Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υβριδικός πόλεμος στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας


Οι πρόσφυγες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. H μετανάστευση δεν θα σταματήσει ποτέ, γιατί άνθρωποι από εμπόλεμες χώρες θα προσπαθούν να βρούνε ένα καλύτερο αύριο, μία καλύτερη ζωή.

Η κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία μοιάζει με αυτή που βίωσε η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, με την προσπάθεια της Τουρκίας να περάσει τους μετανάστες-πρόσφυγες από τα σύνορα στον Έβρο.  Το ίδιο κάνει τώρα ο Λουκασένκο, θέλοντας να εκβιάσει την Πολωνία, αλλά και ολόκληρη την ΕΕ.

Η Πολωνία μέχρι πρόσφατα ήταν στο στόχαστρο της ΕΕ για την μη τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου -και μάλιστα αντιμετώπιζε βαριές κατηγορίες για καταστρατήγηση του κράτους δικαίου. Τώρα, η χώρα του Ματέους Μοραβέτσκι προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα, από το αντικυβερνητικό που ήταν πριν από λίγο καιρό. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ποπυ μέχρι πρόσφατα ασκούσαν έντονο διπλωματικό πόλεμο, όπως η Γερμανία, χαιρετίζουν την στάση της Πολωνίας στα σύνορά της από την υβριδική απειλή που δέχεται από το καθεστώς Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο απείλησε ότι θα διακόψει την ροή του Φυσικού Αερίου που έρχεται από την Ρωσία, περνάει από την Λευκορωσία και καταλήγει στην ΕΕ. Με αυτόν τρόπο, και σε συνδυασμό με τις γενικότερα αυξημένες τιμές στην ενέργεια, απειλεί την ΕΕ ότι μπορεί να ζήσει έναν κρύο και παγωμένο χειμώνα. Αυτά γίνονται όταν ως ΕΕ έχεις ποντάρει την ενεργειακή σου εξάρτηση από Φυσικό Αέριο από την Ρωσία μέχρι το 2026.

Με πρόσφατες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει ξανά αυτό που έκανε το 2020 στον Έβρο. 

Η ΕΕ άργησε να καταλάβει ότι τα εξωτερικά της σύνορα είναι και δικά της σύνορα. Έχει ολιγωρήσει εδώ και πολλά χρόνια για μία αναθεώρηση του καθεστώτος αίτησης ασύλου που προβλέπει υπεύθυνη για την εξέταση την πρώτη χώρα υποδοχής και το βάρος πέφτει σε Ελλάδα και Ιταλία.  Η αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙΙ είναι μάλλον επιτακτική.

Κανείς δεν θέλει άοπλοι άνθρωποι να γίνονται έρμαιο του κάθε δικτάτορα.  Φυσικά οι απάνθρωπες συνθήκες που ζούσαν οι πρόσφυγες-μετανάστες το 2015 στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου δεν τιμούσαν ούτε την Ελλάδα, ούτε την ΕΕ.

 Η ΕΕ, που για πολλούς ξενιτεμένους και πονεμένους ανθρώπους ήταν και είναι  η Γη της επαγγελίας, θα γίνει άραγε μία Ευρώπη-Φρούριο;  

Δημήτρης Τζελέπης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια