Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλα όσα έγιναν στο ΔΣ της ΠΟΑΣΥ


Διαβάστε την ανακοίνωση τής ΠΟΑΣΥ: ην πρώτη «πανηγυρική» συνεδρίαση, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, και τελευταία, πριν την υποδοχή της νέας χρονιάς, 2022, είχε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, χθες, 14-12-21, όπου μαζί με τις ευχές για μια νέα δυναμική συνδικαλιστική περίοδο, καθορίστηκαν οι προτεραιότητες με βάση και τις αποφάσεις του πρόσφατου 31ου πανελλαδικού συνεδρίου μας.

Ενημέρωση για τα πεπραγμένα της Εκτελεστικής Γραμματείας έγινε από τον Πρόεδρο κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑ, οι οποίοι τόνισαν ότι διοργανώσαμε το 31ο εκλογικό απολογιστικό συνέδριό μας με υποδειγματικό τρόπο, από κάθε άποψη αντάξιο της ιστορίας, της πορείας και της οντότητας της ΠΟΑΣΥ. Οφείλουμε, λοιπόν, να ανταποκριθούμε όλοι στο ρόλο μας, στην αποστολή μας και στις προσδοκίες των συναδέλφων μας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν συνοπτικά στα θετικά αποτελέσματα του προηγούμενου διαστήματος, ήτοι:

-Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τα 30 έτη ασφάλισης για την χορήγηση του εφάπαξ και υλοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημά μας.

-Καταγγείλαμε και εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για το απαράδεκτο, κατάπτυστο περιεχόμενο ενός βιβλίου της νεοελληνικής γλώσσας της Γ’ Λυκείου, όπου περιγράφεται με προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς το λειτούργημα του Έλληνα και της Ελληνίδας αστυνομικού. Η κα Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι το περιεχόμενο αυτό θα αποσυρθεί ως απαράδεκτο.

-Υποβάλαμε αίτημα για παράταση του χρόνου διάνυσης της βραχείας αδείας μέχρι 31 Μαρτίου 2022.

-Ζητήσαμε, με αφορμή την έξαρση της πανδημίας και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ενίσχυση των υγειονομικών και διαφόρων κοινωνικών ομάδων, η Κυβέρνησή του να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις για αναγνώριση της προσφοράς του αστυνομικού και να ικανοποιήσει αιτήματά μας, όπως  η  αύξηση των  ωρών νυχτερινής απασχόλησης, το  επίδομα επιβράβευσης λόγω covid, η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, το δίκαιο μισθολόγιο κ.λπ.

-Ενημερώσαμε τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις ότι ύστερα από αίτημα που είχαμε υποβάλει, εγκρίθηκαν τα δάνεια των συναδέλφων και εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την αποδέσμευση των αναγκαίων κεφαλαίων.

 -Μετά από αίτημά μας, στο ΔΣ του ΤΑΠΑΣΑ συζητήθηκε το θέμα της επανεξέτασης και κατάργησης των διατάξεων που αφορούν τις κρατήσεις της διαφοράς παλαιού και νέου κλιμακίου, για τους συναδέλφους που θα έχουν μισθολογική προαγωγή.

Επίσης, αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, υπενθυμίζοντάς του ότι απαιτείται η προώθηση και επίλυση επειγόντων ζητημάτων με αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως είναι η νομοθετική ρύθμιση για την αντιστοίχιση των μεριδίων με τα μισθολογικά κλιμάκια του ειδικού μισθολογίου, αναφορικά με τη χορήγηση του ΒΟΕΑ. Η αρμόδια επιτροπή έχει ολοκληρώσει το έργο της και απομένει η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει και για τα οδοιπορικά έξοδα περί μεταγωγών κρατουμένων  και τη νέα κανονιστική, για την οποία υποβάλλαμε ολοκληρωμένη πρόταση στην αρμόδια επιτροπή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Το έργο της έχει επίσης ολοκληρωθεί αλλά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα θεσμοθετεί τις νέες προϋποθέσεις για τα έξοδα διανυκτέρευσης, την αναπροσαρμογή των ναυτικών μιλίων από 20 σε 5, το δικαίωμα διαμονής σε καμπίνα πλοίου κ.λπ. Επίσης, εκκρεμεί η τροπολογία για εκκαθάριση -ενταλματοποίηση και πληρωμή οδοιπορικών εξόδων 2020 για μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού, θέματα που έχουν συμπεριληφθεί σε σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή.

Τέλος, τονίστηκε ότι αντιμετωπίσαμε προβλήματα για προτάσεις των  Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων αναφορικά με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, τα πάρεργα και την επέκταση της ψηφιοποίησης στην αστυνομία,  την υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών, τη διαδικασία της ακουσίας νοσηλείας, που πρέπει να λάβει νομοθετική υπόσταση γιατί είναι ένα ιατρικό θέμα και καλέσαμε την ηγεσία να προβεί άμεσα στις παρεμβάσεις που επιβάλλονται ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, καλωσορίζοντας στη συνεδρίαση τα μέλη του ΔΣ, επισήμανε το «εορταστικό» κλίμα των ημερών στο οποίο εισερχόμαστε σιγά-σιγά, χωρίς ωστόσο να αναστέλλουμε τη σημαία του αγώνα, ευχήθηκε, δε, να συνεχίσουμε τη δημιουργική παρεμβατική μας δράση, στοχεύοντας στην επίλυση των εκκρεμών αιτημάτων που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό και την εξωστρεφή κοινωνική δράση του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την νεοσύστατη Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού στην ΠΟΑΣΥ, σημειώνοντας ότι με το έργο της και το συμβουλευτικό της ρόλο, θα αναδειχθεί και το κοινωνικό πρόσωπο της Ομοσπονδίας μας. Αφού έδωσε στη συνέχεια, ιδιαίτερη βαρύτητα στον υπ’ αριθμόν ένα στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας σε συνδυασμό με ένα δίκαιο νέο μισθολόγιο, αναφέρθηκε και στον νεοϊδρυθέντα φορέα της ΠΟΑΣΥ, που αναλαμβάνει το νέο έτος να φέρει επιτέλους εις πέρας την ικανοποίηση του διαχρονικού αυτού αιτήματός μας. Επιδίωξή μας είναι να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του και να δράσει με επιστημονικά κριτήρια.

Για την αποτελεσματικότερη οργάνωσή μας, τόνισε ότι επιβάλλεται το Γενικό Συμβούλιο των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων να συνεδριάζει τακτικά και γι’ αυτό με απόφαση της Ε.Γ., έχουν ήδη προγραμματιστεί τρεις συνεδριάσεις, το Μάιο, Ιούλιο και Οκτώβριο 2022. Διευκρινίζοντας στη συνέχεια το στάδιο υλοποίησης των εκκρεμοτήτων, τόνισε ότι με παρεμβάσεις μας, τρεις φορές στο παρελθόν, αποτρέψαμε την εφαρμογή δυσμενών αποφάσεων για το ΒΟΕΑ και ότι τώρα πλέον απομένει η προώθηση της νέας ρύθμισης που είχαμε επεξεργαστεί και η οποία μετά από διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών, βρίσκεται προς υλοποίηση από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αρχές του νέου έτους, με την προώθηση και ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου του.

Σε ό,τι αφορά την ΚΥΑ για τα νυχτερινά, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, πρέπει να έχει διευθετηθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022, αφού τύχει της θετικής έγκρισης και του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι στο διάστημα από 14/1/2022 έως και τον Απρίλιο του 2022 έχουν προσδιοριστεί και θα συζητηθούν 367 αγωγές για τα δώρα που αφορούν περίπου 20.000 συναδέλφισσες και συναδέλφους μας. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, την καθιέρωση εκλογής οργάνων με ενιαίο πλέον ψηφοδέλτιο και την τροποποίηση των Καταστατικών, εντός εξαμήνου, σημείωσε ότι επιβάλλεται η διαδικασία αυτή να γίνει συντεταγμένα με βάση σχετική εγκύκλιο που θα αποσταλεί σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας.

Προβληματισμός αναπτύχθηκε επίσης για ζητήματα που απασχολούν Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, όπως η στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων και η αξιοποίηση των πτυχιούχων αστυνομικών, οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, οι προσλήψεις ειδικών καθηκόντων αστυνομικών, η διαχείριση των κατασχεθέντων οχημάτων και όσων παλαιών «σαπίζουν» στις αστυνομικές υπηρεσίες και άλλα.

Τέλος, κατά τη συνεδρίαση τέθηκαν προς συζήτηση και εγκρίθηκαν διάφορα θέματα, όπως η ψηφιοποίηση παλαιών και νέων εγγράφων της Ομοσπονδίας, η δαπάνη για τη διενέργεια του 31ου συνεδρίου, η ανασύνθεση της επιτροπής για τη βοήθεια σε πυρόπληκτους και σεισμοπαθείς συναδέλφους μας κ.λπ.

Η Ομοσπονδία, υπηρετώντας σταθερά τον παρεμβατικό της ρόλο και έχοντας στο ενεργητικό της απτά αποτελέσματα, οπλισμένη με τις αποφάσεις του 31ου πανελλαδικού συνεδρίου, αισιοδοξεί ότι η νέα σελίδα στην οποία εισέρχεται το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα γραφτεί επ’ ωφελεία όλων των μελών του, κάθε συναδέλφισσας και συναδέλφου που αγωνιά για το μέλλον του αστυνομικού μας οργανισμού, της μεγάλης αστυνομικής μας οικογένειας.

Οι σύγχρονες προκλήσεις, οι καθημερινές απειλές, θέτουν ψηλά τον πήχη της ευθύνης όλων. Από την πλευρά μας, δηλώνουμε αρωγοί και συμπαραστάτες στα προβλήματα των συναδέλφων μας, θεματοφύλακες του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Καλή αγωνιστική χρονιά και το νέο έτος, 2022!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αποδείχθηκε περίτρανα και με τον πιο επισημο τρόπο πως η παρούσα διοίκηση της ΠΟΑΣΥ είναι ο νεκροθάφτης του αστυνομικού συνδικαλισμού και υπαίτια για τον ευτελισμό της προσωπικοτητας των αστυνομικών.Επιβεβαίωσαν οι ίδιοι την προσφώνηση "μπα@@ος" δηλαδή υπάνθρωπος.Ντροπή τους!