Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90 eurobank

Μισθοδοτούμενοι της CIA χουντικοί ανώτατοι αξιωματικοί το 1974! Αποκαλύψεις με ντοκουμέντα


Στο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» που παρουσιάστηκε χθες, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά αποσπάσματα συνομιλιών των χουντικών σε ένα -ο Θεός να το κάνει- «πολεμικό συμβούλιο», αφού ο Αττίλας εξελισσόταν ήδη στην Κύπρο.

Από τα αποσπάσματα προκύπτει ότι οι χουντικοί δεν έχουν κανένα σχέδιο και περιορίζονται σε αυτονόητες διαπιστώσεις και ανούσιες οδηγίες.

Ο Γρηγόρης Μπονάνος, Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων την περίοδο 1973-1974 ακούγεται να λέει:

«Προτείνω όπως κηρυχθεί επιστράτευσις, Και ληφθούν όλα τα από πλευράς στρατιωτικής  απορρέοντα μέτρα, εις τρόπον ώστε να αποδείξομεν εις τους Τούρκους και εις την Συμμαχίαν ότι είμαστε αποφασισμένοι για Πόλεμο». Όσοι θυμούνται εκείνες τις ώρες αλλά και όσοι έχουν διαβάσει γι΄ αυτές, γνωρίζουν ότι επρόκειτο για επιστράτευση φιάσκο, που απλά επιβεβαίωσε τη διάλυση του στρατεύματος στα 7 χρόνια της χούντας.

Ο χουντικός πρωθυπουργός Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλος τα βάζει με τις ΗΠΑ:
«Η Αμερική αυτήν την στιγμή θέλει να μην πολεμήσει η Ελλάδας με την Τουρκία. Κάποιος θα πληρώσει τα έξοδα. Αν πληρώσουμε εμείς τα έξοδα θα τα επιρρίψουν σε μας τα έξοδα. Εάν δεν μπορέσουμε θα τα επιρρίψουν στους Τούρκους». Βαθυστόχαστη ανάλυση με τους Τούρκους να ΄χουν πατήσει ήδη στην Κύπρο.

Ο Ιωαννίδης διαπιστώνει:

«Άρχισε ένας πόλεμος, πρέπει να το καταλάβουμε. Η Τουρκία άρχισε τον πόλεμο. Να ανακληθεί αμέσως το κλιμάκιο της Σμύρνης».
Ο ίδιος ακούγεται επίσης να διερωτάται: «Τι ΝΑΤΟ. Θα θυσιαστούμε εμείς όλοι για τη Δυτική Συμμαχία;»

Στα ηχογραφημένα αποσπάσματα περιλαμβάνονται επίσης συνεντεύξεις τριών πρωταγωνιστών της εποχής, από τα λεγόμενα των οποίων αναδεικνύεται εκ νέου η κατά περίπτωση ανοχή ή και ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα.

Συνεισφέρουν σε αυτό, η παραδοχή -δια στόματος Ρον Εστές, υπεύθυνου επιχειρήσεων τότε της CIA στην Ελλάδα- για τη διατήρηση ανώτατων αξιωματικών στο μισθολόγιο της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, τα όσα ομολογεί ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο, αλλά και η συνέντευξη του Μπουλέντ Ετσεβίτ, πρωθυπουργού της Τουρκίας το 1974.

«Η Τουρκία έκανε λάθος και άκουσε τις ΗΠΑ το 1964 και το 1967. Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ ήθελαν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος, δεν θα το κάναμε εμείς» έχει δηλώσει ο Έτσεβίτ.

«Βγήκε ο Ετσεβίτ, ευγενέσταστος και είπε, αυτή τη φορά αποφασίσαμε να επέμβουμε στρατιωτικά» θα περιγράψει από την πλευρά του ο Σίσκο.

Αποκαλυπτική της εγκληματικής επιχειρησιακής ανεπάρκειας του χουντικού καθεστώτος είναι επίσης η μαρτυρία του Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη, επικεφαλής της ΚΥΠ στην Κυρήνεια, το 1974.

«Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε βλέποντας αυτό το θέαμα. Να είναι πάνω στα καράβια σε παράταξη λες και θα επιθεωρηθεί ο στόλος… Καμία αντίσταση, καμία οργάνωση» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τι ώρες της κατάρρευσης της χούντας υπό το βάρος των εξελίξεων περιγράφει ο Ταγματάρχης Χαράλαμπος Παλαΐνης.

Ο Ταγματάρχης, μεταφέρει μάλιστα την αντίδραση του Ιωαννίδη στον απόηχο της τουρκικής προέλασης.

«Σε μισή ώρα περίπου, 20 λεπτά, ήρθε. Γύρισε στο σαλόνι και τον είδα αλλαγμένο. Ξέρετε, λέει, έτσι πως πήγαν τα πράγματα απαιτούν ένα εξιλαστήριο θύμα. Και το εξιλαστήριο θύμα θα είμαι εγώ».

Η απόφαση για πόλεμο με την Τουρκία

«Μου φαίνεται μας παίρνουν τα γεγονότα. Βομβαρδίζονται όλες οι πόλεις της Κύπρου. Όλες! Αυτή τη στιγμή! Κηρύσσουμε πόλεμο» ακούγεται σε χαρακτηριστικό απόσπασμα να λέει ο Δ. Ιωαννίδης Ταξίαρχος και Διοικητής ΕΣΑ.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια