Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ρήμαζαν τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε Θήβα και Λειβαδιά


Ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, στον Οικισμό του Πυρίου Θηβών, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα (12) άτομα.

Η επιχείρηση εκπονήθηκε στο πλαίσιο ειδικού σχεδιασμού, για την αντιμετώπιση του φαινομένου διάπραξης κλοπών σε φωτοβολταϊκά πάρκα περιοχών της Βοιωτίας.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας Θηβών και Λιβαδειάς, του Αστυνομικού Τμήματος Θηβών, Διμοιριών Υποστήριξης των Διευθύνσεων Αστυνομίας Βοιωτίας, Ευβοίας και Φθιώτιδας, καθώς και Ο.Π.Κ.Ε. της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, των Τμημάτων Ασφαλείας Λιβαδειάς, Θηβών, Άμφισσας – Δελφών, Χαλκίδας και του Αστυνομικού Τμήματος Αλιβερίου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, επετεύχθη η εξάρθρωση τριών (3) συμμοριών, τα μέλη των οποίων ενέχονται στη διάπραξη συνολικά δεκαοκτώ (18) κλοπών και πέντε (5) αποπειρών κλοπής σε φωτοβολταϊκά πάρκα και μίας (1) κλοπής από εταιρεία, ευρύτερων περιοχών της Θήβας και της Λιβαδειάς.

Η εξάρθρωση των συμμοριών, είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένων ερευνών και κατάλληλης αξιολόγησης - αξιοποίησης στοιχείων και δεδομένων, που είχαν συλλεχθεί με μεθοδικότητα από αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφαλείας Θηβών και Λιβαδειάς.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά την πρώτη συμμορία, συνελήφθησαν και τα επτά (7) μέλη της, εκ των οποίων έξι άνδρες και μία γυναίκα.

Οι ανωτέρω, το χρονικό διάστημα από 10-09-2021 έως 01-10-2021, ενέχονται στη διάπραξη οκτώ (8) κλοπών και μίας (1) απόπειρας κλοπής, σε φωτοβολταϊκά πάρκα ευρύτερης περιοχής της Λιβαδειάς.

Αναφορικά με την δεύτερη συμμορία, συνελήφθησαν δύο (2) από τα τρία μέλη της, ενώ το τρίτο ταυτοποιήθηκε και αναζητείται για να συλληφθεί.

Οι ανωτέρω, το χρονικό διάστημα από 11-09-2021 έως 06-10-2021, ενέχονται στη διάπραξη τεσσάρων (4) κλοπών και τριών (3) αποπειρών κλοπής σε φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και μίας (1) κλοπής από εργοτάξιο εταιρείας, ευρύτερης περιοχής της Θήβας.

Σχετικά τέλος με την τρίτη συμμορία, συνελήφθησαν δύο (2) μέλη της, ενώ διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας δύο (2) ακόμη συνεργών τους.

Οι ανωτέρω, το χρονικό διάστημα από 11-09-2021 έως 25-09-2021, ενέχονται στη διάπραξη έξι (6) κλοπών και μίας (1) απόπειρας κλοπής σε φωτοβολταϊκά πάρκα, ευρύτερης περιοχής της Θήβας.

Όπως διακριβώθηκε από την συνδυαστική αξιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από την ενδελεχή και επίμονη προανακριτική διαδικασία των Τμημάτων Ασφαλείας Θηβών και Λιβαδειάς, τα μέλη των τριών συμμοριών λειτουργούσαν με πανομοιότυπο τρόπο δράσης.

Ειδικότερα, συνήθως βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες, χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα για την μετάβαση, αποχώρηση και μεταφορά των κλοπιμαίων, απέκοπταν τις συρμάτινες περιφράξεις, εισέρχονταν και αφαιρούσαν καλώδια από το εσωτερικό των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Πιο συγκεκριμένα, η λεία που αποκόμισαν τα μέλη των συμμοριών, κατά περίπτωση, από την παράνομη και εξακολουθητική δράσης τους, περιλαμβάνει χιλιάδες μέτρα καλωδίων, όπως επίσης μπαταρίες από μηχανήματα έργων, φωτιστικούς προβολείς, (3,3) κιλά χάλυβα, καταγραφικά μηχανήματα και άλλα αντικείμενα.

Η συνολική χρηματική αξία των αφαιρεθέντων καλωδίων και των υπολοίπων κλοπιμαίων, καθώς και το κόστος των φθορών που προκάλεσαν, υπερβαίνει τις (100.000) ευρώ.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, ελέγχθηκαν (71) άτομα και (7) οχήματα, προσήχθησαν (20) άτομα, διενεργήθηκαν (18) νομότυπες έρευνες σε οικίες και κατασχέθηκε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο έμφορτο με διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, η προέλευση των οποίων διερευνάται.

Επιπλέον, είχε κατασχεθεί και ένα ακόμη Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, απογευματινές ώρες της 02-10-2021 σε περιοχή της Θήβας, ως εμπλεκόμενο σε περιπτώσεις κλοπών από φωτοβολταϊκά πάρκα περιοχών της Λιβαδειάς, ιδιοκτησίας της συλληφθείσας από την Α’ συμμορία .

Από την περεταίρω έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, προέκυψε επίσης ότι τα μέλη της Α’ συμμορίας διοχέτευαν προς πώληση τα αφαιρεθέντα αντικείμενα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, σε επιχείρηση ανακύκλωσης μετάλλων, περιοχής της Βοιωτίας, ιδιοκτησίας ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη ένα ακόμη άτομο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Θηβών, για ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και κλοπή.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Το προανακριτικό έργο διενεργούν το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς (για την συμμορία Α’) και το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών (για τις συμμορίες Β’ και Γ’).

Οι δράσεις αυτές, οι οποίες είναι στοχευμένες και πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια