Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κραυγή κατοίκων Σχίνου: Καήκαμε χθες, να μην πνιγούμε αύριο


O «ελληνοποιημένος» υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Στυλιανίδης έκανε την περασμένη Κυριακή μια περαντζάδα από το Αλεποχώρι, για να εκφωνήσει έναν δεκάρικο σε «ημερίδα» που οργάνωσε ο δήμος Μεγαρέων και η Πυροσβεστική με θέμα «Ενημέρωση, οδηγίες και διαβούλευση σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα και την ασφάλεια των πολιτών».

Οπως φαίνεται και από τον τίτλο, η «ημερίδα» ήταν ενταγμένη στο νέο δόγμα «πολιτικής προστασίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Ας καούν ή ας πλημμυρίσουν τα πάντα, φτάνει να μην έχουμε νεκρούς». Αυτό το δόγμα ο Στυλιανίδης το βαφτίζει… πρόληψη!

Μα δεν είναι σωστό να μην υπάρχουν νεκροί σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών ή πλημμυρών; Ασφαλώς. Οχι όμως πίσω απ’ αυτό να καλύπτεται μια εγκληματική πολιτική εγκατάλειψης των δασών, με αποτέλεσμα να γίνονται πυριτιδαποθήκες, και μη εκτέλεσης των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να επέρχεται δεύτερη καταστροφή από τις πλημμύρες.

Αλλο πρόληψη και άλλο «πρόληψη»

Πρόληψη σημαίνει να γίνονται κάθε χρόνο έργα δασοπροστασίας και να προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό (μόνιμο και όχι εποχιακό και πάντα κατόπιν εορτής, όπως συμβαίνει), να καθαρίζονται σχολαστικά οι πυλώνες της ΔΕΗ, να απομακρύνονται οι αδέσποτες χωματερές, να αναπτύσσεται η ρητινοκαλλιέργεια, καθώς οι ρητινοκαλλιεργητές προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στο δάσος με την πολύμηνη παρουσία τους στο εσωτερικό του κτλ. κτλ. Οταν γίνονται αυτά τα έργα πρόληψης, τότε οι δασικές πυρκαγιές θα είναι λιγότερες στον αριθμό και θα ελέγχονται προτού προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.

Πρόληψη σημαίνει να γίνονται αμέσως τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα μετά από κάθε δασική πυρκαγιά, ώστε να αποφεύγονται τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταστρέφουν δημόσιες υποδομές και τις περιουσίες των ανθρώπων, αλλά και επιβραδύνουν τη φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους, λόγω της έκπλυσης του εδάφους. 

Οταν μάλιστα έχουν περιοριστεί –χάρη στα μέτρα προστασίας και ανάπτυξης των δασών- οι καταστροφικές πυρκαγιές, τότε και τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν θα είναι λιγότερα.

Και βέβαια, όταν περιορίζονται οι δασικές πυρκαγιές και εκτελούνται έγκαιρα και με σωστό σχεδιασμό τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, μειώνεται και η πιθανότητα έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο. Τι δεν καταλαβαίνεις, Στυλιανίδη; Να σου το πούμε με ένα παράδειγμα από την οδοντιατρική που σπούδασες (αν και δεν ξέρουμε τι σκαμπάζεις): όταν κοιτάζεις το στόμα ενός ασθενή, δεν του φτιάχνεις δυο-τρία σφραγίσματα σε ετοιμόρροπα δόντια και τον διώχνεις. Κοιτάζεις το στόμα του ως ολότητα και προσπαθείς να αποκαταστήσεις τη σωστή του λειτουργία, ώστε να μη βγάλει χειρότερα προβλήματα στο μέλλον. Αν είσαι οδοντίατρος και όχι σκιτζής ή αρπακτικό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, κοιτάζει μόνο την προπαγάνδα και τη ζυγαριά του «πολιτικού κόστους», εκτιμώντας ότι σ’ αυτή βαραίνουν οι ανθρώπινες ζωές. Ξεσπά δασική πυρκαγιά που απειλεί κατοικημένες περιοχές; Αδειάζει τις περιοχές από κόσμο και αφήνει την πυρκαγιά να σβήσει στη θάλασσα! Απειλείται ισχυρή βροχή στις περιοχές των καμένων; Αδειάζει τις περιοχές και αφήνει τα ρέματα να κατεβάσουν από το απροστάτευτο καμένο βουνό ό,τι φερτό υλικό βρουν στο διάβα τους! Κάνει σεμινάρια στους κατοίκους για το πώς θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αν αρχίσει και βρέχει πολύ, αντί για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που θα εμποδίσουν να μπουν σε κίνδυνο άνθρωποι και σπίτια. Κλείνει οδικές αρτηρίες στο κέντρο των πόλεων (σαν τη λεωφόρο Κηφισσού), αλλά δε φτιάχνει αντιπλημμυρικά έργα σ’ αυτές τις λεωφόρους. Κλείνει τα σχολεία, αλλά δεν φρόντισε να φτιάξει σχολεία εκεί που έβαλε κοντέινερ (από το σεισμό του 1999 λειτουργεί το… διάσημο πλέον σχολείο-κοντέινερ της Νέας Φιλαδέλφειας), ούτε να φτιάξει προαύλια που να μην πλημμυρίζουν, ούτε καν να καθαρίσει τα φρεάτια εκεί που υπάρχουν!

«Είναι η δεύτερη μου επίσκεψη εδώ στο Αλεποχώρι. Είχα έρθει αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, διότι είχαμε εντοπίσει με τους ειδικούς ότι είναι μια περιοχή πάρα πολύ ευάλωτη, ειδικά μετά τις πυρκαγιές. Κάναμε τότε αυτοψία και καταλήξαμε σε συγκεκριμένα μέτρα. Ενα από αυτά ήταν να πραγματοποιηθεί ενημέρωση του πληθυσμού της περιοχής και να γίνει σχετική άσκηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου», δήλωσε με θράσος ο Στυλιανίδης, μετά τον «δεκάρικο» που εκφώνησε στο Αλεποχώρι! Θα κάνουν άσκηση για το πώς θα εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους και θα εκκενώσουν την περιοχή. Οσο για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα… μπορούν να περιμένουν.

Ζωή με απελπισία

Μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα από το Αλεποχώρι, όπου έκανε την αποκρουστική φιέστα ο Στυλιανίδης, στον Σχίνο Κορινθίας, που επλήγη από την ίδια δασική πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη, οι κάτοικοι πήραν ήδη μια πρώτη γεύση αυτών που τους περιμένουν. Η πρόσφατη βροχή, που δεν ήταν δυνατή στην περιοχή, τους οδήγησε σε κατάσταση απελπισίας.

Ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνου, μας γράφει:

«Η βροχή στο Σχίνο δημιούργησε προβλήματα σε καμιά δεκαριά σημεία στον επαρχιακό δρόμο Σχίνου – Αλεποχωρίου, ειδικά από την μεριά της Κορινθίας. Επίσης δημιουργήθηκαν και καινούργια ρέματα που δεν υπήρχαν πριν.
Το ρέμα του Σερβεσίου το οποίο επηρεάζει άμεσα τον Σχίνο κατέβασε μεγάλες ποσότητες φερτής ύλης και έκανε ζημιές σε κατοικίες της περιοχής Μπάφανι στο Σχίνο. Κατέστρεψε μάντρες και εισέβαλε εντός των αυλών μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες πέτρας, λάσπης και χώματος. Εχει γίνει εκτροπή του ρέματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου, μάλλον από  ανθρώπινη παρέμβαση, και το ρέμα έχει αρχίσει και κατεβαίνει από την οδό Διοκάστρων. Αυτό σημαίνει πως σε μια σοβαρή βροχόπτωση κινδυνεύουν άμεσα οι περιουσίες και οι ζωές των κατοίκων στην περιοχή Μπάφανι αλλά και στον Σχίνο γενικότερα, αφού η οδός Διοκάστρων κατεβαίνει στο κέντρο του χωριού του Σχίνου, όπου τον διασχίζει μέχρι την παραλία της Αγ.
Σωτήρας. Αυτό συνέβη το 2018 από τα καιρικά φαινόμενα του Ζορμπά. Τότε όμως το δάσος δεν ήταν καμένο και κατέβαζε μόνο νερό. Τώρα κατεβάζει τα πάντα.

Ο Σχίνος κινδυνεύει άμεσα από αυτό το ρέμα με πολύ μεγάλες ζημιές, αν δεν γίνει κάτι να ξαναπάει στην φυσική του ροή το ρέμα και να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα».

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο https://eksegersi.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια