Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

-->

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΔ









Οι τοποθετήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τα υγειονομικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όσο και στην Ολομέλεια, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης και το τί κρύβεται από πίσω. Ειδικά οι αναφορές του σε αόριστα στοιχεία μόνο ως παραπλάνηση της κοινής γνώμης μπορεί να εκληφθεί και ως δημιουργία εντυπώσεων, προκειμένου κεκαλυμμένα να αποφύγει να αναφερθεί στον κυβερνητικό στόχο.

Με τη δοκιμασμένη και στη δημόσια υγεία υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών υγείας του στρατεύματος η κυβέρνηση στέλνει τις/τους στρατιωτικούς (εν ενεργεία και αποστράτους) στον ιδιώτη γιατρό-επιχειρηματία. Άλλωστε τί άλλο σημαίνει η καθιέρωση επί πληρωμή απογευματινών ιατρείων, ή οι επί πληρωμή διαγνωστικές εξετάσεις και τα επί πληρωμή χειρουργεία; Εμπορευματοποίηση σημαίνει. Όπως εμπορευματοποίηση σημαίνει και η επιδίωξη για «οικονομική αυτοτέλεια» των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Αυτά τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.Α.Σ.) με ανακοίνωσή της και καλεί όλες και όλους τις/τους αποστράτους σε επαγρύπνηση για τυχόν αποφάσεις σε βάρος των μερισμάτων τους.

«Έχουμε κάθε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να τελεσφορήσει ο στόχος της κυβέρνησης. Η δωρεάν δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για όλο τον λαό και τις οικογένειές μας και υποχρέωση της κυβέρνησης. Μαζί με τον λαό θα δώσουμε τη μάχη ώστε το δικαίωμα αυτό να γίνει πραγματικότητα», επισημαίνουν.




Όλη η ανακοίνωση της Π.ΟΜ.Α.Σ.:




Η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από τις προβλέψεις του νέου νόμου για τα υγειονομικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας των στρατιωτικών. Με τη δοκιμασμένη και στη δημόσια υγεία υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών υγείας του στρατεύματος η κυβέρνηση στέλνει τις/τους στρατιωτικούς (εν ενεργεία και αποστράτους) στον ιδιώτη γιατρό-επιχειρηματία. Άλλωστε τί άλλο σημαίνει η καθιέρωση επί πληρωμή απογευματινών ιατρείων, ή οι επί πληρωμή διαγνωστικές εξετάσεις και τα επί πληρωμή χειρουργεία; Εμπορευματοποίηση σημαίνει. Όπως εμπορευματοποίηση σημαίνει και η επιδίωξη για «οικονομική αυτοτέλεια» των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Οι τοποθετήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, τόσο στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όσο και στην Ολομέλεια, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Ειδικά οι αναφορές του σε αόριστα στοιχεία μόνο ως παραπλάνηση της κοινής γνώμης μπορεί να εκληφθεί και ως δημιουργία εντυπώσεων, προκειμένου κεκαλυμμένα να αποφύγει να αναφερθεί στον κυβερνητικό στόχο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «…Τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δεν κρατούνται στο σύνολό τους από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ένα σημαντικό κομμάτι μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων. Στον ΕΚΟΕΜΣ στο Στρατό Ξηράς, στον ΕΚΟΕΜΝ και τα λοιπά. Από πού κι ως πού;…». Ο ΥΕΘΑ παρέλειψε εσκεμμένα να αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει εκατομμύρια ευρώ στα στρατιωτικά νοσοκομεία (ΣΝ), ενώ μέρος αυτών «χαρίστηκαν» πρόσφατα με κυβερνητικό νόμο στον ΕΟΠΥΥ. Εσκεμμένα ανέφερε το αόριστο «σημαντικό κομμάτι», χωρίς να κατονομάσει πόσο είναι αυτό το κομμάτι, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός, αφού ο καθένας θα φαντάζεται υπέρογκα ποσά. Επίσης παραπλανητικά ανέφερε ότι το σημαντικό αυτό κομμάτι «μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων», αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ) δεν είναι συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά ούτε και επικουρικά. Είναι προφανές ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι η περικοπή στα μερίσματα (αυτά παρέχουν οι ΕΚΟΕΜ) των αποστράτων. Έτσι για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ΕΚΟΕΜ ιδρύθηκαν και λειτουργούν, από το 1997 για τον ΣΞ (ΕΚΟΕΜΣ) και από το 2001 για το ΠΝ (ΕΚΟΕΜΝ) και την ΠΑ (ΕΚΟΕΜΑ), με κύρια αποστολή τους, όπως χαρακτηριστικά αναγράφει η επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΟΕΜΣ, η οικονομική ενίσχυση των μερισματούχων (αποστράτων) προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ του συντάξιμου μισθού ενέργειας και της καταβαλλόμενης σύνταξης. Αυτή την οικονομική ενίσχυση θέλει να «πετσοκόψει» η κυβέρνηση, όπως διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις «πετσόκοψαν» και τις συντάξεις. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Επιπλέον, αφού άδειασε (ο ΥΕΘΑ) τους πάντες, δήλωσε: «…Έχετε αίσθηση της πληρότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων; Προφανώς δεν έχετε. Το «401» έχει ποσοστό πληρότητας 55%, το 2024. Ξέρετε κανένα νοσοκομείο στον πλανήτη που μπορεί να επιβιώσει με ποσοστό πληρότητας 55%; Το καλύτερο από όλα είναι το Ναυτικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει ποσοστό πληρότητας 62%. Το «404» έχει ποσοστό πληρότητας 38%.... Καταρχήν δεν μπορεί να επιβιώσει καμία νοσοκομειακή μονάδα οικονομικά με αυτές τις πληρότητες…». Η πλέον απροκάλυπτη επιβεβαίωση της πρόθεσης της κυβέρνησης. Τα ΣΝ δεν έχουν ασθενείς, άρα δεν έχουν έσοδα. Έτσι βλέπει τους ασθενείς η κυβέρνηση. Ως έσοδα. Ως χρήμα. Η έννοια της δωρεάν δημόσιας υγείας δεν υπάρχει στο λεξικό της. Όπως σε κάθε σημείο της πολιτικής της έτσι και με τα ΣΝ. Τα ζυγίζουμε στη ζυγαριά του «κόστους οφέλους». Κοστίζει για την εργοδοσία (δημόσιο) και δεν αποφέρει όφελος, άρα δεν μπορούν να κρατηθούν έτσι και πρέπει να τα συγχωνεύσουμε. Αυτό είναι. Ο ΥΕΘΑ αποκρύπτει ότι, αφενός οι κενές κλίνες υπάρχουν γιατί δεν υπάρχει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς και αφετέρου γιατί τα ΣΝ οφείλουν να έχουν κενές κλίνες για να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτακτες καταστάσεις.

Η στελέχωση πάλι δεν επιτυγχάνεται με μπαλώματα του στυλ παίρνω έτοιμους γιατρούς από τις δομές της ΕΛ.ΑΣ. και τους τοποθετώ στα ΣΝ, αντί να προσλάβω νέους. Το επόμενο βήμα, που θα επικοινωνηθεί ως η μοναδική λύση για να μπορέσουν να σωθούν τα ΣΝ που θα φυτοζωούν, θα είναι η συγχώνευσή τους και εν τέλει η παραχώρησή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους υγείας. Αυτό κρύβεται πίσω από τον νόμο. Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) στο στράτευμα βέβαια δεν γίνεται καθόλου λόγος στον νόμο. Η ΠΦΥ είναι ήδη διαχρονικά απαξιωμένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποβάθμιση περιφερειακών στρατιωτικών νοσοκομείων σε Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), η υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή τους και η μελλοντική τελική κατάργησή τους.

Και πίσω από όλα αυτά; Είναι η «εξοικονόμηση» χρημάτων από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Για ποιο λόγο; Αυτή είναι γενικά η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά, που οξύνεται στις μέρες μας εξαιτίας των πολέμων που είναι σε εξέλιξη.

Στόχος της ΕΕ, στο πλαίσιο της «πολεμικής» οικονομίας στην οποία έχει στρέψει την οικονομία της, είναι η εξασφάλιση 800 δις ευρώ από τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να διοχετευθούν για την ανάπτυξη της «πολεμικής» βιομηχανίας. Από την άλλη, το ΝΑΤΟ «πιέζει» για αύξηση των δαπανών των κρατών μελών του για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στο 5% του ΑΕΠ τους (12,5 δις ευρώ περίπου για το 2025 για την Ελλάδα), με τον Γενικό του Γραμματέα να ζητάει περικοπές από συντάξεις, υγεία και παιδεία.

Οι απόστρατοι επαγρυπνούμε για τυχόν αποφάσεις σε βάρος των μερισμάτων μας. Έχουμε κάθε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να τελεσφορήσει ο στόχος της κυβέρνησης. Η δωρεάν δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για όλο τον λαό και τις οικογένειές μας και υποχρέωση της κυβέρνησης. Μαζί με τον λαό θα δώσουμε τη μάχη ώστε το δικαίωμα αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Καλλιθέα, 8 Μάη 2025



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια