Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΚΚΕ: Νέα οικονομική επιβάρυνση των στρατευμένων της ΕΛΔΥΚ, για τις μετακινήσεις τους λόγω μετάθεσης


Παραθέτουμε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε αναδείξει, με την ερώτηση 8393/02 Αυγούστου 2021 το πρόβλημα της δυσβάσταχτης επιβάρυνσης των στρατευμένων που μετατίθενται από μονάδα σε μονάδα, αλλά και από την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όταν οι φαντάροι παίρνουν άδεια για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Τα προβλήματα αυτά όμως επιδεινώνονται ακόμη περισσότερα όπως αναφέρουν σε διαμαρτυρία τους, φαντάροι που μετατίθενται από την ΕΛΔΥΚ σε στρατιωτικές μονάδες στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μετά από ενημέρωση της διοίκησης σε μονάδα της ΕΛΔΥΚ, που είχαν οι φαντάροι που πρόκειται να μετατεθούν σε στρατόπεδα στην Ελλάδα και αυτά βρίσκονται σε πόλεις όπου διέρχεται γραμμή του ΟΣΕ, θα πρέπει να επιβαρυνθούν με τη διαφορά που υπάρχει στο εισιτήριο, για τη μετακίνηση από την Αθήνα προς τη στρατιωτική μονάδα.

Η διαφορά αυτή της επιβάρυνσης οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΟΣΕ λόγω πανδημίας, έχει καταργήσει τις γραμμές με φθηνό εισιτήριο, που καλύπτει η κατάσταση επιβίβασης. Αυτό σημαίνει ότι το πρόσθετο κόστος του εισιτηρίου, θα πληρωθεί από τους φαντάρους που μετακινούνται από την Κύπρο προς την Ελλάδα.

Είναι φανερό ότι ο πενιχρός, λεγόμενος μισθός των φαντάρων που είναι 8,6 ευρώ το μήνα δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες των στρατευμένων, πολύ δε περισσότερο τα έξοδα των μετακινήσεών τους.

Η κυβέρνηση αντί να καλύπτει όλες τις δαπάνες των στρατευμένων, ολοένα και περισσότερες από αυτές τις μεταφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών των στρατευμένων, όπως με την αγορά υλικών και μέσων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την αγορά εξοπλισμού ένδυσης, εθνοσήμων και διακριτικών κ.ά.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των στρατευμένων από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται είτε με υπηρεσιακά μέσα είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω "εξόδου" να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Δωρεάν εισιτήρια σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες. Επίσης η κυβέρνηση οφείλει να πάρει τα ίδια μέτρα και για όσους υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου, όπου το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων είναι δυσβάσταχτο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης όλων των στρατευμένων με όλα τα μέσα μετακίνησης σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους;

Τη δωρεάν μετακίνηση των φαντάρων που μετακινούνται από την ΕΛΔΥΚ προς την Ελλάδα και αντιστρόφως;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια