Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σκέρτσος: «Δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό» – Τι είπε για την υποχρεωτικότητα


Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μίλησε στο LIVE NEWS για τα νέα μέτρα που βάζουν «φρένο» στους ανεμβολίαστους πολίτες, την «υποχρεωτική» τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ απάντησε γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους ενστόλους.

 


Δεν σκεφτόμαστε υποχρεωτικότητα σε ενστόλους

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ιδιαίτερα στην επέκταση της στους ένστολους, καθώς αυτό το θέμα είναι υψηλά στην ατζέντα της αντιπολίτευσης.

 

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει, η υποχρεωτικότητα εφαρμόζεται δύσκολα, ειδικά σε ομάδες που αφορούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Οι ένστολοι, τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, αν τεθούν σε αναστολή δεν αναπληρώνονται εύκολα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε κενά που θα γίνουν σε κρίσιμα σημεία του κράτους», ανέφερε ενώ σε ερώτηση για την επιλογή να τεθούν σε αναστολή οι υγειονομικοί απάντησε:

 

«Τα νοσοκομεία αποτελούν εν δυνάμει εστίες διασποράς του ιού εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα, ενώ οι άλλοι χώροι του δημόσιου τομέα δεν συμβάλουν σε αυτό το μέγεθος στη διασπροά του ιού. Δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό, άρα επιβάλλεται όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους να προστατευτούν και να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Τα πάντα είναι συνάρτηση της διασποράς», ανέφερε.

Και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν

«Δεν παίρνουμε μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους, υπάρχουν μέτρα ατομικής προστασίας και για τους εμβολιασμένους. Έχουμε πει ότι πρέπει να φορούν τις μάσκες του και να τηρούν τα πρωτόκολλα σε κλειστούς χώρους. Η ένταση των μέτρων αφορά το μικρό, αλλά σημαντικό ως προς τη μεταδοτικότητα, μέρος του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο».

 

«Στοχεύουμε σε όσους δεν έχουν πάρει την απόφαση να εμβολιαστούν. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος στις ΜΕΘ, οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μέτρα που προστατεύουν το σύστημα υγείας, τη δημόσια και την ατομική υγεία. Έχουμε παραπάνω από 360.000 συμπολίτες που τις τελευταίες 20 ημέρες έκαναν την Τρίτη δόση και 1,2 εκατ. πολίτες που έκαναν την τρίτη δόση. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι. Ανεμβολίαστος θεωρείται και όποιος εμβολιασμένος πολίτης που έχει περάσει το εξάμηνο, τότε μειώνεται η ανοσολογική απόκριση του απέναντι στον κοροναϊό», είπε.

 

«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους

Τα νέα μέτρα βάζουν «φρένο» στους ανεμβολίαστους, καθώς πλέον δεν θα μπορούν να μπαίνουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, σινεμά, θέατρα και γυμναστήρια ούτε με rapid test.

 

«Έχουμε κάνει διάκριση μεταξύ δραστηριοτήτων που είναι σημαντικές για την καθημερινότητα των ανθρώπων. Το λιανεμπόριο εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες και δεν μπορούμε να βάλουμε υπέρμετρους περιορισμούς εκεί. Αυτή είναι η βασική διάκριση. Όταν κάποιος φοράει τη μάσκα και κινείται σε μέρος που τηρούνται τα μέτρα σωστά, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται. Πρέπει αν φύγει αυτός ο φόβος: όταν τηρούμε τα μέτρα προστασίας, κάνουμε το εμβόλιο, φοράμε μάσκα και κάνουμε τακτικά test, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται.

 

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως τα νέα μέτρα ήταν ένας έμμεσος τρόπος πίεσης για να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο.

 

Υποχρεωτική η τρίτη δόση για τους άνω των 60

«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αυτές είναι οι ηλικίες που μπορούν να νοσήσουν βαρύτερα εάν δεν έχουμε εμβολιαστεί ή αν το έχουν κάνει, θα αρχίσουν να ατονούν τα αντισώματα που έχουν», απάντησε ο κ. Σκέρτσος σε σχετική ερώτηση για τους λόγους που η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης δεν επεκτείνεται σε όλους τους πολίτες.

 

Δεν θα δοθεί ενίσχυση στις επιχειρήσεις

Σε σχέση με το εάν το κράτος θα στηρίξει τις επιχειρήσεις που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται λόγω των νέων μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Σε αυτή τη φάση έχουν εξαντληθεί οι δημοσιονομικές δυνατότητες. Ωστόσο υπάρχει δυναμική ανάκαμψη στην οικονομία, κάτι που περιμένουμε να αποτυπωθεί στις θέσεις εργασίας.

in.gr









Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας έρθει μια βόλτα ο κύριος στην Ευελπίδων ένα πρωινό να μας τα πει. Ντροπή
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και όμως υπάρχει περίπτωση μαζικών συλλήψεων με profiling σε γειτονιά της Αθήνας για διανομή πολιτικών φυλλαδίων, όπου 5 εκ των συλληφθέντων μάλλον κόλλησαν COVID σε κεντρικό ΑΤ της Αθήνας, καθώς ήταν το μοναδικό σημείο που ήρθαν σ΄ επαφή μεταξύ τους (δεν γνωρίζονταν). Η απάντηση του τμήματος όταν ενημερώθηκαν? "Λάβαμε όλα τα μέτρα", ούτε απολύμανση δεν έκαναν
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ε βέβαια τον χωροφυλακα τον χρειαζόμαστε δε μας παίρνει να τον βγάλουμε σε αναστολή...θα έκανα και χάρη σε πολλούς...κοροϊδεύουν τον κόσμο...κάνουν και επιφυλακες στα τμήματα να μη μείνει κανείς χωρίς κοβιντ...