Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90 eurobank

Η πρώτη δίκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων covid με τη νέα διάταξη: Διώκεται ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης


Για διασπορά ψευδών ειδήσεων διώκεται πλέον ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης, που φέρεται να δηλώνει αρνητής του κορονοϊού και σύμφωνα με τις καταγγελίες, τάσσεται και κατά της διασωλήνωσης των ασθενών,  υποστηρίζοντας πως γίνονται χωρίς λόγο.

Μετά από υλικό που έφτασε στην Εισαγγελία από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας είχε διαταχθεί πριν από λίγες ημέρες και η σύλληψη του δικηγόρου με τη διαδικασία του αυτοφώρου όπως έγραψε το dikastiko.gr 

Ο δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος λόγω ειδικής δωσιδικίας και η σχετική δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία η οποία προχώρησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Πλέον, ο φάκελος της υπόθεσης απεστάλη στην εισαγγελία Εφετών προκειμένου να δικαστεί ο κ. Αντωνιάδης από Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων λόγω της ειδικής δωσιδικίας, που απορρέει από την επαγγελματική του ιδιότητα. 

Η διάταξη που οδηγεί σε συλλήψεις

Πράσινο φως για την εκκίνηση της επιχείρησης συλλήψεων αντιεμβολιαστών δόθηκε όπως έγραψε το dikastiko.gr μετά την ψήφιση της νέας διάταξης για το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, που στην πράξη «λύνει» τα χέρια δικαστικών και εισαγγελικών αρχών.

Η διαφοροποίηση είναι πως στη νέα διάταξη συμπεριλαμβάνεται πλέον ρητά στα προστατευόμενα πεδία και η δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 καθώς (όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση) «έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκτεταμένης διασποράς φημών και πρόκλησης ανησυχίας και πανικού στους πολίτες ιδίως για θέματα δημόσιας υγείας».

Ειδικότερα, η νέα διάταξη αναφέρει:

«Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων

Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.»

Στη βάσει αυτής της διάταξης, ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης μετά την άσκηση δίωξης και την αποστολή του φακέλου στην εισαγγελία Εφετών για να δικαστεί από Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή από 6 μήνες έως 5 χρόνια  εφόσον η υπόθεση παραπεμφθεί σε ακροατήριο και κριθεί ένοχος. 

Δίωξη στον δικηγόρο Ν. Αντωνιάδη: Έκανε… live μόλις αφέθηκε ελεύθερος

H σύλληψη την περασμένη Τετάρτη του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στο κίνημα κατά των εμβολιασμών έγινε μετά από εισαγγελική παραγγελία για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «διέγερση σε ανυπακοή».

Κατά πληροφορίες η σύλληψη αφορούσε μεταξύ άλλων βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Νίκος Αντωνιάδης παραθέτοντας τις απόψεις του κατά των εμβολιασμών.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος λόγω της ειδικής δωσιδικίας, σε ανάρτησή του στα social media είχε κάνει λόγο για “παράνομη σύλληψη”. Ειδικότερα, μόλις επέστρεψε στο σπίτι του, έκανε… live στο Facebook για να ενημερώσει τους ακολούθους του για τα όσα έγιναν. Όπως είπε έκανε και ο ίδιος μήνυση στον εισαγγελέα πρωτοδικών για «παράβαση καθήκοντος» και ζήτησε την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του!

 
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια