Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Και οι Εποχικοί Πυροσβέστες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας


Ανακοίνωση του Πανελληνίου Σωματίου Εποχικών Πυροσβεστών: Οι Εποχικοί Πυροσβέστες, συγκεντρωνόμαστε σήμερα 5 Νοεμβρίου του 2021, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβουμε μία σαφή απάντηση από την Πολιτική μας Ηγεσία, σχετικά με το εργασιακό μας μέλλον. Προσληφθήκαμε με αξιοκρατικές διαδικασίες, (περνώντας αθλητικές δοκιμασίες, κτλ), με προκήρυξη υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε υγειονομικές εξετάσεις 11 και 12 ιατρικών ειδικοτήτων, αξιολογούμαστε από τους Αξιωματικούς μας για τις επιδόσεις μας, σε πραγματικά συμβάντα, είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή στη μάχη με τις πυρκαγιές, υπερβαίνοντας πολλές φορές τα όρια του καθήκοντος και θέτοντας τις ζωές μας σε κίνδυνο, προκειμένου να προστατέψουμε τις ζωές των συμπολιτών μας, τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, τις ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες. Προσφέρουμε τα πιο παραγωγικα ́ μας χρόνια στο Πυροσβεστικο ́ Σώμα, κάτω απο ́ ιδιαιτέρα επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, με δεκάδες τραυματισμούς συναδέλφων κάθε χρόνο και φυσικά με τους 14 νεκρούς που έχουμε θρηνήσει ως κλάδος. Αποτελούμε έναν από τους σημαντικότερους βραχίονες του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς έχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, η οποία, στο επάγγελμα του Πυροσβέστη έχει πρωταρχική σημασία, ενώ σύμφωνα με το ΠΔ38/20, μάς έχουν ανατεθεί ανάλογα καθήκοντα με το Μόνιμο Προσωπικό, τα οποία μάς επιτρέπουν να επιχειρούμε σε όλα τα συμβάντα (αστικά & δασικά).

Eίμαστε έτοιμοι Πυροσβέστες με αποδεδειγμένη επαγγελματική αξία και υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Χαρακτηριστικο παρα δειγμα, ο τι στις αρχε ς της φετινής Αντιπυρικής Περιο δου, κατα την καταστρεπτική πυρκαγια που ε λαβε χω ρα στα Γερα νια Όρη, οι Εποχικοι Πυροσβε στες ήταν στην πρω τη γραμμή, χωρίς να έχουν εγκριθεί οι επιπλέον ώρες τους και τα εκτός έδρας, ενώ πε ρυσι κατά λήξη της Αντιπυρικής στο φονικο σεισμο της Σα μου, οι Εποχικοί Πυροσβέστες συνέχιζαν να εργάζονται ανιδιοτελώς και μετά τη λήξη της σύμβασής τους, συμβα λλοντας και στις δύο περιπτώσεις τα με γιστα, στην καταπολε μηση της πυρκαγια ς και στη δια σωση πολιτω ν, παραμερίζοντας το προσωπικό συμφέρον τους ενόψει του γενικού καλού. Έχουμε αγοράσει εξοπλισμό με δικούς μας πόρους, καθώς αυτός που μάς έχει χορηγηθεί είναι ακατάλληλος, και δεν πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

 

Η ερευνα που διεξήχθη φέτος, από την Ένωση Πτυχιούχων του Πυροσβεστικού Σωματος, ε δειξε πως υπα ρχει ε να τερα στιο Ηλικιακό Κενό μεταξύ των ηλικιω ν 24-45 χρο νων (εξαιτι ας της αδυναμι ας που υπήρχε να προσληφθει μο νιμο προσωπικο κατα τις περιο δους της οικονομική κρι σης), το οποι ο θα μπορούσε να καλυφθει κάλλιστα απο το Εποχικο προσωπικο που βρι σκεται στην κατάλληλη ηλικία (Μ.Ο. ηλικίας 31 έτη) και διαθε τει ο λα τα απαραι τητα προσο ντα. Τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε και στην πατρίδα μας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Το Πυροσβεστικό Σώμα αναλαμβάνει συνεχώς νέες αρμοδιότητες και νέες αποστολές χωρίς να προσλαμβάνει προσωπικό, ενώ κάθε χρόνο έχουμε μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Οι ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος σε επιπλέον προσωπικό, δεν είναι πλέον εποχικές αλλά δωδεκάμηνες, όπως έχει δηλώσει και ο τέως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιάς, ενώ τα οργανικά κενά είναι πολύ μεγάλα, σύμφωνα και με τις εκθέσεις του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι πλημμύρες, ενώ τα τροχαία, οι σεισμοί και οι απεγκλωβισμοί/διασώσεις ανθρώπων και ζώων, συμβαίνουν όλο το χρόνο. Είναι αναγκαίο λοιπόν να εργαζόμαστε και τον χειμώνα για να μη τρέχουμε τα καλοκαίρια. Η κατάσταση στο μόνιμο προσωπικό έχει γίνει ιδιαιτέρως ασφυκτική εξαιτίας της υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ατελείωτη υπερεργασία και τις εξοντωτικές επιφυλακές, καθώς, στους περισσότερους μόνιμους συναδέλφους, οφείλεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ημερών αδειών, όπως και περισσότερες από 200-300 ημέρες ρεπό στον καθένα, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν μέχρι και τα 600 οφειλόμενα ρεπό. Διεκδικούμε: Άμεση αξιοποίηση των Εποχικών Πυροσβεστών ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) με τον προϋπάρχοντα Ν.3938/11, και με τα ηλικιακά κριτήρια με τα οποία προσληφθήκαμε ως Εποχικοί Πυροσβέστες.

Το κράτος με ένα μικρό κονδύλιο θα αποκτήσει επιπλέον μάχιμο και έμπειρο προσωπικό που θα μπορεί να επιχειρεί 12 μήνες τον χρόνο αντί για 6, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσει τα χρήματα των επιδομάτων που παίρνουμε μέσω του ΟΑΕΔ. Η δαπάνη για το κρατικό προϋπολογιμσό είναι πολύ μικρή, ενώ ταυτόχρονα τα οφέλη για το δημόσιο συμφέρον, θα είναι πολύ μεγάλα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΔΕΛΗΣ                ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια