Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εγχειρίδιο καταδίωξης


Πολύς λόγος έγινε εσχάτως για το εάν η αστυνομία μπορεί ή όχι να διακόπτει την καταδίωξη ύποπτου οχήματος σε περίπτωση που, λόγω επικίνδυνων ελιγμών, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σοβαρό τροχαίο ατύχημα και άρα τραυματισμός των υπόπτων, των ίδιων των αστυνομικών, αλλά και ανυποψίαστων πολιτών που μπορεί να βρίσκονται στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Το τελευταίο δεν είναι υποθετικό σενάριο, αλλά μια ιδιαίτερα δυσάρεστη πραγματικότητα. Τον Σεπτέμβριο στο Αιγάλεω, ένας μοτοσικλετιστής τραυματίστηκε θανάσιμα όταν κατά τη διάρκεια καταδίωξής του από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έχασε τον έλεγχο της μηχανής του. Τον Μάρτιο του 2021, στη διάρκεια καταδίωξης από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. 18χρονου που επέβαινε σε κλεμμένη BMW τραυματίστηκαν οι οδηγοί δύο μοτοσικλετών που βρέθηκαν να κινούνται στην οδό Λιοσίων, όπως επίσης ένας επιβάτης και ο οδηγός αστικού λεωφορείου, που χρειάστηκε να πατήσει απότομα φρένο προκειμένου να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με τους αστυνομικούς.

Καθόλου τυχαία, το ενδεχόμενο διακοπής μιας καταδίωξης προβλέπεται και στο εγχειρίδιο της Αμεσης Δράσης. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα: «Εχε υπόψη σου και την πιθανότητα διακοπής της καταδίωξης όταν αυτή καθίσταται λίαν επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των συμμετεχόντων και των λοιπών χρηστών της οδού, λαμβανομένης πάντα υπόψη και της βαρύτητας του αδικήματος για το οποίο έγινε η καταδίωξη».

Το εγχειρίδιο συντάχθηκε το 2012 και τελευταία φορά που επικαιροποιήθηκε ήταν τον Φεβρουάριο του 2021, δίχως να υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στην επίμαχη παράγραφο. Στην περίπτωση του Περάματος, οι αστυνομικοί σωστά αντιλήφθηκαν ότι το παλιό Hyundai Accent είχε κλαπεί. Διέκριναν επίσης ότι στο εσωτερικό του επέβαιναν τρεις Ρομά, όπως προκύπτει από τις ηχογραφημένες συνομιλίες τους μέσω ασυρμάτου. Σε περίπτωση που οι τρεις νεαροί δέχονταν τον έλεγχο θα συλλαμβάνονταν και, λόγω και του νεαρού της ηλικίας τους, το επόμενο πρωί θα αφήνονταν ελεύθεροι έχοντας να αντιμετωπίσουν στο μέλλον μια ήπια ποινική δίωξη για κλοπή Ι.Χ., το οποίο πιθανότατα θα εγκατέλειπαν λίγες ώρες μετά στην περιοχή του Ασπροπύργου. Αντ’ αυτού σημειώθηκε μία καταδίωξη στη διάρκεια της οποίας απειλήθηκαν ζωές αστυνομικών, όπως οι ίδιοι περιγράφουν στις απολογίες και καταθέσεις τους, και ακόμη χειρότερα, τραυματίστηκε θανάσιμα ο οδηγός του κλεμμένου Ι.Χ. Νίκος Σαμπάνης.

Επρεπε λοιπόν ή όχι να έχει διακοπεί η καταδίωξη; Αξιολογώντας τα δεδομένα με τη σχέση κόστους – οφέλους, η απάντηση είναι πέρα από προφανής: φυσικά ναι.


Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.gr










Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πώς διαπίστωσαν ότι είχε κλαπεί, αφού δεν υπήρχε δήλωση κλοπής? Επειδή το οδηγούσαν τσιγγάνοι? Μέχρι τη στιγμή της καταδίωξης είχαμε μια απείθεια... Δηλαδή οι αστυνομικοί έκριναν ότι για μια απείθεια ανηλικου οδηγού έπρεπε να διανύσουν το μισό λεκανοπέδιο Αττικής και να δολοφονήσουν από λαθος έναν άνθρωπο