Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο τζιχαντιστής των Πατησίων με τους πολλούς ρόλους και την «οικονομική άνεση»


Στις λίστες υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία βρισκόταν ο 40χρονος Ιρακινός M.T., πριν ακόμα συλληφθεί χθες Πέμπτη από πάνοπλους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής στην οδό Πατησίων στα Πατήσια.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε λάβει εδώ και καιρό απόρρητες ενημερώσεις από ξένες μυστικές υπηρεσίες για το παρελθόν του 40χρονου. Οι απόρρητες αναφορές ενημέρωναν τις ελληνικές Αρχές ότι ο Ιρακινός είναι ύποπτος για συμμετοχή στον ISIS.

Μάλιστα, κάποιες ξένες Αρχές είχαν επιβάλει σε βάρος του το μέτρο της «απαγόρευσης εισόδου στη χώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας». Όταν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ενημερώθηκαν προ λίγων εβδομάδων για τη συμμετοχή του σε κύκλωμα πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων και διακίνησης μεταναστών, με έδρα το κέντρο της Αθήνας, σήμανε συναγερμός. Και αυτό γιατί φοβήθηκαν ότι ο 40χρονος μπορεί να αποτελεί «σύνδεσμο» για να πωλούνται ταξιδιωτικά έγγραφα σε υπόπτους για τρομοκρατία που περνούν από τη χώρα μας. Το παρελθόν του και οι επαφές του ήταν οι δύο παράγοντες που ανησύχησαν τις «ειδικές» υπηρεσίες, που ασχολούνται με τη διεθνή τρομοκρατία στην Ελλάδα.

Ο 40χρονος συνήθιζε να κινείται «απαρατήρητος» στο κέντρο της Αθήνας. Έμενε στα Πατήσια, σε μία περιοχή που του επέτρεπε να μην κινεί υποψίες, ενώ η συμμετοχή του στο κύκλωμα πλαστογράφων του έδινε οικονομική άνεση (όπως τουλάχιστον λένε αστυνομικές πηγές). Αυτό που δεν είχε αντιληφθεί ο Ιρακινός είναι ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες μυστικοί άντρες των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας είχαν γίνει η «σκιά» του.

Ο Ιρακινός συνελήφθη πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για το «ξήλωμα» εγκληματικής οργάνωσης πλαστογράφων και διακινητών. Ο Ιρακινός οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή της 7ης Δεκεμβρίου στον Εισαγγελέα και στον Ανακριτή για μία σειρά από αδικήματα και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η έρευνα συνεχίστηκε μέχρι που στοιχειοθετήθηκε, σύμφωνα τουλάχιστον με την ΕΛ.ΑΣ., η σύνδεσή του με την τρομοκρατία και έτσι ο 40χρονος συνελήφθη σήμερα Πέμπτη εκ νέου στα Πατήσια και θα οδηγηθεί αύριο Παρασκευή το πρωί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

Το προηγούμενο διάστημα οι «ειδικές» υπηρεσίες ερευνούσαν κατά πόσο στο «πελατολόγιό» του κυκλώματος πλαστογράφων, στο οποίο ήταν πρωταγωνιστής, υπήρχαν τρομοκράτες που αγόραζαν από εκείνον πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Εκτός από τον 40χρονο, στο μικροσκόπιο είχε μπει και ένας 36χρονος συνεργός του με καταγωγή από την Αίγυπτο. Για τον Αιγύπτιο, ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για συμμετοχή στον ISIS.

Κατά την έρευνα για το κύκλωμα με πρωταγωνιστή τον Ιρακινό τζιχαντιστή κατασχέθηκαν περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά έγγραφα με την αξία του συνόλου των κατασχεθέντων να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της οργάνωσης είχαν μεταξύ τους διακριτούς ρόλους με τους δύο συλληφθέντες να έχουν αναλάβει τη συλλογή, απόκρυψη και εμπορία των ταξιδιωτικών εγγράφων. Αρχικά εξασφάλιζαν μεγάλη ποσότητα τέτοιων εγγράφων και στη συνέχεια τα διέθεταν σε άλλα δίκτυα διακίνησης μεταναστών σε ποσότητες χονδρικής.

Μάλιστα, για την πραγματοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, χρησιμοποιούσαν την μέθοδο «lookalike», η οποία συνήθως παρατηρείται στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά.

Συγκεκριμένα, «δειγμάτιζαν» τα προς πώληση έγγραφα σε υποψήφιους αγοραστές, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης, ώστε να πραγματοποιείται σύγκριση των εικονιζόμενων προσώπων με τους υπό προώθηση μετανάστες και να επιλέγονται τα κατάλληλα έγγραφα.

Η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος του και τη χώρα προέλευσης.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν σε οικία περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά κ.λπ. έγγραφα προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Μεταξύ αυτών, από τη διενέργεια μακροσκοπικών και αρχειακών ελέγχων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και εξαρχής πλαστών εγγράφων, ενώ η αξία του συνόλου των κατασχεθέντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

 

Αλέξανδρος ΚαλαφάτηςΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια