Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανησυχία για τους 3.000 ανεμβολίαστους στις φυλακές - Πολλά τα κρούσματα κορονοϊού


Αρνητές εμβολιασμού και στις φυλακές. Τα σωφρονιστικά καταστήματα αποτελούν μια "μικρογραφία" της κοινότητας και σε αυτό το κομμάτι… άρνησης. Από τους 11.100 κρατούμενους των φυλακών της χώρας, οι περίπου 3.000 αρνούνται να εμβολιαστούν. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας 367 άτομα, 290 κρατούμενοι και 77 σωφρονιστικοί υπάλληλοι νόσησαν από κορονοϊό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, 6.140 κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν εμβολιαστεί, ενώ άλλοι 1.960 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να το κάνουν, αλλά πρόκειται για αλλοδαπούς που δεν είχαν ΑΜΚΑ και αναμένεται η έκδοσή τους, προκειμένου και εκείνοι να εμβολιαστούν. Μάλιστα υπάρχουν 62 κρατούμενοι έχουν κάνει και την 3η δόση του εμβολίου.

Από τους 367 νοσούντες, τα μεγαλύτερα νούμερα καταγράφονται στις φυλακές του Κορυδαλλού με 31 κρατούμενους και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, σε αυτές των Τρικάλων 31 κρατούμενοι και 9 σωφρονιστικοί, στα Διαβατά 38 κρατούμενοι και δύο σωφρονιστικοί και σε αυτές της Άμφισσας 33 κρατούμενοι και τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα τα κρούσματα του ιού στις φυλακές ήταν κάτι παραπάνω από 100, ενώ εστία μόλυνσης φέρεται να είναι τα επισκεπτήρια και κυρίως οι κρατούμενοι που επέστρεψαν από άδειες που είχαν λάβει από τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Έλεγχοι καταστημάτων

Στο μεταξύ αναφορικά με τους ελέγχους καταστημάτων, κλιμακίων των αρμόδιων Αρχών, το προηγούμενο τριήμερο, διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη των απαραίτητων πιστοποιητικών από πελάτες μπαρ, καφέ, εστιατορίων και κλαμπ, ήταν το ένα μέρος των παραβάσεων που βεβαιώνονται και το άλλο μισό είναι αυτό των υπεράριθμων πελατών.

Καταστηματάρχες βάζουν τους διπλάσιους πελάτες σε αυτά, από αυτούς που δικαιολογούνται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλου καφέ-μπαρ-ζαχαροπλαστείου στις Σέρρες. Ήταν η 2η παράβαση του συγκεκριμένου καταστήματος. Είχε 82 πελάτες αντί για 42 που δικαιολογούσαν τα τετραγωνικά του καταστήματος. Βεβαιώθηκε πρόστιμο των 10.000 ευρώ και "λουκέτο" 30 ημερών σε αυτό.

Το συγκεκριμένο τριήμερο βεβαιώθηκαν 613 παραβάσεις σε καταστήματα για έλλειψη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και για υπεράριθμους πελάτες. Άλλες 524 παραβάσεις βεβαιώθηκαν για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Σε 32 καταστήματα μπήκαν "λουκέτα", στα 8 από αυτά για υπεράριθμους πελάτες.

Έγιναν 13 συλλήψεις ιδιοκτητών ή προσωρινά υπεύθυνων καταστημάτων, ενώ σε 40 πελάτες επιβλήθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ γιατί δεν είχαν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή ράπιντ τεστ. Οι περισσότερα από τις παραβάσεις καταγράφηκαν σε Αθήνα, Βόλο, Καρδίτσα, Ημαθία, Δράμα, Χανιά, Ηράκλειο, Άργος, Πάτρα, Καστοριά.

 






Παναγιώτης Σπυρόπουλος





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια