Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στα χνάρια της Χρυσής Αυγής


Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε αρχές του χρόνου στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter η Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ). Σε αυτήν απεικονίζονται πέντε άτομα με μαύρες κουκούλες και κράνη σε υπόγεια διάβαση πεζών στη Σταυρούπολη να κρατούν πανό με σύνθημα: «Σας περιμένουμε μετά τη γέφυρα». Το μήνυμα απευθυνόταν σε αναρχικούς της περιοχής (η ανάρτηση συνοδεύεται από το σύμβολο #αναρχικοί), η κίνηση των οποίων να δημοσιεύσουν στο Διαδίκτυο (Athens Indymedia) τα στοιχεία μέλους της ΕΝΕΘ θεωρήθηκε «αιτία πολέμου».

Εκείνες τις ημέρες, μάλιστα, τα μέλη της Εθνικιστικής Νεολαίας είχαν αναρτήσει στο Διαδίκτυο ανακοίνωση με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, απηύθυναν σε αριστερούς και αναρχικούς πρόσκληση σε ραντεβού «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». «Θα στείλουμε και εμείς με τη σειρά μας ένα μήνυμα προς τους αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης που αποφάσισαν να παίξουν βρώμικα στοχοποιώντας ένα μέλος της ομάδας μας (…) Σας έχουμε προσκαλέσει πάμπολλες φορές σε ραντεβού να λύσουμε τις διαφορές μας και δεν τολμήσατε ποτέ να μας στείλετε μήνυμα. Αυτή είναι η τακτική των δειλών».

Συνεπώς, οι επισημάνσεις όσων με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης υποστήριξαν ότι προϋπήρχε ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα σε ακροδεξιούς – μαθητές του σχολείου και αντιφασίστες μοιάζει να επιβεβαιώνονται.

Οταν το πρωί της 22ας Σεπτεμβρίου φοιτητές, μέλη αριστερών σχηματισμών («συσπειρώσεων» όπως αυτοαποκαλούνται) πήγαν έξω από το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης να διανείμουν φυλλάδια κατά του μέτρου της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, δέχτηκαν επίθεση από ομάδα ακροδεξιών μαθητών.
Η απάντηση έγινε προσπάθεια να δοθεί μία εβδομάδα αργότερα, το πρωί της 28ης Σεπτεμβρίου. Φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν αντιφασιστική πορεία διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο, με την εξέλιξη να είναι πλέον γνωστή: μαθητές με κράνη και ρόπαλα αιφνιδίασαν την Αστυνομία, που τουλάχιστον αρχικά ήταν απούσα από τον χώρο, και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές τραυματίζοντας ορισμένους από αυτούς. Η ένταση και τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι και την Παρασκευή, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μεταφέρθηκαν στο ΕΠΑΛ Εύοσμου και στην Καλαμαριά.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη έντεκα νεαρών. Οι επτά είναι μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ένας 20χρονος είναι απόφοιτος του ίδιου σχολείου, ενώ οι υπόλοιποι τρεις είναι μαθητές στο Επαγγελματικό Λύκειο Ευόσμου και συνελήφθησαν ενώ κατευθύνονταν προς τη Σταυρούπολη για να πάρουν μέρος στα επεισόδια, έχοντας μαζί τους μαχαίρια και σιδερογροθιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο ο ένας από τους έντεκα συλληφθέντες ήταν γνωστός στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης καθώς είχε προσαχθεί σε επεισόδια οπαδών του ΠΑΟΚ. Στοιχείο που πάντως έρχεται να επιβεβαιώσει τη διασύνδεση μιας μερίδας οργανωμένων οπαδών του «Δικεφάλου» με ακροδεξιές ομάδες της Θεσσαλονίκης.



Το «μάθημα»

Τα επεισόδια και πιο συγκεκριμένα οι επιθέσεις των μαθητών στους αντιφασίστες θεωρήθηκαν νίκη από τις οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, που έχουν αυξήσει την επιρροή τους χάρη και στις κινητοποιήσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Ιερός Λόχος», ενδεικτικά, εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση στην οποία έκανε αναφορά στο «μάθημα» που πήραν «25άρηδες και 30άρηδες Κνίτες και αριστεριστές που παριστάνουν τους φοιτητές» από «ανήλικους Ελληνόψυχους μαθητές της Θεσσαλονίκης!».

Τρία εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ο «Ιερός Λόχος» είχε πραγματοποιήσει κινητοποίηση κατά της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Gay Pride) στη Θεσσαλονίκη γεμίζοντας το κέντρο της συμπρωτεύουσας με φέιγ βολάν και αυτοκόλλητα με συνθήματα όπως «Οχι στην ξεφτίλα του Gay Pride» και «Κανένα παιδί στα χέρια τραβεστί». Οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από αγνώστους.

Στη διάρκεια της εβδομάδας ο «Ιερός Λόχος» καλούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χθες το απόγευμα, στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη με σύνθημα «Σχολεία ελληνικά και ελεύθερα από μπολσεβίκους και αναρχικούς».

Παρόμοια ήταν η στάση της επίσης ακροδεξιάς, εθνικιστικής οργάνωσης Propatria που βαδίζει στα χνάρια της Χρυσής Αυγής διοργανώνοντας φεστιβάλ πολεμικών τεχνών, δράσεις αλληλεγγύης μόνο για Ελληνες, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απηύθυνε καλέσματα για εθελοντική δράση στις φωτιές στην Εύβοια και τη Βαρυμπόμπη, όπως είχαν κάνει το 2018 στο Μάτι τα φυλακισμένα σήμερα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

«Πώς να μη γουστάρουμε τους μαθητές του ΕΠΑΛ, που πραγματικά αντιστέκονται ενάντια στο δηλητήριο και την προπαγάνδα των μαρξιστών, που στοχεύει στο μυαλό ανήλικων μαθητών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανήρτησαν στην ιστοσελίδα τους. Μέλη της ίδιας ομάδας συμμετέχουν σταθερά και στις κινητοποιήσεις κατά των εμβολίων: «Τα παιδιά, το μέλλον της πατρίδας, δεν είναι πειραματόζωα της κάθε πολυεθνικής», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους με αφορμή συλλαλητήριο στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο.

Στο κανάλι της, στη διαδικτυακή εφαρμογή Telegram, εθνικιστική ομάδα με πρώτο συνθετικό του ονόματός της τη λέξη «Defend», που παραπέμπει στο ακροδεξιό – αντιμεταναστευτικό κίνημα των Ευρωπαίων «Ταυτοτιστών», δημοσίευσε στη διάρκεια της εβδομάδας φωτογραφίες με γηπεδικού χαρακτήρα συνθήματα σε τοίχους, όπως «στη Σταυρούπολη είχε ανηφόρα, άπλυτοι στα ασθενοφόρα» και «φάπα – ξάπλα από μαθητές, στο τρέξιμο είστε πρωταθλητές».

Στο ίδιο κανάλι, στην εφαρμογή Telegram, το προηγούμενο διάστημα αναρτούσαν βίντεο από τη συμμετοχή τους σε επεισόδια στις διαδηλώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, συνθήματα αλληλεγγύης στον καταδικασμένο Γιάννη Λαγό της Χρυσής Αυγής κ.ά.

 

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια