Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών


Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών:

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ καλεί όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις για μια μαζική αγωνιστική παρέμβαση για τα δικαιώματά μας. Καλούμε εσένα συνάδελφε που έχεις αγανακτήσει με την υπηρεσιακή καθημερινότητα, με τη μη τήρηση του ωραρίου, τις ακανόνιστες αλλαγές και την έλλειψη προγραμματισμού, τη στέρηση του ρεπό, τα πάρεργα που επωμιζόμαστε καθημερινά, τις μεταγωγές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, τα ατελείωτα και χωρίς νόημα μέτρα, την έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Καλούμε κάθε συνάδελφο μαζί μας για να διεκδικήσουμε την υπηρεσιακή ζωή που αξίζουμε. Για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας. Μέσα από τη συλλογική δομή της Πρωτοβουλίας θέλουμε να αποκτήσει φωνή κάθε συνάδελφος, που, ίσως, μόνος του αισθανόταν ότι θα στοχοποιηθεί, θα απομονωθεί, ότι οι προσπάθειές του για διεκδίκηση δικαιωμάτων θα κατέληγαν άκαρπες. Στόχος μας είναι να δοθεί φωνή σε κάθε αστυνομικό που αγωνίζεται και θέλει μια δυναμική και διεκδικητική ομοσπονδία, στο πλευρό του. Καλούμε το συνάδελφο που έχει συναίσθηση πως είναι παιδί λαϊκής οικογένειας, ένστολος πολίτης στο πλάι των καθημερινών ανθρώπων και όχι τυφλό και άβουλο όργανο καταστολής. Η πανδημία του κορονοϊού και με τις έκτακτες αρμοδιότητες που αναλάβαμε, λειτούργησε ως «λυδία λίθος» για τις προθέσεις της κυβέρνησης και ποιο ρόλο επιφυλάσσει για τον απλό αστυνομικό. Ο κάθε συνάδελφος βρέθηκε να ελέγχει αν κάποιος πολίτης έχει άδεια κίνησης να πάει στο φούρνο της γειτονία του ή να πάει το κατοικίδιο του βόλτα. Βρεθήκαμε για ακόμη μια φορά, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, απέναντι από το λαό μας.

Όλες οι κυβερνήσεις της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αυτό που μας επιφύλαξαν ήταν ακόμα χειρότερες μέρες. Η υπηρεσιακή και η οικογενειακή μας ζωή πλήττονται από τα αλλεπάλληλα μέτρα που απομυζούν τους μισθούς και τα δικαιώματά μας. Τώρα εμείς και οι οικογένειές μας καλούμαστε να επωμιστούμε και τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης που επίσπευσε η πανδημία του κορονοϊού. Και ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με το κύμα της ακρίβειας που έχει σαρώσει τον οικογενειακό μας προγραμματισμό. Αλήθεια πως θα τα βγάλει πέρα κάθε συνάδελφος με τους μισθούς μας καθηλωμένους και με τις τιμές στα είδη βασικής ανάγκης να αυξάνουν. Δυστυχώς ανέχεια, η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί είναι καταστάσεις που διαπιστώνουμε καθημερινά.

Η χώρα μας και ο λαός μας μπαίνουν όλο και πιο βαθιά σε περιπέτειες και νέους κινδύνους. Είναι ενάντια στο μέλλον των παιδιών μας, οι συμφωνίες που μετατρέπουν όλη την Ελλάδα σε μια στρατιωτική βάση Αμερικανών, Γάλλων και άλλων για να προωθούνται τα συμφέροντα των λίγων κόντρα στους ανταγωνισμούς.

Ζάλη μας προκαλούν τα τεράστια ποσά που διατίθενται για τα εξοπλιστικά προγράμματα και αν πράγματι αυτά βοηθάνε στην άμυνα της χώρας ή δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν και εξυπηρετούν το νατοϊκό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή της Ν/Α Μεσογείου.

Κάθε συνάδελφος ας αναρωτηθεί τι θα κάνει και με ποιους θα συνταχθεί μπροστά στα χειρότερα που έρχονται για μας και τις οικογένειές μας. Θα υποστηρίξει την απερχόμενη διοίκηση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. που «ευλογάει» την κυβερνητική πολιτική; Που δεν αντιτάχθηκε στα μέτρα που μείωναν τους μισθούς μας καλλιεργώντας τον εφησυχασμό και την αγωνιστική αδράνεια; Θα στηρίξει αυτούς που ενώ λένε ότι θα κάνουμε πορείες και δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη μας, την ίδια ώρα ξεχνάνε τι είχαν πει ή αυτοαναιρούνται; Είναι η διοίκηση που μέσα στην πανδημία δεν έκανε τίποτα. Δεν πίεσε για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και μας άφησε απροστάτευτους στον κίνδυνο. Την διοίκηση εκείνη που δεν έβγαλε «κιχ» όταν έκλειναν το ένα τμήμα πίσω από το άλλο από τα κρούσματα του ιού. Την διοίκηση εκείνη που δέχτηκε «αμάσητο» το νόμο έκτρωμα του Χατζιδάκι που καταργεί την όποια συλλογική δράση, θεσμοθετεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία και προωθεί ακόμα περισσότερο τον χρόνο εργασίας, πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα οξυμένο για τον αστυνομικό. Το μόνο που έκανε σ’ όλη της τη θητεία ήταν να αναπαράγει την κυβερνητική προπαγάνδα.

Και ως «δώρο» για την πειθήνια στάση του προεδρείου της Π. Ο. ΑΣ. Υ. η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση, αιφνιδιαστικά και μέσα σε μια νύκτα, την αλλαγή εκλογής των αιρετών οργάνων και αντιπροσώπων στα πρωτοβάθμια σωματεία μας και στη Π.Ο.ΑΣ.Υ. Καταργεί τη απλή αναλογική και υποχρεώνει όλους τους συναδέλφους να θέτουν υποψηφιότητα σε κοινό ψηφοδέλτιο. Φιμώνει κάθε αντίσταση κάθε αντίθετη φωνή από το ΔΣ και ακόμα και από το επόμενο συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.. Η αυταρχικότητα της κυβέρνησης έχει ως στόχο να φιμώσει και να εκφοβίσει οποίο συνάδελφο αντιδράει και διεκδικεί τα δικαιώματά του. Να μας βάλει φίμωτρο μπροστά στις αλλαγές που έρχονται και θα χειροτερέψουν τη ζωή μας. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Το καλοκαίρι που πέρασε και το προηγούμενο διάστημα, δυστυχώς επανέφερε το ζήτημα της πολιτικής προστασίας και εν γένει το ζήτημα της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Όλοι μας αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατό στον 21Ο αιώνα να καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους και να πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές όπως πρόσφατα η Αθήνα ή Καρδίτσα παλιότερα. Ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ είχαμε τοποθετηθεί και επισημάναμε ότι είναι οι ακολουθούμενες πολιτικές όλα αυτά τα χρόνια που «μπουρλοτιάζουν» τα δάση και πνίγουν τις πόλεις και τα χωράφια. Την ώρα που δίνονται αφειδώς τεράστια χρηματικά ποσά άμεσα σε εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους με πλειάδα φοροελαφρύνσεων σε κάθε όμιλο, η κυβέρνηση από την άλλη υπό χρηματοδοτεί το σχεδιασμό και τη υλοποίηση των υποδομών και έργων που θα προστατεύουν τη λαϊκή περιουσία και τη ζωή των πολιτών. Ακόμα τίθεται και θέμα τακτικής και κατά πόσο έχουμε εκπαιδευτεί ως αστυνομικοί στη διαχείριση φαινομένων φυσικών καταστροφών.

Η πανδημία του κορονοϊού και ο τρόπος αντιμετώπισής της από τις αρμόδιες αρχές αποδεικνύουν τη γύμνια του υγειονομικού συστήματος της χώρας. Από την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και υλικού μέχρι την ανεπάρκεια σε κλίνες στα νοσοκομεία και τις Μ.Ε.Θ. Η κυβέρνηση αφού πέταξε την ευθύνη της πρόληψης στους πολίτες μέσω του «ιδεολογήματος της ατομικής ευθύνης», μας έβαλε εντελώς απροστάτευτους στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας. Βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις, με τους δεκάδες συναδέλφους μας που νόσησαν, τους ακόμη περισσότερους σε καραντίνα, τις υπηρεσίες που ουσιαστικά έκλεισαν και παράλληλα η κυβέρνηση μας άφησε στο έλεος της πανδημίας χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ενώ και το επίδομα που μας είχε υποσχεθεί, δεν το είδαμε ποτέ. Αναγκαστήκαμε να πληρώνουμε οι ίδιοι τα τεστ του κορονοϊού και να ευχόμαστε να γυρίσουμε γεροί στο σπίτι μας, μετά από κάθε υπηρεσία, ιδιαίτερα αν είχαμε έρθει σε επαφή με κρούσμα ή ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ πρότεινε έγκαιρα τη λήψη μέτρων για την προστασία όλων των συναδέλφων και ιδιαίτερα στις μάχιμες υπηρεσίες, στα κρατητήρια, στα περιπολικά, στις μεταγωγές. Εξακολουθούμε και αγωνιζόμαστε για:

Τακτική απολύμανση των αστυνομικών κτηρίων, των σκοπιών, των περιπολικών και καθημερινές απολυμάνσεις των κρατητηρίων, αποσυμφόρηση από υπόδικους και διοικητικούς κρατούμενους, καθώς και τη λειτουργία κρατητηρίων αναφοράς για κρούσματα κορονοϊού.

Διαχωρισμό των πίσω θέσεων αυτοκινήτων, ώστε να πραγματοποιούνται μεταγωγές υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού με ειδικό διαφανές πλαίσιο, διάθεση ολόσωμων στολών προστασίας στους αστυνομικούς των μεταγωγών, των κρατητηρίων, διαχωριστικά στα γραφεία των τμημάτων που εξυπηρετούνται πολίτες.

Έκδοση μνημονίου αστυνομικών ενεργειών για χρήση προσωπικού που επιλαμβάνεται προσαγωγών, συλλήψεων, προανακρίσεων, δακτυλοσκοπήσεων, φύλαξης κρατουμένων και μεταγωγών, σε περιπτώσεις υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού και όχι τα γενικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, που στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο για αποποίηση ευθυνών και δεν εφαρμόζονται σε πολλές περιπτώσεις ούτε στο ελάχιστο.

Άμεση αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα αστυνομικά τμήματα που διαπιστώνονται κρούσματα κορονοϊού και δωρεάν τεστ στο προσωπικό.

Η προηγούμενη οικονομική κρίση έφερε τρομακτική υποβάθμιση των υπηρεσιών, ενώ ο όγκος εργασίας μεγαλώνει συνεχώς, οδηγώντας μας σε ακραίες καταστάσεις. Νιώθουμε την αβεβαιότητα. Για το αν θα επιστρέψουμε γεροί και υγιείς στο σπίτι μας, πάνω στη μοτοσικλέτα και στα περιπολικά με τα φθαρμένα λάστιχα, στις περιπολίες με τα ληγμένα αλεξίσφαιρα, στους βρώμικους και ακατάλληλους χώρους κράτησης.

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο να αγωνιστούμε μαζί για:

Την εφαρμογή ενός σύγχρονου ειδικού μισθολογίου που θα ανταποκρίνεται στο σημερινό κόστος ζωής, θα περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και την αποκατάσταση των μισθών με στόχο αυξήσεις για την κάλυψη των αναγκών μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Να διασφαλιστούν και να διευρυνθούν τα υπηρεσιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, να αναχαιτιστεί η διαρκής επίθεση που δεχόμαστε, να σταματήσει η κατρακύλα μισθών και συντάξεων, να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές με βάση τις ανάγκες μας.

Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας από το κύμα ακρίβειας και προστασίας των κατοικιών από τους πλειστηριασμούς.

Τον πάγιο προγραμματισμό του χρόνου εργασίας στην πράξη, με διασφάλιση του ωραρίου και του ρεπό, καθώς και των αδειών με βάση τις ουσιαστικές ανάγκες των αστυνομικών, χωρίς καταστρατηγήσεις, καθώς και την προστασία της μητρότητας και των ιδιαιτεροτήτων των γυναικών αστυνομικών.

Τον εξορθολογισμό των μέτρων που είναι αιτία να κόβονται ρεπό και να μην υπάρχει υπηρεσιακός προγραμματισμός.

Την ενίσχυση με προσλήψεις αποκλειστικά για την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι με κανένα τρόπο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες το προσωπικό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί για καταστολή ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό.

Την άμεση απεμπλοκή από πάρεργα όπως επιδόσεις, εγκλεισμοί κ.α.

Την ουσιαστική αναγνώριση του επαγγέλματος μας, ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Και επειδή ακριβώς είναι επικίνδυνο και ανθυγιεινό το επάγγελμα μας απαιτούμε την ολοκληρωμένη εφαρμογή σύγχρονου κανονισμού ασφάλειας και υγιεινής, με φροντίδα για διαρκή πρόσβαση των αστυνομικών στο σύστημα υγείας και την τακτική ψυχοσωματική τους εξέταση, καθώς και με εξασφάλιση των κανόνων καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους απασχόλησης και στις αστυνομικές εγκαταστάσεις. Δυστυχώς η πανδημία του κορονοϊού έφερε στη επιφάνεια την ανοργανωσιά και την υποβάθμιση σε θέματα υγιεινής που υπήρχε από τη φυσική και πολιτική ηγεσία.

Το δικαίωμα στην απεργία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, όπως ισχύει σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος έκτρωμα Χατζηδάκη που εντείνει ακόμα περισσότερο την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ακρωτηριάζει τη συλλογική δράση στα σωματεία. Να μην επιτρέψουμε να γίνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις αρχαιρεσίες των σωματείων και στο συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Να μην γίνουμε όργανα καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων. Να μην επιτρέψουμε να μας βάλουν απέναντι από τους γονείς μας και τα αδέρφια μας. Σκοπός της αστυνομίας η προστασία της λαϊκής περιουσίας και ζωής.

Την κατάθεση ενός σύγχρονου βαθμολογίου δικαίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες υπηρεσιακές ανάγκες που αντιμετωπίζουμε. Το περιλάλητο βαθμολόγιο που υπεγράφη, το προηγούμενο διάστημα, αναπαράγει το ισχύον με όλες τις αδικίες και παθογένειες του. Είναι το ίδιο βαθμολόγιο, πλασάρεται ως καινούργιο, αλλά είναι το ίδιο «ξανά ζεσταμένο φαΐ». 

Την άμεση απεμπλοκή μας από την διαδικασία των πλειστηριασμών. Δεν θα προστατεύουμε εμείς τα κοράκια που βγάζουν στο σφυρί σπίτια οικογενειών.

Να ενισχυθεί η αλληλεγγύη των αστυνομικών με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες και μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες και γενικά τους συνανθρώπους μας που αγωνίζονται.

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική.

Συμπορεύσου και εσύ με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια