Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχαν στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 ετών αδιάλειπτης και πολυδιάστατης δράσης του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Μαΐου 2025, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, σημαντικών φορέων και προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτης Στάθης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, καθώς και Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί, των οποίων τα καθήκοντα συνδέονται άμεσα με την πρόληψη και αντιμετώπιση των τροχαίων συμβάντων.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γενικός ανέδειξε τον ολιστικό χαρακτήρα της πολιτικής για την οδική ασφάλεια, υπογραμμίζοντας ότι « Η Χάραξη της Εθνικής Πολιτικής…ταυτίζεται πλήρως με το Σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την Στοχοθεσία Vision Zero, η οποία αποσκοπεί να μειώσει τη συχνότητα των θανάτων από τροχαία σε ποσοστό μηδέν, μέχρι το 2050…
Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός έχει εντάξει τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας στις προτεραιότητές της…
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υλοποιώντας δραστήρια την Κυβερνητική Πολιτική έχει θέσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, «Πυλώνες» προσέγγισης ασφαλούς συστήματος και κατάλογο δράσεων…
Στο πλαίσιο αυτό η αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων, αποτελεί ζήτημα εθνικής και κοινωνικής προτεραιότητας».
Εστίασε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ευαλωτότητα των πεζών και των νέων οδηγών, καθώς και στις τέσσερις βασικές αιτίες θανατηφόρων τροχαίων: υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μη χρήση ζώνης ασφαλείας και απόσπαση προσοχής.
Αναφέρθηκε επίσης στα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν την εικόνα των τροχαίων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει εντυπωσιακή πρόοδο την τελευταία δεκαετία, με ποσοστό μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων κατά 54%», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «μετά την περίοδο του COVID-19 παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης και μικρή αναστροφή των δεδομένων».
Τόνισε ακόμη τη συμβολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη διαμόρφωση της στρατηγικής για την οδική ασφάλεια, μέσω του στόχου για μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία κατά 50% μεταξύ 2021 και 2030.
Παράλληλα, επεσήμανε την καθοριστική συμβολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, τόσο μέσω της αναδιοργάνωσης της τροχαίας αστυνόμευσης όσο και μέσω της αξιοποίησης τεχνολογικών εργαλείων. Όπως σημείωσε, «η στρατηγική αυτή απέδωσε, τόσο σε επίπεδο δραστηριοποίησης όσο και αποδοτικότητας, και το 2024 μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρονιά-καταλύτης, σε βάθος τουλάχιστον 20 ετών».
Παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, επεσήμανε ότι καταγράφηκε «αύξηση 30,64% στις βεβαιωθείσες παραβάσεις – από 1.240.000 το 2023, σε 1.620.000 το 2024 – με την αποτελεσματικότητα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη να αποτυπώνεται σε αυξήσεις 52,6% και 63,54%, αντίστοιχα». Παράλληλα σημείωσε ότι «κατά μέσο όρο, το 2024, οι υπηρεσίες τροχαίας εντόπισαν καθημερινά: 927 οδηγούς με υπερβολική ταχύτητα, 89 υπό την επήρεια αλκοόλ, 51 που παραβίασαν ερυθρό σηματοδότη, 153 χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας, 250 χωρίς κράνος και 52 που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση».
«Κάθε παράβαση που βεβαιώνεται δεν αποτελεί έσοδο, αλλά μια ευκαιρία να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη μοναδική συμβολή του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», επισημαίνοντας ότι «το Ινστιτούτο αποτελεί φωτεινό παράδειγμα του πώς ένα τραγικό γεγονός μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσπάθεια υπέρ της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας στους δρόμους».
Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της ατομικής ευθύνης των πολιτών, λέγοντας ότι «οφείλουμε όλοι να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε τι κάνουμε εμείς, ως οδηγοί και ως πρότυπα για τα παιδιά μας».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκε το Βραβείο «Τροχονόμος της Χρονιάς» σε δύο στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας: τον Ανθυπαστυνόμο Κωνσταντίνο Δεληδάκη από το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου και την Αστυφύλακα Ιωάννα Σταμκοπούλου από το Α’ Τμήμα Τροχαίας Δυτικής Αττικής. Τα βραβεία επέδωσαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου των Υπηρεσιών τους, το Ινστιτούτο προχώρησε και στη δωρεά συσκευών αλκοολομέτρησης, ενισχύοντας επιχειρησιακά την προσπάθεια πρόληψης και ελέγχου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου στο ioas.gr
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της 8ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ (12-18 Μαΐου 2025), η Ελληνική Αστυνομία υλοποιεί στοχευμένες δράσεις σε όλη την επικράτεια για την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επικεντρωμένες σε παραβάσεις που προκαλούν ή επιτείνουν τα τροχαία ατυχήματα.
Στόχος των δράσεων είναι η ενίσχυση της πρόληψης και η προώθηση αλλαγής νοοτροπίας στους δρόμους, με σκοπό τη δημιουργία ασφαλέστερων συνθηκών κυκλοφορίας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών.




0 Σχόλια