Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Πρόταση για διαφορετική ποινική αντιμετώπιση όταν το θύμα είναι γυναίκα




Διαφορετική ποινή όταν υπάρχει σχέση μεταξύ μιας γυναίκας που είναι θύμα ανθρωποκτονίας και του δράστη, προτείνει η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων. Η 13η αφαίρεση ζωής μιας γυναίκας, όπως συνέβη στην Ιεράπετρα Κρήτης, μέσα σε 10 μήνες έχει προβληματίσει, πρώτα απ’ όλους, τον νομικό κόσμο της χώρας μας.  

«Η αφαίρεσης της ζωής μίας γυναίκας δεν συνιστά ένα νέο είδος αδικήματος, συνιστά το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 299 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείται με την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή την πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών μέχρι να ψηφιστεί η νέα διάταξη που θα προβλέπει μόνο ισόβια κάθειρξη! Η αφαίρεση της ζωής όμως μίας γυναίκας, επειδή είναι γυναίκα, δηλαδή λόγω ειδικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με το φύλο και το ρόλο της, από έμφυλα κίνητρα, πρέπει να προβληματίσει περί της αναγκαιότητας νομικής αναγνώρισης του φαινομένου της έμφυλης βίας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στις ανθρωποκτονίες γυναικών λόγω της διάκρισης με βάση το φύλο.  

Η νομική αναγνώριση της αφαίρεσης ζωής γυναίκας μπορεί να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής και να συνεκτιμάται το φύλο του θύματος, η σχέση του με το δράστη και να εισαχθεί και η διάσταση του φύλου ως λόγος επιλογής του συγκεκριμένου θύματος, το οποίο στοχοποιείται λόγω (του φύλου του) και αντιμετωπίζεται το θύμα ιδιοκτησιακά και ασκείται εξουσία πάνω του» αναφέρει στην πρόταση της η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων είτε αυτοτελώς είτε στα πλαίσια "επέκτασης" είτε εξειδίκευσης του 82ΑΠΚ (έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά). 







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια