Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ήθελε να στήσει δίκτυο υποστήριξης πρώην μαχητών ISIS


Δίκτυο υποστήριξης πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους επιδίωκε να ενεργοποιήσει ο 34χρονος υπήκοος Ιράκ που συνελήφθη προχθές στα Πατήσια από την Αντιτρομοκρατική με τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αυτό δήλωσε χθες στην «Κ» αρμόδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι ορισμένες προπαρασκευαστικές ενέργειές του έγιναν αντιληπτές από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας, οι οποίες με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ελληνικές ζητώντας τη σύλληψή του. Η ίδια πηγή ενημέρωσης άφησε να εννοηθεί ότι καταγράφηκαν ηλεκτρονικές επικοινωνίες του 34χρονου με άτομα εκτός Ελλάδας, από το περιεχόμενο των οποίων προκύπτουν ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να αναπτύξει δράση σε θέματα διακίνησης μεταναστών και διάθεσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων προκειμένου να συνδράμει πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να ταξιδέψουν παράνομα στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, εξάλλου, τα κινητά τηλέφωνα, οι κάρτες sim και οι υπόλοιπες ψηφιακές συσκευές που βρέθηκαν στο σπίτι του 34χρονου στα Πατήσια κατασχέθηκαν και έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση.

Ο ίδιος πάντως, στην προανακριτική απολογία του το βράδυ της Δευτέρας ενώπιον των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, ομολόγησε ότι το 2014 εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, στο Ιράκ. Παραδέχτηκε ότι πολέμησε στις τάξεις της οργάνωσης μέχρι τον σοβαρό τραυματισμό του στο πόδι στη διάρκεια μάχης. Σύμφωνα πάντοτε με όσα ο 34χρονος Ιρακινός είπε στους αστυνομικούς, νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δύο νοσοκομεία στο Ιράκ, χωρίς ωστόσο να αποφύγει τον ακρωτηριασμό του ποδιού του.

Με την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους, το 2017, ήρθε μαζί με τη σύζυγό του στην Ελλάδα, μέσω Λέσβου. Παρέμειναν για μερικούς μόλις μήνες στο νησί, καθώς από το 2018 και μέχρι τη σύλληψή του έμεναν μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους σε διαμέρισμα στα Πατήσια που μίσθωνε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο 34χρονος είχε υποβάλει δύο φορές αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, που είχε απορριφθεί τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά των απορριπτικών αποφάσεων, επικαλούμενος ανθρωπιστικούς λόγους. Οι ξένες υπηρεσίες που ενημέρωσαν για την παρουσία του 34χρονου στη χώρα υπέδειξαν στις Αρχές βίντεο αναρτημένο στο YouTube, στο οποίο ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να κρατάει ένα καλάσνικοφ πλαισιωμένος από άλλους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι ενώπιον του εισαγγελέα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος του άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Επέστρεψε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, όπου θα παραμείνει έως την απολογία του ενώπιον του ανακριτή τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια