Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», το οποίο μετά τις καθολικές μας διαμαρτυρίες, δεν εντάσσει τα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, όπως προβλεπόταν με το σχετικό άρθρο 8 που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 17 Μαρτίου 2025 και αποσύρθηκε μετά την παρέμβασή μας έξωθεν των Κεντρικών Ιατρείων Αθηνών.
Η θετική αυτή εξέλιξη, βεβαίως, όσο κι αν μας χαροποιεί, επ’ ουδενί λόγω μας εφησυχάζει, καθόσον η «αιμορραγία» του σώματος συνεχίζεται. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και ο τρόπος λειτουργίας των Ιατρείων, θέτουν σε κίνδυνο την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών μας, μειώνοντας την κοινωνική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα κονδύλια που διατίθενται συνολικά για την υγειονομική και νοσοκομειακή θωράκιση όλων των αστυνομικών, παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα, οφείλουμε να επισημάνουμε για ακόμα μια φορά, παρακολουθώντας και τις πρόσφατες εργασίες της Εαρινής Συνόδου της EuroCOP στη Ρόδο, όπου ζητήματα υγειονομικής και ψυχικής προστασίας των Ευρωπαίων αστυνομικών, έχουν τεθεί επί τάπητος.
Γι΄ αυτό, μετά την ψήφιση του νόμου 5187/2025 για την Αναδιοργάνωση της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου με το Άρθρο 35 για τη Διεύθυνση Υγειονομικού καθορίζεται επακριβώς η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την τελευταία συνάντησή μας με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, τέθηκε για πρώτη φορά με έμφαση και η ίδρυση Νοσοκομείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ υποβάλλαμε σχετικό Υπόμνημα και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ.
Με τον νέο νόμο εισάγονται επιπλέον ρυθμίσεις που αφορούν:
1-Την υποχρεωτική απόσπαση ιατρών ειδικών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας – αποφοίτων της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, αμέσως μετά την απονομή της ιατρικής ειδικότητάς τους, στο 401 ΓΣΝ Αθηνών ή στο 424 ΓΣΝΕ ή στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. (Άρθρο 8).
2-Την αποζημίωση για την ειδική απασχόληση που εκτελούν οι ιατροί της Ελληνικής Αστυνομίας, στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (Σ.Ν.) και στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. (Άρθρο 25).
3-Τη δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων και νοσηλείας σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο άλλου Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποκατάσταση της υγείας τους, με κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής. Τα στελέχη απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής για καρδιοχειρουργικές και αγγειοχειρουργικές ιατρικές πράξεις, καθώς και για παιδοκαρδιοχειρουργικές και παιδοκαρδιολογικές επεμβάσεις των τέκνων τους (Άρθρο 34).
4-Σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά τα οποία εξυπηρετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα, αναγνωρίζονται κατά σειρά προτεραιότητας δικαιούχοι, αμέσως μετά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα προστατευόμενα μέλη τους, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Άρθρο 34).
5-Τον καθορισμό των θέσεων νοσηλείας, σε κλίνη Α΄ θέσης για τους αξιωματικούς, σε κλίνη Β΄ θέσης για τους ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς και σε κλίνη Γ΄ θέσης για τους λοιπούς δικαιούχους (Άρθρο 37).
6-Την καθολική πρόσβαση όλων των Ελλήνων πολιτών στη διακλαδική Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Επιπλέον, καλύπτεται πλήρως από την Υπηρεσία η δαπάνη της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των συζύγων τους, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου. Διευκρινίζεται ότι μετά τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις συζύγους τους, η αμέσως επόμενη προτεραιότητα αποδίδεται στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Άρθρο 48).
7- Τη δημιουργία Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παιδιών στο Ναυτικό Νοσοκομείο με σκοπό την πρόληψη, ανίχνευση, αξιολόγηση και θεραπευτική παρέμβαση σε τέκνα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και η παροχή συμβουλευτικής στις οικογένειές τους (Άρθρο 50).
Εν κατακλείδι, ευελπιστούμε ότι με αυτές τις ρυθμίσεις και κυρίως με την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, την ίδρυση αυτόνομου νοσοκομείου για το αστυνομικό προσωπικό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης μέσω των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος της ουσιαστικής υγειονομικής και νοσοκομειακής θωράκισης όλων των συναδέλφων μας.
Τέλος, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ρύθμιση που εισάγεται με το Άρθρο 74 και προβλέπει την τροποποίηση του άρθρου 1 του ν.δ. 127/1969, προκειμένου να χορηγούνται σε όλους τους ένστολους και δελτία ταυτότητας Ελλήνων πολιτών. Έτσι, θα σταματήσει η χρήση των δελτίων υπηρεσιακών ταυτοτήτων στις συναλλαγές με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για να μην αποκαλύπτεται η επαγγελματική ιδιότητα των κατόχων τους, όπως επιτάσσει η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.
Η Ομοσπονδία μας με αδιάκοπους και στοχευμένους αγώνες επιτυγχάνει την ικανοποίηση αιτημάτων του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Συνεχίζουμε!
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. | |
O Πρόεδρος | Ο Γενικός Γραμματέας |
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος | ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος |
0 Σχόλια