Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χρήστος Φωτόπουλος: Ελευθερία ή αιχμαλωσία - Με κραυγή αγωνίας


Για την Ελευθερία υπήρξαν διαχρονικά  αγώνες επί αγώνων σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης. Γι’ αυτήν έγιναν και αγώνες για καλύτερες μέρες από εκατομμύρια καταπιεσμένους εργαζόμενους, από ομοσπονδίες, από συνδικάτα και άλλα συλλογικά όργανα.

Τέτοιοι αγώνες δόθηκαν και στους χώρους εργασίας των Ελλήνων Αστυνομικών. Για συνδικαλιστική λειτουργία, ελεύθερη έκφραση και δράση, για δημοκρατία, ισονομία, αξιοκρατία κλπ. Να έχει και ο Αστυνομικός δικαιώματα όπως οι άλλοι εργαζόμενοι. Το τίμημα βαρύ για τους πρωτεργάτες. Που κάποιοι απ' αυτούς ακόμη δεν δικαιώθηκαν. Ο αγώνας σκληρός και άνισος. Όμως επικράτησε γιατί ήταν δίκαιος. Κατακτήσαμε τον Συνδικαλισμό και μέσα σπ' αυτόν μια σειρά άλλων  επιτυχιών που καταξίωσαν τον Αστυνομικό στην Ελληνική Κοινωνία και που από άβουλο όργανο που τον ήθελαν οι κυβερνώντες, τον ανήγαγε σε ένστολο πολίτη, υπάλληλο της Κοινωνίας.

Διαρκές ήταν το αίτημά μας τότε ως ΠΟΑΣΥ για διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, όπως ισχύει στους άλλους κλάδους εργαζομένων αλλά και για τους πυροσβέστες-λιμενικούς. Και επειδή το πιστεύαμε ως απόλυτα δίκαιο το κατακτήσαμε με την απόλυτη εφαρμογή της απλής αναλογικής το 2011 (Ν. 3938/2011) βάζοντας τέλος στους περιορισμούς του Ν. 2265/1994. Και το πετύχαμε γιατί πιστεύαμε ότι ο Αστυνομικός είναι εξ ίσου ικανός όπως κάθε άλλος πολίτης- εργαζόμενος, να χειρίζεται από μόνος του την συνδικαλιστική του ελευθερία, δράση και έκφραση χωρίς να τον χειραγωγούν, να του βάζουν φραγμούς και περιορισμούς.

Σήμερα με λύπη πληροφορήθηκα ότι ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προωθεί μια τροπολογία με την οποία καταργεί την κατάκτηση της ΠΟΑΣΥ.

Έτσι καταδεικνύεται  ολοφάνερα η βούληση της Πολιτικής Ηγεσίας και των εμπνευστών της ιταμής αυτής πρόκλησης, για ποδηγέτηση και έλεγχο του Σ.Κ. των Αστυνομικών. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση -ώ του θαύματος- "διατάσσεται" πώς θα γίνεται η εκλογική διαδικασία. Ενιαίο ψηφοδέλτιο- τρόπος σταυροδοσίας- με ένα και μοναδικό σκοπό, την απομόνωση και τον εξωστρακισμό της φωνής της " μειοψηφίας",  δυνητικά ακόμα και του 49,99% των συναδέλφων.

Νομοθετεί λοιπόν τόσο απλά ο κ. Υπουργός ακόμη και τον αποκλεισμό τους από τη συμμετοχή τους στα συλλογικά τους όργανα. Και το πιο δυσάρεστο και πλέον αξιοθρήνητο είναι, ότι η επερχόμενη ρύθμιση γίνεται κατ ' απαίτηση των ηγεσιών των ομοσπονδιών των Αστυνομικών, ως τούτο διαδίδεται από το περιβάλλον της Πολιτικής Ηγεσίας.

Κάτι αντίστοιχο είχε  επιχειρηθεί  και το 2013 από πλευράς  του τότε Υπουργού,  με πρωταγωνιστές πρόσωπα της τότε ΕΑΥ Αθηνών, θιασώτες του " ενιαίου ψηφοδελτίου" και της κατάργησης των λοιπών νεοϊδρυθεισών Πρωτοβαθμίων Ενώσεων στην Αττική, όπως τούτο καταμαρτυρείται και από τα επίσημα έγγραφα που εύκολα είναι προσβάσιμα στον καθένα.

Όμως τότε τα αντανακλαστικά της Ομοσπονδίας και των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων  ήταν άμεσα και καθοριστικά, μ' αποτέλεσμα η διάταξη να αποσυρθεί άρον- άρον, λίγο πριν έρθει προς ψήφιση.

Στην παρούσα φάση ο νέος Υπουργός οφείλει άμεσα να αποσύρει τη σχετική τροπολογία για να μην ταυτίσει τον εαυτό του ως λογοκριτή  των οραμάτων και των ιδεών του Αστυνομικού, ως διώκτη του υγιούς συνδικαλισμού, ως πραξικοπηματία και ανατροπέα των ισχυουσών συνεδριακών διατάξεων.

Τα Πολιτικά Κόμματα πρέπει να καταγγείλουν και να καταδικάσουν την επιχειρούμενη ποδηγέτηση του Σ.Κ. των Αστυνομικών, ζητώντας από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση της ντροπολογίας.

Οι ηγεσίες των ομοσπονδιών των Αστυνομικών έστω και αυτή τη στιγμή οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να κινηθούν μακριά από συντεχνιακά και προσωπικά συμφέροντα, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της κατάπτυστης διάταξης. Μη στέρξουν με τη στάση τους στην υποδούλωση του Σ.Κ. και του ενταφιασμού της ελεύθερης δράσης και έκφρασης των Αστυνομικών. Οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της Χώρας οφείλουν να πράξουν και πάλι αυτό που έπραξαν το 2013. Να ξεσηκωθούν, να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν την άμεση απόσυρση της προσβλητικής για τους Αστυνομικούς, διάταξης.

Μη δεχθείτε επ' ουδενί να σας καταργήσουν ούτε να φαλκιδεύσουν όσα με αγώνες και πολύ κόπο όλοι μαζί κατακτήσαμε.  Φωνάξτε δυνατά ΟΧΙ στους κηδεμόνες του συνδικαλισμού σας. Είναι προσβολή για τον Αστυνομικό το ενιαίο ψηφοδέλτιο γιατί πέραν των άλλων,τον καθιστά υποδεέστερο σε σχέση με τον Πυροσβέστη και το Λιμενικό.

Άραγε ετοιμάζουν άλλες ταφόπλακες και γι’ αυτούς ή θα αφήσουν να αιωρείται η προσβολή περί ακομμάτιστων  αστυνομικών και κομματικοποιημένων Πυροσβεστών και Λιμενικών; Είναι αυτοί πιο ικανοί  από τον Αστυνομικό και έχουν ελεύθερα να επιλέξουν τη διαδικασία εκλογής των οργάνων τους; Έχουν περισσότερες δεξιότητες, περισσότερο νου στον τρόπο άσκησης των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ ο  Αστυνομικός στερείται της ικανότητας να συλλογιέται ελεύθερα και δημοκρατικά;

Οποία ντροπή!

Προς τι λοιπόν αυτή η άκρως απαξιωτική αντιμετώπισή  του από τον πολιτικό προϊστάμενό του, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη; Δεν είναι Υπουργός για να προστατεύει τα δικαιώματα και των υφισταμένων του ή δεν αντιλαμβάνεται πως τον ωθούν στην τέλεση μιας αντιδημοκρατικής εκτροπής;

Τι έχουν να πουν επ' αυτού τα Πολιτικά Κόμματα της Χώρας;

Το αποδέχονται αυτό οι ηγεσίες των ομοσπονδιών, οι Πρωτοβάθμιες οργανώσεις και οι απλοί Αστυνομικοί; Αν όχι, οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα δυναμικά και αποτελεσματικά, όπως συχνά έκαναν στο παρελθόν.

Σε διαφορετική περίπτωση πέραν των άλλων αποδέχονται πλήρως την συνεχιζόμενη βήμα- βήμα απαξίωσή τους-υποβάθμισή τους-περιθώριοποίησή τους και τελικά αποδέχονται την αιχμαλωσία τους ως άβουλα όντα. Αλλά τότε, να μην έχουν αυταπάτες. Η κοινωνία δεν θέλει τυφλά «όργανα», πόσο μάλλον τις αυθαιρεσίες. Θέλει αστυνομικούς με άποψη και αυτοπεποίθηση. Εμείς σαν ΠΟΑΣΥ γι’ αυτό αγωνιστήκαμε και γι’ αυτό κερδίσαμε την πλατιά στήριξη της κοινωνίας μας.

Συνάδελφοι επιλέξτε:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ;

Η επιλογή αποκλειστικά δική σας!

Με κραυγή αγωνίας

Χρήστος Φωτόπουλος

Πρώην Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια