Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η απολογία της Έφης:Όλα ξεκίνησαν όταν γνώρισα τον Νώντα-Η σχέση, οι υποψίες, η ιδέα για το βιτριόλι


Ζητώντας συγγνώμη από το θύμα, την Ιωάννα Παλιοσπύρου και την οικογένειά του αλλά και τη δική της οικογένεια, άρχισε την πολυαναμενόμενη απολογία της η 36χρονη Έφη που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετά την επίθεση με βιτριόλι κατά της συντοπίτισσάς της τον Μάιο του 2020. 

«Τη συγγνώμη μου τη ζήτησα στην Ιωάννα μέσα από την απολογία μου. Εγώ σήμερα επαναλαμβάνω τη συγγνώμη μου στην Ιωάννα, ειλικρινή μέσα από την ψυχή μου και από την οικογένειά της, αλλά και από την οικογένειά μου, γιατί τους έφερα μεγάλη ντροπή με την πράξη μου», ήταν τα πρώτα λόγια της απολογούμενης.

Με ειρωνική διάθεση, προφανώς για τη συγγνώμη που ακούστηκε από τα χείλη της κατηγορουμένης, ο αδελφός της Ιωάννας ακούστηκε να λέει από το ακροατήριο «νιαου».

Κατα τη διάρκεια της απολογίας της Έφης αστυνομικοί βρίσκονται δίπλα στους γονείς της Ιωάννας, η οποία κρατά σημειώσεις.

«Όλα ξεκίνησαν από όταν γνώρισα τον Νώντα το 2018 και είχαμε αναπτύξει μια ερωτική σχέση. Βρισκόμασταν σε τακτά διαστήματα όπως προκύπτει και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες μας. Τον ρώτησα ευθέως τι συμβαίνει με την Ιωάννα αλλά δεν μου απάντησε. Όσες φορές τον ρώτησα δεν μου είπε. Μου άφησε αμφιβολίες. Προσπάθησα να απομακρυνθώ γιατί δεν με άφηνε να προχωρήσω στη ζωή μου. Αργότερα τους παρακολούθησα. Την παρακολούθησα για να δω αν βρίσκεται μαζί του, όχι για να της επιτεθώ. Με είχε διαβεβαιώσει ότι δεν είχε σχέση με αυτόν τον άνθρωπο και είδα από τη δραστηριότητα στο Facebook ότι δεν ευσταθούσαν αυτά. Ήμασταν γνωστές και δεν υπήρχε λόγος να με σεβαστεί».

Η ιδέα για το βιτριόλι

«Μετά από κάποια εκπομπή που είδα στην τηλεόραση για επίθεση με βιτριόλι ως μέσο εκδίκησης μεταξύ γυναικών μου καρφώθηκε η ιδέα. Δεν σκέφτηκα ότι θα πεθάνει. Από τα ακούσματα που είχα δεν προτεινόταν σαν φονικό όπλο, μόνο ως μέσο εκδίκησης. Δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να το καταπιεί. Δεν είμαι δολοφόνος, ουδέποτε το σκέφτηκα. Ήμουν υπάκουη στους νόμους και είχα ήρεμη ζωή».

Η κατηγορούμενη αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πόσο δυσκολεύτηκε να βρει βιτριόλι.
«Είχα καταλάβει ότι ήταν δύσκολο. Βρήκα έναν πακιστανικής καταγωγής άνδρα έξω από ένα μαγαζί και μου είπε ότι θα το βρει. Σε τρεις μέρες δώσαμε ραντεβού και μου το έφερε. Τον ρώτησα αν μπορούσε να μου βρει κάποιον να μου κάνει μια δουλειά χωρίς να του πω λεπτομέρειες και θα πληρωθεί. Μου έδωσε το τηλέφωνο του Πακιστανού αλλά δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω γιατί μιλούσε φαρσί. Όταν πήρα το υγρό το μετάγγισα σε ένα μεταλλικό ποτήρι, όχι 1 λίτρο γιατί θα χρειαζόμουν τεράστιο δοχείο και θα το έβλεπε η Ιωάννα. Ήταν 300 με 500 ml, με καπάκι μπλε».

Πώς προμηθεύτηκε το οξύ

«Το οξύ το προμηθεύτηκα το Φεβρουαρίο του 2020. Πήγα σε ένα κατάστημα βρήκα ένα Πακιστανο απ έξω, μου παρέδωσε ένα βαρύ μπουκάλι μου ζήτησε 18 ευρώ και έδωσα 40. Ήταν ένα μπουκάλι λευκό, σκληρό πλαστικό με μπλε καπάκι».

Για τη στιγμή της φρικτής επίθεσης

«Κατέβηκα στο υπόγειο και την περίμενα. Αυτή στέκονταν στο ασανσερ ακριβώς μπροστά. Ήμουν από το πλάι της, δεν είχα οπτική επαφή μαζί της. Όπως της το έριξα εκείνη γύρισε αριστερά και την πέτυχε στο υπόλοιπο πρόσωπο. Έτρεξα, μπήκα στο ταξί, με άφησε σε ένα σημείο άσχετο να μη φαίνεται που πηγαίνω και πήρα μετά άλλο ταξί».

Για την ημέρα της σύλληψης

«Την θυμάμαι την ημέρα αυτή της σύλληψής μου, αλίμονο αν θα μπορούσα να την ξεχάσω. Δεν μου ζήτησαν αστυνομική ταυτότητα. Μου πήραν το κινητό από τα χέρια. Ο αστυνομικος που κατέθεσε εδώ δεν ήταν παρών στη σύλληψη, το διαψεύδω. Θυμάμαι τα άτομα πολύ καλά».

Για τη συνομιλία της με την εξαδέλφη του θυματος μετά την επίθεση

«Η εξαδέλφη της ήταν κολλητή και παιδική μου φίλη. Ήταν λογικό να μιλάω μαζί συχνά και με μεγάλη διάρκεια. Πράγματι έγινε η κλήση και ρώτησα από ενδιαφέρον πώς είναι γιατί, όπως σας είπα, ήθελα να την τραυματίσω και η υπόθεση πήρε άλλη τροπή. Δεν ξέρω πώς βγήκε αυτό ότι ήθελα να της επιτεθώ στο νοσοκομείο».

Πρόεδρος: Πώς ξέρατε πού να βρείτε και ποια ώρα την Ιωαννα;
Κατηγορούμενη: Την είχα παρακολουθήσει και ήξερα τι ώρα πάει στην εργασία της. Είχα επιχειρήσει να το κάνω την προηγούμενη ημέρα αλλά το μετάνιωσα.
Πρόεδρος: Πώς ήσασταν σίγουρη για την ώρα;
Κατηγορούμενη: Μπορούσε κάποιος αν στέκονταν στη σκάλα του υπογείου να βλέπει ποιος βρίσκεται στο χώρο του ασανσέρ.
Πρόεδρος: Υπήρξε διάλογος; Το θύμα είπε ότι την κοιτάξατε έντονα στα μάτια.
Κατηγορούμενη: Φορούσα γυαλιά σκούρα για να μην αποκαλυφθώ. Δεν μιλήσαμε καθόλου.
Πρόεδρος: Αφού το μετανιώσατε, γιατί ξανά πήγατε την άλλη μέρα;
Κατηγορούμενη: Με κυρίευσε το αίσθημα της εκδίκησης. Την μια μέρα ήξερα ότι ήταν κάτι κακό και την επόμενη μέρα άλλαξα γνώμη. Μου έγινε εμμονή. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά.
Πρόεδρος: Πώς βρέθηκε η φωτογραφία της εισόδου της παθούσας;
Κατηγορούμενη: Πήγα να διερευνήσω το χώρο.

Απορρίφθηκε η κλήση δύο μαρτύρων

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα της πλευράς της Ιωάννας Παλιοσπύρου για την κλήτευση δύο νέων μαρτύρων που φέρονται να είχαν επικοινωνίες με την κατηγορούμενη πριν και μετά την επίθεση με βιτριόλι.

Ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι αποδεδειγμένα. Αυτό που το δικαστήριο διερευνά είναι η απόδοση του ορθού νομικού χαρακτηρισμού. Εξ αυτού του λόγου δεν χρειάζεται να έρθουν οι μάρτυρες να πουν για τα πραγματικά περιστατικά. Αν προσέρχονταν, δεν υπήρχε περίπτωση να καταθέσουν εις βάρος τους. Αυτοενοχοποίηση δεν έχει υπάρξει ποτέ. Σκεφτείτε αν έχουν βοηθήσει την κατηγορούμενη, να έρθουν εδώ και να το παραδεχθούν. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Τρίτον, αν κληθούν ως μάρτυρες και καταθέσουν και ύστερα το δικαστήριο μας στείλει την υπόθεση στην εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα. Το ορθό είναι αν θεωρήσει το δικαστήριο ότι υπάρχουν στοιχεία συνδρομής στην επίθεση, να διαβιβάσει στην εισαγγελία».

Επίσης, ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου υπέβαλε γραπτώς στο δικαστήριο αυτοτελή ισχυρισμό για τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ιωάννα σε Έφη: «Θα πεις την αλήθεια τώρα ή να φύγω;»

Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με ένα σύντομο επεισόδιο όταν η Ιωάννα Παλιοσπύρου πλησίασε την κατηγορούμενη και της είπε: «Θα πεις την αλήθεια τώρα; Να κάτσω να ακούσω ή να φύγω;».

Οι φρουροί αμέσως μετέφεραν την κατηγορούμενη σε άλλο χώρο για την αποτροπή εντάσεων.

Πολυαναμενόμενη απολογία

Η 36χρονη Έφη που επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου έφτασε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίο λίγο πριν τις 9 το πρωί. Λίγο νωρίτερα είχε περάσει την πόρτα το θύμα της επίθεσης προκειμένου να ακούσει την πολυαναμενόμενη απολογία.

Τα όσα θα υποστηρίξει απολογούμενη η 36χρονη Έφη, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η ίδια δεν έχει εξηγήσει μέχρι σήμερα τους λόγους που επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα. Αντίθετα, η στάση της μέχρι σήμερα είναι κυνική και προκλητική με αποκορύφωμα όταν κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης, ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο για να ξεστομίσει το εξής:

«Ξέρω ότι αυτό που έχει γίνει δεν είναι αποδεκτό, αλλά εσύ Ιωάννα γνωρίζεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να της αφαιρέσω τη ζωή».

Τον περασμένο Απρίλιο όταν κλήθηκε να απολογηθεί στο στάδιο της κύριας ανάκρισης η Έφη δήλωσε ότι δεν αποδέχεται το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας αλλά αυτό της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, καθώς δεν ήθελε να σκοτώσει την 35χρονη κοπέλα αλλά να την πονέσει. «Με την κίνησή μου αυτή δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Δεν στόχευσα ποτέ να τη σκοτώσω αλλά να την πονέσω και να την τραυματίσω. Απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η απερίσκεπτη μου αυτή η ενέργεια θα προξενούσε σε τέτοια έκταση ζημιά και ένα μεγάλο Γολγοθά που θα διανύει και θα διανύσει σε βάθος χρόνου» είχε ισχυριστεί προσθέτοντας:

«Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν. Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ… Δεν αποδέχομαι την κατηγορία όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη. Θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της, την οποία ελπίζω και να αποδεχτούν» .

Ωστόσο, η 36χρονη είχε αρνηθεί να εξηγήσει στην ανακρίτρια τους λόγους που την οδήγησαν στη φρικτής πράξης της και περιορίστηκε να πει το εξής:

«Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό. Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα».

Ερωτηθείσα για το λόγο που έριξε στο θύμα της τόση μεγάλη ποσότητα θεϊκού οξέος στη Ιωάννα, η 36χρονη είχε αναφέρει:

«Δεν ήταν μεγάλη ποσότητα. Ήταν ένα κανονικό ποτήρι. Δεν γνώριζα ότι θα προκαλούσα τόσο μεγάλη ζημιά. Δεν είμαι χημικός…».

Μάρτυρες: Είχε ανθρωποκτόνο δόλο

Η Έφη, κατηγορούμενη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας, θα επιχειρήσει απολογούμενη να αντικρούσει κρίσιμα στοιχεία της δικογραφίας αλλά κυρίως τις σημαντικές καταθέσεις μαρτύρων –ειδικών επιστημόνων που κατέδειξαν ανθρωποκτόνο δόλο δεδομένης της μεγάλης ποσότητας καυστικού οξέος που χρησιμοποιήθηκε.

«Το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο», κατέθεσε η γιατρός που επί μήνες περιθάλπει την Ιωάννα, διευθύντρια της Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής του Θριασίου, Μαρία Καλοφώνου.

«Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου… Ήταν τυχερή που ήταν κοντά το νοσοκομείο. Αν δεν της έριχνε νερό η φαρμακοποιός κινδύνευε να καταλήξει πριν φτάσει στο νοσοκομείο», τόνισε από την πλευρά του ο Πέτρος Δημοβέλης, επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, όπου μεταφέρθηκε το θύμα αμέσως μετά την επίθεση.

«Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά» υπογράμμισε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντήρης.

«Η Ιωάννα είχε τύχη και έζησε. Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο και δεν είχε πλυθεί θα είχε πεθάνει», κατέθεσε στο δικαστήριο μάρτυρας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας.

«Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο. Την υποχρέωναν επί τρία τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρά, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή», τόνισε ο ψυχίατρος που παρακολουθεί την Ιωάννα, καθηγητής Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος.

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια