Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το Γενικό Αρχείο του Κράτους δεν μπορεί να δώσει επικυρωμένα αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων γιατί δεν έχει… χαρτί και μελάνι


Πρωτοφανές, αλλά δυστυχώς ακόμη απόλυτα πραγματικό για τα δεδομένα λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου. Εδώ και χρόνια έχουν υποβληθεί αιτήματα για την υλικοτεχνική ενίσχυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κάτι όμως που δεν συνέβη.

Αποτέλεσμα, είναι από την 1η Οκτωβρίου η αρμόδια Υπηρεσία να έχει κατεβάσει… ρολά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Άννα Κουλικούρδη, Προϊσταμένη Τμήματος Αναγνωστηρίου & Αρχειακής Έρευνας των Γενικών Αρχείων του Κράτους της Κεντρικής Υπηρεσίας, πλέον δεν θα χορηγεί επικυρωμένα αντίγραφα λόγω έλλειψης σε χαρτί, μελάνι και φωτοτυπικά μηχανήματα! 

Γενικό Αρχείο του Κράτους: Η ανακοίνωση

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από 01-10-2021 η Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους δεν είναι, πλέον, σε θέση να χορηγεί επικυρωμένα αντίγραφα:

– δικαστικών αποφάσεων

– συμβολαιογραφικών πράξεων

– διαθηκών και

– εγγράφων αποδεικτικών θεμελίωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων

εξαιτίας της έλλειψης χαρτιού, μελανιών αλλά κυρίως φωτοτυπικών μηχανημάτων σε λειτουργία.

Κατά συνέπεια, η Υπηρεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών αλλά και των μελών των δικηγορικών συλλόγων που, δυστυχώς, στο εξής δεν θα εξυπηρετούνται.

Οι λόγοι της πολυετούς έλλειψης συντήρησης των υποδομών, της αναστολής προμήθειας αναλωσίμων και της μη εφαρμογής του άρθρου 58 του ν. 4692/2020 έχουν επισημανθεί επανειλημμένα με σειρά εγγράφων μας στο Υπουργείο Παιδείας, αλλοιώνοντας την εξαιρετικά θετική εικόνα των ΓΑΚ ως προς την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και πλήττοντας δραματικά το κύρος της Υπηρεσίας» αναφέρει η ανακοίνωση της κυρίας Κουλικούρδη. 

Όπως περιγράφεται και στην ιστοσελίδα τους, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους χορηγούσαν, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, απλά ή επικυρωμένα αντίγραφα από τα δικαστικά και συμβολαιογραφικά που φυλάσσονται στην Υπηρεσία (Κεντρική & Περιφερειακές Υπηρεσίες των Γ.Α.Κ.).

Στην Κεντρική Υπηρεσία, το Τμήμα Αναγνωστηρίου & Αρχειακής Έρευνας χορηγούσε, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, απλά ή επικυρωμένα αντίγραφα από τα δικαστικά (πολιτική ή ποινική διαδικασία) και συμβολαιογραφικά αρχεία. Διευκρινίζεται πως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αποτελούν αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και η Κεντρική Υπηρεσία τους δεν αποτελεί παράρτημα/τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών ή άλλης δικαστικής αρχής και δεν στελεχώνεται με δικαστικούς υπαλλήλους.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια