Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έγγραφο διαμαρτυρίας από την Ομοσπονδία Εξωτερικών Φρουρών στον Τάκη Θεοδωρικάκο


Παραθέτουμε το έγγραφο, το οποίο απέστειλε η Ομοσπονδία των Εξωτερικών Φρουρών στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη: Η αλγεινή εικόνα των ένστολων συναδέλφων του Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. Πατρών, που ως άλλοι εγκληματίες, στις 02/11/2021 οδηγήθηκαν με την διαδικασία του αυτοφώρου στο Τμήμα Ασφαλείας της Δυτικής Αχαΐας, θα «στοιχειώνει» για πάντα όλους μας.

Μία Υπηρεσία και το σύνολο των ανθρώπων της που στα 21 χρόνια ύπαρξης της δεν έχουν δώσει ποτέ και σε κανένα το δικαίωμα, οδηγήθηκαν φρουρούμενοι για να δώσουν λόγο για συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους, όπως αυτό της απεργίας, γιατί ήθελαν με την υπεύθυνη στάση τους να προστατεύσουν την κοινωνία όπως και έχουν ορκιστεί να κάνουν.

Η Ομοσπονδία μας κύριε Υπουργέ προειδοποίησε έγκαιρα, ενημέρωσε άπαντες για το τι πρόκειται να συμβεί, όταν παίρνονται αποφάσεις που διακυβεύουν το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Η απόφαση της κυρίας Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής από 14/09/2021 και με αρ. Πρωτ. 13796, άνοιξε ουσιαστικά τον ασκό του Αιόλου.



· Ιστορικό

à Η Ελληνική Αστυνομία διατηρεί δυνάμεις και ασκεί καθήκοντα στις Εξωτερικές Φρουρές δυνάμει της διάταξης, άρθρο 31 Ν. 2836/2000. Τα καθήκοντα αυτά είναι άσκηση διοίκησης στην Διεύθυνση του Υπουργείου, άσκηση Διοίκησης στα Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. της χώρας (συνολικά περίπου 100 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ασκούν καθήκοντα Διοικητή και Υποδιοικητή) και η εκτέλεση του συνόλου των μεταγωγών στους νομούς Αττικής (Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού και Αυλώνας), Θεσσαλονίκης (Κατάστημα Κράτησης Διαβατών) και Αχαΐας (Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου).

Η διάταξη αυτή έληξε και δεν παρατάθηκε στα τέλη του 2019. à Η υπηρεσιακή ηγεσία εγκαίρως κατέθεσε διάταξη στην παρούσα πολιτική ηγεσία για την παράταση του παραπάνω έργου, διάταξη που μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί στην Βουλή. Πλέον άπαντες αντιλαμβάνονται γιατί έγινε αυτό και ποια σκοπιμότητα είχε !

à Τον Μάρτιο του 2021 ο υπασπιστής της κ. Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Κωσταντίνος Χριστόλογλου, επικοινώνησε με συνδικαλιστικούς μας φορείς (Σωματείο Εξωτερικών Φρουρών Πάτρας) καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Καταστήματος Κράτησης Πατρών και συγκεκριμένα με τους κ.κ. Διευθυντή του Καταστήματος και Διοικητή της Φρουράς αντίστοιχα, ζητώντας την ανάληψη των μεταγωγών από την Υπηρεσία της Εξωτερικής Φρουράς.

à Περίπου το ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον ίδιο θέμα στο γραφείο της κυρίας Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες όπως, ο Υποστράτηγος κύριος Σπυρίδων Σκλάβος, Διευθυντής της Υπηρεσίας μας, Γενικοί Διευθυντές αλλά και συνδικαλιστές τόσο των Εξωτερικών Φρουρών όσο και των Αστυνομικών υπαλλήλων Πατρών.

à Σε συνέχεια της σύσκεψης, ζητήθηκε και τοποθετήθηκαν γραπτώς τόσο ο κύριος Διοικητής του Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. Πατρών όσο και ο Διευθυντής όλων των Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. Υποστράτηγος κύριος Σπυρίδων Σκλάβος. Τα σχετικά έγγραφα, αιτιολογημένα πλήρως, αποκλείουν κάθε δυνατότητα ανάληψης του σχετικού έργου από το Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. Πατρών χωρίς σημαντική ενίσχυση προσωπικού και μέσων.

à Παράλληλα και σε χρόνο μεταγενέστερο, σε επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρίας Νικολάου στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών, η ίδια προβαίνοντας σε σχετικές δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ της πόλης των Πατρών (π.χ. tempo24) στις 02/04/2020, δήλωσε πως η πρόσληψη Εξωτερικών Φρουρών προχωρά, ώστε να αναλάβουν, το σχετικό έργο των μεταγωγών στο Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. Πατρών. Στο ίδιο μήκος κύματος απάντησε και ο κος Υφυπουργός σε σχετική ερώτηση στην Βουλή. Άπαντες υποθέσαμε ότι η πολιτική ηγεσία αναφέροντας μελλοντικές προσλήψεις, εννοούσε την επικείμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ, όπου δημοσιεύτηκε πριν λίγες μόλις μέρες (9Κ/2021) και προς έκπληξη όλων, συμπεριλαμβάνει μόλις δύο (2) θέσεις στο Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. Πατρών.

à Στις 14/09/2021, χωρίς στο ενδιάμεσο να μεσολαβήσει καμία συνάντηση ή εξέλιξη, εκδίδεται άξαφνα έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής όπου από 01/11/2021 ανατίθενται οι έκτακτες μεταγωγές στο Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. Πατρών και από 01/02/2022 το σύνολο των μεταγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

à Στις 19/10/21 με έγγραφο της η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής πολιτικής ζητάει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ασυρμάτους, ειδικά οχήματα μεταγωγών και ένα συμβατικό όχημα για την εκτέλεση των μεταγωγών από της Εξωτερική Φρουρά του Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. Πατρών.

· Σημερινή υφιστάμενη κατάσταση

à Η Ομοσπονδία μας έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο και εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

à Εγκαίρως κοινοποιήθηκαν σε όλη την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία η προσφυγή, η αίτηση ανάκλησης της απόφασης, η εξώδικη διαμαρτυρία, κ.α.

à Έχουν κηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις από την Ομοσπονδία μας σε τοπικό επίπεδο. à Εκ των οχημάτων που η ίδια κυρία Νικολάου ζήτησε, παραδόθηκαν μόνο δύο (2) οχήματα μεταγωγών (κλούβες), έκαστο λειτουργικού κύκλου 20 ετών από την άδεια κυκλοφορίας, με περισσότερα των 250.000 χλμ η κάθε μία.

à Παράλληλα, η μόνη ενίσχυση που επίκεινται για το προσωπικό του Τ.Ε.Φ.Κ.Κ Πατρών είναι τρεις (3) υπάλληλοι με την προκήρυξη της 6Κ/2018, για την οποία το ΑΣΕΠ ακόμα είναι στο στάδιο των ψυχοτεχνικών και δύο (2) υπάλληλοι με την προκήρυξη της 9Κ/2021 η οποία ακόμα δεν έχει καν δημοσιευτεί !

à Έχουν προσαχθεί έως σήμερα εννέα (9) συνάδελφοι με τις κατηγορίες παράβασης καθήκοντος και απείθειας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μία γνωστή ρήση αναφέρει πως, «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα». Όλες οι αποδράσεις των τελευταίων ετών έχουν γίνει από άδειες σκοπιές όπως στον Κορυδαλλό τον Ιανουάριο του 2019 ή όπως στην αιματηρή απόδραση του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων το 2013 που η εξέλιξή της στοίχισε ανθρώπινες ζωές και εξέθεσε διεθνώς την Χώρα μας.

Είναι παράλογο και ανεύθυνο λοιπόν να δεχόμαστε την υπάρχουσα κατάσταση της λειψανδρίας και των άδειων σκοπιών, ως δεδομένο και ως προηγούμενο. Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας παραμένει η περιχαράκωση της ασφάλειας των Καταστημάτων Κράτησης. Εντολές ανωτέρων μας που αντί να προασπίζουν και να θωρακίζουν το Κατάστημα Κράτησης της Πάτρας αντιθέτως το αποδυναμώνουν, κλείνοντας σκοπιές και «κατεβάζοντας Φρουρούς» για να εκτελέσουν καθήκοντα μεταγωγής, επειδή αυτό επιτάσσει μια στείρα διαταγή πέραν κάθε «λογικής», θα ανοίξει «κερκόπορτες» αποδράσεων και θα εκθέσει πολιτικά την κυβέρνηση σε κάθε μελλοντικό συμβάν !

Διαβάσαμε σε πρόσφατη συνέντευξη της κυρίας Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής την άποψη ότι χατιρικά η Ελληνική Αστυνομία απασχολεί εκατοντάδες αστυνομικούς σε καθήκοντα Διοίκησης των Τμημάτων μας και μεταγωγών κρατουμένων καθώς η σχετική διάταξη έχει εκπνεύσει.

Είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο σε ένα ευνομούμενο και συγκροτημένο Κράτος ;

 

- Τι σημαίνει «χατιρικά»; Δεν υπάρχουν νόμοι που εφαρμόζονται, δεν ακολουθούμε σύννομες διατάξεις και διαταγές;

- Οι εντολές του Υποστρατήγου κυρίου Σπυρίδωνα Σκλάβου και των Διοικητών μας είναι σύννομες ; ή όχι εφόσον έχει λήξει η νομοθετική εξουσιοδότηση ;

- Οι μεταγωγές κρατουμένων χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, όπως ειπώθηκε, δεν δημιουργούν ζητήματα παράνομης απασχόλησης αστυνομικού προσωπικού ; Δεν περιπλέκει νομικά την εκτέλεση μεταγωγών και ειδικά στην περίπτωση ενός τυχαίου γεγονότος όπως ένα τροχαίο ατυχήματος ή ακόμα μίας εγκληματικής ενέργειας (π.χ. απόδραση κρατουμένου) ;

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με σεβασμό στον ρόλο που επιτελείτε και έχει να κάνει με την προστασία του κάθε πολίτη αυτής της χώρας, είναι αναγκαίο να πάρετε θέση επισήμως σε όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό.

Η θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η ανάκληση και η μετάθεση της σχετικής απόφασης, με παράλληλο προγραμματισμό των απαραίτητων προσλήψεων και μέσων, ώστε να αναλάβουμε το σύνολο των μεταγωγών όχι μόνο στο κατάστημα Κράτησης Πατρών αλλά και στα Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού και Θεσσαλονίκης, με την παράλληλη αποδέσμευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας από το σύνολο των καθηκόντων που επιτελεί στην παρούσα φάση στο σύνολο των Καταστημάτων Κράτησης.

Ειλικρινά ευελπιστούμε στο δίκαιο και λογικό των αποφάσεων σας.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κωστίκας Γεώργιος                                                                         Στιβακτάκης Γεώργιος









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια