Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ιαπωνία: Θανατοποινίτες μηνύουν την κυβέρνηση - Πληροφορούνται ανήμερα την εκτέλεσή τους


Δύο θανατοποινίτες στην Ιαπωνία μηνύουν την κυβέρνηση διότι πληροφορούνται ανήμερα την εκτέλεσή τους. 

Ο δικηγόρος τους υποστήριξε ότι μια τόση σύντομη ειδοποίηση ήταν «εξαιρετικά απάνθρωπη», ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι θανατοποινίτες ειδοποιούνται μόνο λίγες ώρες πριν από την εκτέλεσή τους. Η θανατική ποινή εκτελείται με απαγχονισμό.

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν εδώ και καιρό την πρακτική, λέγοντας ότι επηρεάζει την ψυχική υγεία των κρατουμένων.

«Οι θανατοποινίτες ζουν κάθε πρωί με τον φόβο ότι αυτή η μέρα θα είναι η τελευταία τους», είπε ο δικηγόρος των δύο θανατοποινιτών Yutaka Ueda, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

″Η κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή έχει σκοπό να εμποδίσει τους κρατούμενους να υποφέρουν πριν από την εκτέλεσή τους, αλλά δεν είναι εξήγηση αυτή. Στο εξωτερικό, οι κρατούμενοι έχουν χρόνο να σκεφτούν το τέλος της ζωής τους και να προετοιμαστούν ψυχικά.”

Οι κρατούμενοι υπέβαλαν μήνυση στο περιφερειακό δικαστήριο της Οσάκα την Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι η σύντομη προειδοποίηση δεν τους δίνει χρόνο να υποβάλουν ένσταση. Είναι η πρώτη φορά που θανατοποινίτες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για αυτό το θέμα. 

Ζητούν 22 εκατομμύρια γιεν (117.000 ευρώ ) ως αποζημίωση, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους.

Περισσότερα από 100 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στην Ιαπωνία, αλλά κανένας δεν έχει εκτελεστεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

 














Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια