Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρωτοβουλία Αστυνομικών: Κυνικές παραδοχές και ενίσχυση με… αέρα κοπανιστό τα Τμήματα


Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών: Μέσα σε συνθήκες που το έγκλημα καλπάζει, με ειδικές μορφές εγκλημάτων (π.χ. ενδοοικογενειακή βία) να απασχολούν σε καθημερινή βάση την κοινή γνώμη, ο νέος Υπουργός Προ. Πο. προέβη τις προηγούμενες μέρες σε επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις, όταν αναφέρθηκε σε ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων με νέους αστυφύλακες και δόκιμους. Η επικοινωνιακή φάρσα στην οποία προέβη ο Υπουργός, χλευάζει ευθέως τους δοκιμαζόμενους αστυνομικούς, και προκαλεί πλάνη στους πολίτες που θέλουν τα κύτταρα της αστυνόμευσης να είναι περισσότερο στελεχωμένα.

Με την επίμαχη δήλωση κατ’ αρχάς ο Υπουργός εξισώνει τους Δόκιμους Αστυφύλακες με μόνιμο προσωπικό. Από το στόμα του ίδιου του αρμόδιου Υπουργού εξαγγέλθηκε ότι χίλιοι νέοι αστυνομικοί θα στελεχώσουν τα Τμήματα της Αττικής, εννοώντας ότι και οι 720 Δόκιμοι θα πραγματοποιήσουν αστυνομικό έργο ισοδύναμο με έργο μόνιμου προσωπικού. Αντί δηλαδή οι δόκιμοι συνάδελφοι, όντες σπουδαστές, να παρατηρούν λαμβάνοντας ερεθίσματα, να επεξεργάζονται αυτά τα ερεθίσματα και τελικά να αποκτούν γνώση, διατάσσονται από τον ίδιο τον Υπουργό να μπαίνουν «γυμνοί» στη μάχη, έχοντας σχεδόν μηδαμινό υπόβαθρο, και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της περιόδου. Και όλα αυτά με έναν μισθό πείνας, αφού ως σπουδαστές αμείβονται με μισθό περίπου € 400. Βολεύει φαίνεται την κυβέρνηση αυτή η εξίσωση, αφού κοστίζει λιγότερο και πραγματοποιείται με λιγότερο ντόρο. Ως Πρωτοβουλία Αστυνομικών επανειλημμένως έχουμε αναδείξει τις παρατυπίες που υφίστανται σε βάρος των Δοκίμων από τις εκάστοτε Διοικήσεις, οι οποίες τους διατάσσουν αυθαίρετα σε υπηρεσίες που δεν προβλέπεται να εκτελούν. Τώρα, όμως, γίνεται καταφανέστερο, ότι αυτές οι παρατυπίες γίνονται με τη στήριξη των κυβερνήσεων.

Ας παραδεχτεί επιτέλους ανοιχτά ο κ. Υπουργός το κοινό σε όλους μας μυστικό περί αξιοποίησης των Δοκίμων σε καθήκοντα μόνιμου προσωπικού, γεγονός που δεν συνάδει ούτε με το βαθμό τους, ούτε με τον σκοπό της πρακτικής τους άσκησης.

Κατά δεύτερον, δεν χωρά αμφιβολία ότι οι νέοι συνάδελφοι που θα ενισχύσουν τα Τμήματα, όχι μόνο δεν επαρκούν (αναλογούν το μέγιστο έως 4-5 σε κάθε Τμήμα), αλλά από αυτήν την τροφοδότηση δημιουργείται και μια σειρά προβλημάτων. Με δεδομένο ότι ειδικά στα Α.Τ. οι περισσότεροι παλιοί και έμπειροι συνάδελφοι έχουν αποσπασθεί ή μετατεθεί σε άλλες Υπηρεσίες, στην αναλογία παλιών – νέων, οι νέοι αποτελούν πολλές φορές τα 3/4 της δύναμης του Τμήματος. Αυτό έχει πολλά και επικίνδυνα αποτελέσματα, διότι ο νέος συνάδελφος χρειάζεται απαραίτητα -ειδικά το πρώτο διάστημα- να μαθαίνει τη δουλειά από τους παλιούς. Ας αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους, όταν για παράδειγμα εκτελέσουν υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας δύο νεοεξερχόμενοι αστυφύλακες και εμπλακούν σε ένοπλο περιστατικό. Επίσης, πόσο αποτελεσματικός θα μπορεί να είναι ένας 20χρονος αστυφύλακας με μηδενική πρακτική εμπειρία σε υπηρεσία Αξιωματικού Υπηρεσίας; Το ντόμινο προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στην Υπηρεσία από την τοποθέτηση νέων συναδέλφων στο νευραλγικό πόστο του Αξ. Υπ. είναι πολλές φορές χαοτικό. Και φυσικά όλο αυτό το χάος θα το εισπράξουν και πολίτες που θα προσέλθουν στις αστυνομικές Υπηρεσίες για προσωπικά τους θέματα.

Τι παρατηρούμε τελικά; Ότι ο νέος Υπουργός προβάλλει την ενίσχυση των Τμημάτων, στην ουσία όμως η πρόταση που προσφέρει δεν διαφέρει σε τίποτα από ό,τι συμβαίνει κάθε Οκτώβρη, όπου τα Τμήματα ενισχύονται με νεοεξερχόμενους αστυφύλακες και δόκιμους που επιστρέφουν από τα νησιά. Παρατηρούμε, όμως, και μια κυνική σχεδόν ομολογία ότι ο σπουδαστής αστυνομικός εξισώνεται από την κυβέρνηση δια μέσω του Υπουργού Προ. Πο. με το μόνιμο προσωπικό και μάλιστα για ελάχιστα χρήματα. Και… όλη αυτή η ενίσχυση με δίχως εμπειρία συναδέλφους, με επικίνδυνες προεκτάσεις.

Αντί ο κ. Θεοδωρικάκος να υλοποιήσει ανακατανομή του προσωπικού, ενισχύοντας τα Τμήματα παίρνοντας έμπειρο προσωπικό από Υπηρεσίες που δεν έχουν άμεσο σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας (Επίσημα, Αρχηγείο, Διμοιρίες κ.α.), επιλέγει για επικοινωνιακούς λόγους να προβάλλει αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο ως προσωπική επιτυχία.

Τα Τμήματα ψυχορραγούν, αλλά γι’ άλλη μια φορά η Ηγεσία παίζει βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη του προσωπικού. Εύκολα πια παρατηρεί κανείς ότι καμία σημασία δεν έχει ποια κυβέρνηση έχει το τιμόνι, και ποιος υπουργός βρίσκεται στο αρμόδιο γραφείο, τα αποτελέσματα για τον αστυνομικό, αλλά και τους πολίτες, είναι τα ίδια.

Όλοι οι συνάδελφοι να απαιτήσουν γι’ αυτά που θα τους εξασφαλίσουν μια ομαλή υπηρεσιακή καθημερινότητα. Μόνο εμείς οι εργαζόμενοι αστυνομικοί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μέσα από καθημερινή διεκδίκηση και συλλογική δουλειά. Καμία πίστη σε τρίτους, εμπιστοσύνη μόνο στους εαυτούς μας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια