Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συμμορίες ανηλίκων με μαχαίρια και Ιnstagram


Φωτογραφίζονται φορώντας κουκούλες και κρατώντας σιδερογροθιές, ρόπαλα και μαχαίρια. Δημοσιοποιούν τις εικόνες σε λογαριασμούς που έχουν δημιουργήσει στο Instagram. Μέσω chat κανονίζουν πότε και πού θα επιτεθούν στους αντιπάλους τους. Καταγράφουν τους ξυλοδαρμούς με τα κινητά τους τηλέφωνα και αναρτούν τα βίντεο σε λογαριασμούς που διατηρούν στα social media. «Οπλισμένοι όλοι αύριο». «Αύριο σφαγείο». «Να το κάνουμε viral το βίντεο».

Οι συμμορίες ανηλίκων αποτελούν μια νέα πραγματικότητα για την πρωτεύουσα. Αυτό μαρτυρούν οι συχνές το τελευταίο διάστημα συλλήψεις μαθητών για συμμετοχή σε βίαιες συμπλοκές, ληστείες και «πάσες» (διακίνηση) ναρκωτικών.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά τη σύλληψη τεσσάρων αγοριών 15 έως 17 ετών για συμμετοχή σε συμμορία που είχαν ονομάσει Colonos Hooligans. Με παρόμοια επωνυμία (Colonos family) διατηρούσαν λογαριασμό στο Instagram, όπου φυσικά αναρτούσαν φωτογραφίες τους σε «σκληρές» πόζες. Πρόκειται για Ελληνες, καθώς και δεύτερης γενιάς μετανάστες από την Αλβανία και τη Ρουμανία, όλοι τους μεγαλωμένοι στη φτωχική συνοικία του Κολωνού. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κωδικό ασφαλείας στα κινητά τους το τετραψήφιο 1312. Πρόκειται για αριθμό που στην αγγλική αλφαβήτα σχηματίζει το αρκτικόλεξο ACAB ήτοι «All Cops Are Bastards».

Στους λογαριασμούς τους δεν υπάρχει τίποτα που να μαρτυράει την οπαδική ή την πολιτική τους ταυτότητα, με εξαίρεση ίσως μια φωτογραφία στην οποία υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο τα λογότυπα «Colonos Family» και «Σύνδεσμος Φίλων Εθνικής Ελλάδος – SI.FI.EE». O εν λόγω σύνδεσμος και ο λογαριασμός του στα social media ακολουθείται και είναι συνδεδεμένος με ομάδες που κινούνται στον χώρο της Ακροδεξιάς.

Οι πρώτες τους αναρτήσεις στα social media ξεκινούν στα τέλη του 2018 με φωτογραφίες τους (πάντα με σβησμένα πρόσωπα) και φράσεις – λεζάντες, όπως «τους δρόμους τους εκπροσωπούν τα αλάνια του Κολωνού». Εκείνο που τους έβαλε στο ραντάρ της αστυνομίας και τελικά οδήγησε στη σύλληψή τους ήταν ο τραυματισμός από χτύπημα με μαχαίρι ενός 16χρονου μαθητή με καταγωγή από τη Βουλγαρία, την 25η Οκτωβρίου, στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών.

Το πρωί εκείνης της ημέρας 4-5 μέλη της ομάδας επιτέθηκαν στο προαύλιο του σχολείου στον 16χρονο και έναν 17χρονο Ελληνα, που όπως προέκυψε ήταν ο βασικός στόχος της επίθεσης. Ο τελευταίος όμως κατάφερε να τους ξεφύγει τρέχοντας, έχοντας δεχθεί μόνο μερικές γροθιές και κλοτσιές. Αντίθετα, ο 16χρονος με καταγωγή από τη Βουλγαρία εγκλωβίστηκε, έπεσε στο έδαφος και δέχτηκε μαχαιριά στον θώρακα. Το χτύπημα του προκάλεσε αιμοπνευμοθώρακα και χρειάστηκε να νοσηλευθεί στον «Ευαγγελισμό».

Το συμβάν καταγγέλθηκε αρχικά στο Τ.Α. Κολωνού και τελικά αποφασίστηκε η έρευνα να ανατεθεί στην Ασφάλεια Αθηνών. Δύο εβδομάδες αργότερα οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα σπίτια των τριών βασικών μελών της συμμορίας στον Κολωνό και κατάσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Από την επεξεργασία του ιστορικού των μεταξύ τους συνομιλιών μέσω εφαρμογών, όπως το Viber και το WhatsApp, που είχαν εγκατεστημένες στα κινητά τους, αλλά και το αρχείο φωτογραφιών, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν ακόμα τρεις επιθέσεις σε ανηλίκους και την αρπαγή, με την απειλή μαχαιριών, κινητών από άλλους τρεις ανηλίκους στο κέντρο της Αθήνας.

symmories-anilikon-me-machairia-kai-instagram0

Για τους αστυνομικούς, τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων ήταν ένα είδος «μαύρου κουτιού» ικανό να αποκαλύψει με λεπτομέρειες τη δράση τους. «Κλέψαμε ένα iphone8 και ένα A70 Samsung. Τώρα». Ο διάλογος στο chat ακολούθησε την προαναφερθείσα αρπαγή κινητών από ανηλίκους. Αντίστοιχα, δύο ημέρες πριν από την αιματηρή επίθεση στο ΕΠΑΛ γράφουν στο chat:

– Ετοιμαστείτε, ξεκινάει πόλεμος.

– Θα τους γ… με.

– Εγώ να δεις τι θα τους κάνω μόλις τους πιάσω.

Βίντεο και φωτογραφίες από την επίθεση βρέθηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα. Μετά τις απολογίες τους, την Πέμπτη, στον ανακριτή τρεις από τους συλληφθέντες κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τη φυλακή.

Ανησυχία

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, την 23η Οκτωβρίου, μια ακόμα σκληρή συμμορία ανηλίκων με έδρα το Παγκράτι, τον Βύρωνα και την Καισαριανή εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Συνελήφθησαν 12 άτομα ηλικίας 14 έως 19 ετών. Οι περισσότεροι είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία, τη Γεωργία, την Αίγυπτο, που πάντως γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Οπως και η συμμορία του Κολωνού, είχαν και αυτοί βαφτίσει την ομάδα τους «Strassenbande» (γερμανικά σημαίνει «συμμορία του δρόμου»).

Εκαναν επιθέσεις και ληστείες σε βάρος ανηλίκων, χτυπούσαν διανομείς φαγητού αρπάζοντάς τους τις παραγγελίες, κάπνιζαν και διακινούσαν μικροποσότητες κάνναβης. Κατέγραφαν κάθε τους δραστηριότητα με τα κινητά τους τηλέφωνα και αναρτούσαν φωτογραφίες στο Instagram. Συχνά προκαλούσαν τους αντιπάλους τους ποζάροντας κοντά στα στέκια τους και γράφοντας αντί λεζάντας λέξεις και φράσεις, όπως «είστε πουθενάδες».

Το πιο εντυπωσιακό και ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς είχαν… προλάβει να συλληφθούν από δύο και τρεις φορές την περίοδο 2020-2021. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, 218 ανήλικοι ξυλοκοπήθηκαν και 211 ληστεύθηκαν από μέλη συμμοριών ανηλίκων.

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια