο, πιστεύω ότι άλλες είναι οι σκέψεις που πρέπει να κάνουμε, με δεδομένο ότι η ρίψη των μολότοφ μέσα στο κτίριο έγινε μπροστά στα μάτια πολλών διαδηλωτών χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Μαρτυρείται, μάλιστα, ότι υπήρξε επιδοκιμασία από κάποιους.

Τι νομιμοποιούσε στα μάτια των τελευταίων αυτή την ωμή, εγκληματική βία; Ποιο δίκαιο αίτημα; Δεν είναι λοιπόν η ανασφάλεια το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε, όπως όταν συμβαίνει ένα βίαιο έγκλημα που μπορούσε να αποτραπεί και αυτό δεν συνέβη, αλλά το πόσο εύκολα ρίζωσε τότε ο παραλογισμός, κάνοντας αποδεκτή ακόμη και τη βία.

Παραλογισμός που είδαμε σε τι σκοτεινά μονοπάτια οδήγησε τα επόμενα χρόνια.

Θεωρείτε ότι ενδεχομένως να χάθηκε χρόνος, να μην υπήρξε η βούληση, να έμειναν ανεκμετάλλευτα στοιχεία στην πρώτη φάση ερευνών;

Είναι μια δύσκολη υπόθεση και, προφανώς, αφού παραμένει ανεξιχνίαστη 15 χρόνια μετά, κάτι δεν έχει πάει καλά. Αλλά δεν στεκόμαστε σε αυτό. Το μόνο που έχει σημασία τώρα είναι να αποδώσουν οι έρευνες που διενεργούνται.

Η δολοφονία στο Χαλάνδρι, που συνδέεται με την Greek Mafia, έγινε κι αυτή μπροστά στα μάτια περαστικών. Θα εξιχνιαστεί σύντομα;

Tον τελευταίο χρόνο έχουν εξιχνιαστεί πλήρως οι δολοφονίες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα σε ό,τι αφορά τους εκτελεστές, τους ηθικούς αυτουργούς και τους εντολείς, μερικοί εκ των οποίων είναι υπόδικοι, ύποπτοι, κατηγορούμενοι, ενώ κάποιοι καταζητούνται. Και αυτό το έγκλημα θα εξιχνιαστεί.

Γίνονται τα μέγιστα για να κερδηθεί η μάχη απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα; Για παράδειγμα επιδιώκετε συνεργασία με άλλες χώρες;

Η μάχη είναι διαρκής, πολυεπίπεδη και απαιτεί απόλυτη προσήλωση, σύγχρονα μέσα και διακρατική συνεργασία. Δεν μιλάμε απλώς για μεμονωμένες εγκληματικές ενέργειες, αλλά για δίκτυα με ισχυρή οικονομική βάση, διασυνδέσεις εντός και εκτός συνόρων, τεχνογνωσία και επιχειρησιακή προσαρμοστικότητα. Ηδη, η ίδρυση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και τα έως τώρα αποτελέσματα της δράσης της, αποδεικνύουν πως δεν πρόκειται για έναν απλό αντίπαλο.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΟΕ, στους μόλις πέντε μήνες δράσης της, έχει εξαρθρώσει 48 εγκληματικές οργανώσεις.

Το οργανωμένο έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα, συνεπώς η συνεργασία με ευρωπαϊκές και διεθνείς Αρχές, όπως η Europol, η Interpol, αλλά και με επιμέρους κράτη-μέλη της ΕΕ είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και προτεραιότητα. Συμμετέχουμε ενεργά σε κοινές επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και σε διακρατικά σχήματα ανταλλαγής πληροφοριών.

Εχουμε ήδη ενισχύσει τους δεσμούς με γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση διασυνοριακών κυκλωμάτων, ενώ συμμετέχουμε ενεργά σε κοινές πλατφόρμες ανάλυσης κινδύνου και χαρτογράφησης εγκληματικών δικτύων.

Θεωρείτε ότι, στον έκτο χρόνο της, η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη τις υποσχέσεις για «νόμο και τάξη»;

Καταρχάς, επιτρέψτε μου να κάνω μια διευκρίνιση. Η φράση «νόμος και τάξη» δεν ανήκει ούτε σε εμένα προσωπικά ούτε στη ρητορική της κυβέρνησης. Αυτό που έχουμε πει – και εγώ επανειλημμένα – είναι «Ασφάλεια Παντού».

Πρόκειται για ένα σαφές πολιτικό και επιχειρησιακό πρόταγμα που υλοποιούμε με σχέδιο, συνέπεια και διαρκή αυτοκριτική. Δεν εξωραΐζουμε την πραγματικότητα.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις και ανοικτά μέτωπα.

Αλλά, έχουμε αποδείξει ότι προχωρούμε σταθερά και με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Από την πρώτη στιγμή που επέστρεψα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προτεραιότητά μου ήταν να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα και να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών βίας και κυρίως της οπαδικής, της ενδοοικογενειακής και της βίας ανηλίκων, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την Αστυνομία της νέας εποχής, με την ίδρυση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης, χωρίς να υποτιμούμε τα μικροεγκλήματα, που είναι αυτά που επηρεάζουν πιο άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη. Εχουν γίνει σημαντικές αλλαγές.

Οι αστυνομικοί επέστρεψαν στις γειτονιές.

Ενισχύσαμε με ανθρώπινο δυναμικό τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, τις ομάδες ΔΙΑΣ, τις υπηρεσίες της Τροχαίας, οι οποίες έχουν αυξήσει την αποδοτικότητά τους, καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης. Παράλληλα, με τη σύσταση της ΔΑΟΕ, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πράξη κάθε μέρα, χωρίς να επαναπαυόμαστε.

Πηγή:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια