Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

-->

Μ. Χρυσοχοΐδης: Ορόσημο η ίδρυση Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης – 47% αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη




«Έκρηξη» στα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη εντός του 2024 αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2025, την ώρα που και η παραβατικότητα των ανηλίκων τον τελευταίο χρόνο στην πόλη βρίσκεται σε αυξητική τάση.

Σε συνέντευξη τύπου απολογισμού των δράσεων της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκαν τα ποσοστά της αύξησης καθώς και οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της πόλης.
https://youtu.be/NRRbC3bZxws?si=EdYvj62Xmw56Jk0z

Το παρών έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα καθημερινό μαρτύριο για πολλούς συνανθρώπους μας, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι υπηρεσίες της αστυνομίας προσπαθούν να δώσουν λύσεις. Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα θύματα και να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε στην προηγούμενη θητεία μου το 2019. Πολύ γρήγορα αντιλήφθηκα την ανάγκη που υπήρχε να δημιουργηθούν ειδικές δομές που θα υποδέχονται τα θύματα με εξειδικευμένο προσωπικό και σε κατάλληλους χώρους. Το 2021 λειτούργησε το πρώτο γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στο ΑΤ Λευκού Πύργου. Τώρα πια στη δεύτερη θητεία μου ιδρύθηκε και το τρίτο γραφείο στη Χαριλάου που εγκαινιάστηκε πριν από αρκετούς μήνες».

Ενώ αναφορικά με την παραβατικότητα των ανηλίκων, ο υπουργός σημείωσε πως γίνονται περιπολίες σε πλατείες και πολυσύχναστα σημεία. «Επιλέξαμε νεαρούς και νεαρές αστυνομικούς για να νιώσουν τα παιδιά πιο οικεία και να αντιληφθούν ότι βρίσκεται κοντά τους αυτό το προσωπικό. Μελετώντας προσεκτικά τις υποθέσεις παραβατικότητας, ακούγοντας τις ανησυχίες των γονέων και των εκπαιδευτικών, εφοδιάσαμε τα παιδιά με ένα εργαλείο που μπορεί να ανταποκριθεί στις πολύ συνθέτες ανάγκες τους. Δημιουργήθηκε η εφαρμογή Save Youth, με πολλές δυνατότητες για να καλύπτει τα ζητήματα ασφάλειας. Ο πενταψήφιος αριθμός 10201 που είναι ένα ακόμη εργαλείο και υποδέχεται κλήσεις απ' όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν αποδώσει καρπούς».
«Ορόσημο η ίδρυση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι ορόσημο αποτελεί η ίδρυση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης, καθώς ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, έμφυλης βίας, κακοποίησης παραβατικότητας ανηλίκων, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας των ευάλωτων ομάδων, προστασίας των ζώων, «εντάσσονται στην "ομπρέλα" μιας υπηρεσίας, το προσωπικό της οποίας είναι αφοσιωμένο στη βελτίωση της ανταπόκρισης της αστυνομίας σε υποθέσεις που απαιτούν ευαισθησία και γρήγορα αντανακλαστικά».
Panic Button: 184 ενεργοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2024 σε όλη την Ελλάδα έγιναν 184 ενεργοποιήσεις του Panic Button, το οποίο εγκατέστησαν 93% γυναίκες και 7% άνδρες στα κινητά τους.

Στη Θεσσαλονίκη κάθε μέρα οι αστυνομικοί χειρίζονται περίπου πέντε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τις οποίες χειρίστηκαν οι αστυνομικοί ήταν 1225 το 2023 και 1807 το 2024. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2024 οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με το 2023. Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, η αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, ανέρχεται σε 71%, καθώς στο Α' τρίμηνο του 2024 οι υποθέσεις ήταν 274 και στο Α' τρίμηνο του 2025 ήταν 471.

«Το 2024 διαχειριστήκαμε 22.000 υποθέσεις, περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Και η αύξηση αυτή συνεχίζεται τους πρώτους μήνες του 2025. Αυτή η αύξηση δεν απηχεί μόνο την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και την εμπιστοσύνη που νιώθουν οι πολίτες να απευθύνονται στην ΕΛΑΣ για να ζητήσουν βοήθεια. Λάβαμε μια σειρά από νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, επεκτείναμε το Panic Button σε όλη την Ελλάδα, προβλέψαμε νέες διαδικασίες για την αφαίρεση των όπλων από τους δράστες, εξασφαλίστηκαν χώροι πρόσκαιρης διαμονής για τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Όπου χρειάζεται φυλάσσονται τα σπίτια των γυναικών για να κρατηθούν ασφαλείς», επεσήμανε ο υπουργός.
Αύξηση στα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη

Ενώ και όσον αφορά τα περιστατικά παραβατικότητας των ανηλίκων κατεγράφη αύξηση στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 11,2% οι δικογραφίες για την παραβατικότητα των ανηλίκων. Η ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη από τον Φεβρουάριο του 2024 πραγματοποιεί δράσεις ώστε να βρεθεί κοντά στους ανήλικους. Από τον Φεβρουάριο του 2024 μέχρι και τον Απρίλιο του 2025, 1.887 αστυνομικοί έκαναν ελέγχους σε 511 σημεία της Θεσσαλονίκης. Έγιναν 19.424 έλεγχοι σε άτομα, όπου το 62% αφορούσε αγόρια και το 38%.Πηγή:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια