Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

N. Mπλάνης: Οι δομικές ανεπάρκειες της ΕΛ-ΑΣ και της ΄Αμεσης Δράσης, οι πολιτικές ευθύνες και οι λύσεις!!!


1. Η υπόθεση του Περάματος ανέδειξε για ακόμη μια φορά την οργανωτική και επιχειρησιακή ανεπάρκεια της ΕΛ-ΑΣ και της ΄Αμεσης Δράσης. Η ίδια ανεπάρκεια που είχε παρατηρηθεί και τον Μάρτιο 2011, όταν, σε παρόμοια καταδίωξη στου Ρέντη, βρήκαν τραγικό θάνατο  οι  δύο Ειδικοί Φρουροί της ΔΙ.ΑΣ. Και το ερώτημα είναι: Τι έκανε η τότε Αστυνομική (και σήμερα Πολιτική)  ίδια Ηγεσία;;;  Τι έκανε επίσης μετά το διπλό φιάσκο της Πλατείας Νέας Σμύρνης τον Μάρτιο 2021;;;  Όταν είχαμε, αφενός τον ξυλοδαρμό του πολίτη ύστερα από την άστοχη και χωρίς σχέδιο παρέμβαση της Ομάδας ΔΙ-ΑΣ  και αφετέρου με τον σοβαρό τραυματισμό του Ειδικού Φρουρού κατά την παρέμβαση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όταν, όλα αυτά που συνέβησαν, θύμιζαν περισσότερο «γιουρούσι» παρά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση. Με τις Ομάδες (ΔΡΑΣΗ, ΔΙ.ΑΣ κ.λ.π.) να δείχνουν μάλλον ανεξέλεγκτες και να  αδυνατούν να προστατεύσουν ακόμα και τους εαυτούς τους. Και που είχαν ως συνέπεια να αναβιώσουν οι καταγγελίες για «αστυνομικό κράτος» και «αστυνομική βαρβαρότητα».

             2. Αντί λοιπόν να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο (λειτουργικό) οργανωτικό (με δομικές αλλαγές) και επιχειρησιακό πλαίσιο καθώς και αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης μας προέκυψε η ουσιαστική «κατάργηση» τόσο αυτής, όσο και του συστήματος κατάταξης μέσω των Πανελληνίων με τον υπερδιπλασιασμό των προσλήψεων εκτός αυτών. Οι εκπρόσωποι δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας, οι αυτοπροβαλλόμενοι   «μονιμάδες»  της δημόσιας τάξης και του κατά φαντασία (ανύπαρκτου) νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας (sic), υπέγραψαν το «συμβόλαιο θανάτου» της αστυνομικής εκπαίδευσης, όπως ήδη γράψαμε.  Περαιτέρω παρατηρήσαμε μια μάλλον «άναρχη», χωρίς κανόνες και οργάνωση, «δράση» των αστυνομικών δυνάμεων με τα γνωστά αποτελέσματα, ως συνέπεια της  απόδοσης  στην αστυνόμευση των Ειδικών Φρουρών χωρίς ουσιαστική αστυνομική εκπαίδευση.

 

             3. Η ευθύνη βαρύνει αυτούς και τις επιλογές τους.  Το asset «νόμος και τάξη»  από πλεονέκτημα για την Κυβέρνηση μετατράπηκε  σε βαρίδι.  Όμως οι πολίτες, που στηρίξαμε την Κυβέρνηση, δεν επιθυμούμε να βλέπουμε την αυτοδιαφήμιση των εκπροσώπων της και την προσωπική τους προβολή (έχουμε μιλήσει για τις γνωστές…«αγιογραφίες»).  Απαιτούμε έργο, ασφάλεια, κοινωνική ειρήνη και κράτος δικαίου (προφανώς όχι αυτό με τη «στημένη» δίωξη σε βάρος των αξιωματικών των Επισήμων)!!!

              4. Είχαμε ήδη μιλήσει  για το οργανωτικό-δομικό πρόβλημα της ΕΛ-ΑΣ και της ΄Αμεσης Δράσης, τις εν γένει δυσλειτουργίες (που ανέδειξε και η γυναικοκτονία της Καλλιθέας) στο άρθρο μας με τίτλο:  «Άμεση Δράση: Ο μύθος, η πραγματικότητα και η ανάγκη «αναγέννησης» της ΕΛ-ΑΣ!!!». Επισημάναμε το συγκεντρωτικό (με τον έντονο υδροκεφαλισμό) οργανόγραμμα, που προέκυψε μετά το ν.1481/1984, ειδικότερα όσον αφορά τη λειτουργία της Άμεσης Δράσης. Ένα μοντέλο που δεν συναντάται πουθενά και αποτελεί ελληνική πατέντα!!! Και προτείναμε τη μοναδική και  αναγκαία λύση. Την αποκέντρωση και την «αναγέννηση» των Τμημάτων. Τέλος μιλήσαμε πολλές φορές για την κατάταξη μόνο μέσω των Πανελληνίων και την σπουδαιότητα της «ομογενοποίησης» του προσωπικού. Όλα τα άλλα, που δεν αγγίζουν τον πυρήνα των προβλημάτων,  είναι απλώς… πασαλείμματα!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια