Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Facebook: Τέλος στο μεγάλο κρασάρισμα 6.30 ώρες μετά - «Φτωχότερος» κατά 6 δισ. δολάρια ο Ζούκερμπεργκ


Μετά από περίπου 6.30  ώρες shutdown, αρχισε να αποκαθίσταται περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα- σταδιακά πάντως- η λειτουργία του Facebook και των εφαρμογών του, Instagram, Messenger και WhatsApp, που είχαν «πέσει» από τις 6.30 περίπου το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το χθεσινό μπλακάουτ ήταν «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».

 Όπως αναφέρουν οι New York Times, έγινε manual reset στους servers με αποτέλεσμα την επίλυση του προβλήματος.

Ειδικοί μιλώντας στο CNN  νωρίτερα είχαν κάνει  λόγο για πιθανό πρόβλημα  στο σύστημα Domain Name το οποίο επιτρέπει στις διαδικτυακές διευθύνσεις να μεταφέρουν τους χρήστες στους ιστοτόπους τους. Κάτι παρόμοιο είχε συμβει τον Ιούλιο στην cloud εταιρεία Akamai Technologies που είχε σαν συνέπεια να «πέσουν» πολλοί μεγάλοι ιστότοποι σε όλο τον κόσμο 

Το πολύωρο «κρασάρισμα» κόστισε στον  Ζούκερμπεργκ περίπου 6 δισ. δολάρια ενώ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg  ο μεγιστάνας «κατρακύλισε» στην κατάταξη της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Πλέον, έχει περιουσία ύψους 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι μόλις ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Αυτό ήρθε ως συνέπεια της πτώσης της μετοχής της εταιρείας,

Στη Γουόλ Στριτ, η τιμή της μετοχής  κατέγραφε πτώση ήδη από την αρχή της συνεδρίασης- και- λόγω των αποκαλύψεων νωρίτερα, της πρώην μηχανικού, υπεύθυνης προϊόντος στο Facebook, Φράνσις Χόγκεν.

Η Χόγκεν,διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι "(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια", των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS

Η ζημιά για την ίδια την εταιρεία φέρεται να αγγίζει τα 50 δισ. δολλάρια, ενώ  η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία έφτασε στα 160 εκατ. δολάρια μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

 Το χρονικό

Το facebook και οι εφαρμογές του  «έπεσαν» ταυτόχρονα γύρω στις 18.30. Εκατομμύρια αναφορές εστάλησαν  στον ιστότοπο μέσα σε λίγα λεπτά.

 Το μήνυμα "Σφάλμα διακομιστή 5xx" εμφανίστηκε στην αρχική σελίδα του Instagram. Το Facebook επίσης εμφάνιζε μήνυμα σφάλματος και το Facebook Messenger  αποτύγχανε να συνδέσει τους χρήστες.

Με το WhatsApp, τα μηνύματα δεν μπορούσαν να σταλούν μέσω της εφαρμογής ή του προγράμματος περιήγησης..

Τόσο το WhatsApp όσο και το Instagram που ανήκουν στο Facebook  βασίζονται στην ίδια υποδομή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα χαρακτηριστικά του συμβάντος ήταν τέτοια που 'ισως σηματοδοτούσαν επίθεση στο ψηφιακό σύστημα της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Το δε γεγονός, σύμφωνα με την ρεπόρτερ τεχνολογίας των New York Times Σίρα Φρένκελ, οτι οι τεχνικοί εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές τους κάρτες πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, συνέθεταν σκηνικό «ηλεκτρονικής επίθεσης» κατά του Facebook.

 «Δεν ξέρω αν έχω ξαναδεί διακοπή όπως αυτή από μια τόσο μεγάλη εταιρεία διαδικτύου»,δήλωσε από την πλευρά του ο Doug Madory, διευθυντής ανάλυσης διαδικτύου της εταιρείας παρακολούθησης δικτύων Kentik.

Στο μεταξύ, την ώρα που η «ναυαρχίδα» των social media  ήταν ώρες εκτός λειτουργίας, δημοσίευμα του Sputnik ανέφερε ότι πωλούνται δεδομένα δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook σε hackers 

Συγγνώμη μέσω twitter

Ενώ το facebook παρέμενε εκτός λειτουργίας οι περισσότεροι είχαν στραφεί στο Twitter για να επικοινωνήσουν αλλά και να σχολιάσουν την κατάσταση. Tα hashtags  #facebookdown και #instagramdown εκτοξεύθηκαν στον κορυφή των trends.

Ακόμη και το ιδιο το Facebook, «προσέτρεξε» στο twitter όπου με άνάρτησή του ανέφερε:

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επανέλθουν τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία»   









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια