Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πλημμύρες μετά τις δασικές πυρκαγιές: Σκόπιμος δαιδαλώδης γραφειοκρατισμός, για να δίνονται τα κονδύλια με το σταγονόμετρο


Μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου, που κατέκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, η Βόρεια Εύβοια καταστρέφεται από τις πλημμύρες, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την αντιδασική πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, γιατί και αυτή συνεχίζει να καθυστερεί την υλοποίηση των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών και υδρονομικών έργων, όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να δικαιολογήσει την παράδοσή τους στις ιδιωτικές καπιταλιστικές εταιρίες.

Την ίδια τύχη θα έχουν οι περιοχές του Σχίνου Κορινθίας, του Αλεποχωρίου, των Μεγάρων, των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία, της Βαρυμπόμπης και άλλων περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Οι βροχές που θα ξεσπούν θα μετατρέπονται σε καταστροφικές πλημμύρες, μετά τη μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε στο δασικό πλούτο της χώρας σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει και μια άλλα διάσταση, που έχει να κάνει με το ίδιο το δάσος μετά τη φωτιά: η έκπλυση του εδάφους θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη διαδικασία φυσικής αναγέννησης του δάσους.

Πρέπει να επισημάνουμε, ότι στα δάση και τις δασικές εκτάσεις -με το πολύ διαφορετικό ανάγλυφο-, που έπαθαν μεγάλες ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές, επιβάλλεται να γίνουν αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά και ορεινά υδρονομικά έργα στους χειμάρρους και όχι μόνο η τελευταία κατηγορία έργων, όπως έσπευσε να ισχυριστεί ο Λέκκας. Ο επιστημονικά αστήρικτος ισχυρισμός του Λέκκα, που το αντικείμενό του δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του δασικού πλούτου από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες που τις διαδέχονται λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, έτυχε μεγάλης προβολής από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, για ευνόητους λόγους: πρέπει να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση τόσο των καταστροφικών πυρκαγιών όσο και των πλημμυρικών φαινομένων. 

Τα βέλη τόσο του Λέκκα όσο και των «πετσωμένων» ΜΜΕ στρέφονται κατά των δασικών υπηρεσιών, που τις χρεώνουν με συντεχνιακό πνεύμα και γραφειοκρατισμό και παρουσιάζουν αυτή την καταστροφική εικόνα σαν βασική αιτία για την καθυστέρηση στην εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών και ορεινών υδρονομικών έργων. Δεν είναι τυχαίο αυτό που κυκλοφορεί στην πιάτσα, ότι πίσω από την πολυπραγμοσύνη ενός άσχετου με το αντικείμενο, κρύβονται κάποιοι που καραδοκούν για αναθέσεις έργων.

Αποψιλωμένες δασικές υπηρεσίες
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της και δεν διορίζουν προσωπικό στις δασικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, οι Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία σε όλη τη χώρα, εκτός των άλλων εργασιών που πρέπει να φέρουν σε πέρας, είναι επιφορτισμένες με το έργο της προστασίας και ανάπτυξης των δασών, το έργο της σύνταξης, ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών, το έργο της σύνταξης των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών μελετών και τον έλεγχο της κατασκευής αυτών των έργων. Ολο αυτό το έργο πρέπει να γίνει με δασολόγους και δασοπόνους στις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία της χώρας που μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών ενός ανθρώπου.

Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το έργο των υδρονομικών έργων των χειμάρρων το έχουν αναλάβει οι Περιφέρειες. Στην περίπτωση των ορεινών υδρονομικών έργων στους χειμάρρους στον Σχίνο Κορινθίας και στα Μέγαρα Αττικής τα είχαν αναλάβει οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Αττικής. Οι δύο Περιφέρειες είχαν δεσμευτεί να υπογράψουν Προγραμματική Σύμβαση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη μελέτη κατασκευής αυτών των έργων. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα της συμφωνίας που είχαν κάνει με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, γιατί μέχρι σήμερα οι Περιφέρειεες δεν έκαναν τίποτα:

«ΘΕΜΑ: Εκτέλεση δασοτεχνικών έργων με Προγραμματική Σύμβαση στις καμένες εκτάσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 19ης Μαΐου 2021.

Σε συνέχεια της από 25-06-2021 σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και όσων συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν σε αυτή, σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες αποκατάστασης των πληγεισών εκτάσεων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έλαβε χώρα στις 19 Μαΐου 2021 στις περιοχές Σχίνου, Μαυρόλιμνης Π.Ε. Κορινθίας και Αλεποχωρίου Π.Ε. Αττικής, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες των υπηρεσιών σας, με σκοπό τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι εν λόγω Π.Σ. αφορούν τη μελέτη και εκτέλεση ορεινών υδρονομικών έργων στους χειμάρρους Σχίνου, Μαυρόλιμνης Π.Ε. Κορινθίας και Μαυρατζά, Αιγειρουσών Π.Ε. Αττικής». 

Αποτελεί θράσος να ζητούνται ευθύνες από τις δασικές υπηρεσίες επειδή δεν ξεκίνησαν ακόμη τα ορεινά υδρονομικά έργα. Παρακάτω θα αναφερθούμε στις αιτίες της καθυστέρησης στην υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. 

Η ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων) εδώ και πολλά χρόνια ζητάει διορισμούς μονίμων και συμβασιούχων, για να μπορέσουν οι δασικές υπηρεσίες να φέρουν σε πέρας όλο αυτό το έργο. Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή δεν έκαναν προσλήψεις. Τα αιτήματα της ΠΕΔΔΥ συμπεριλήφθηκαν στην κατηγορία «στου κουφού την πόρτα…».

Στις 26 Μάρτη, ο υφυπουργός ΠΕΝ Αμυράς συναντήθηκε με τους προέδρους της ΠΕΔΔΥ, της ΕΕΔΔΥ (Ενωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημόσιων Υπαλλήλων) και της ΠΟΔ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων) και τους υποσχέθηκε ότι θα προσλάμβανε 700 συμβασιούχους στις δασικές υπηρεσίες. Ο Αμυράς έδωσε αυτή την υπόσχεση γιατί είχαν προηγηθεί οι καταστροφές από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, ενώ στους 21 (μέχρι τότε) μήνες διαχείρισης της αστικής εξουσίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε διοριστεί ούτε ένας υπάλληλος στις δασικές υπηρεσίες. 

Ελεγε ο γυρολόγος της αστικής πολιτικής Αμυράς: «Γι’ αυτό το ΥΠΕΝ ολοκληρώνει άμεσα τις διαδικασίες πρόσληψης 700 εποχικών υπαλλήλων, μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι 350 Δασολόγοι, 200 Δασοπόνοι και 150 Διοικητικοί θα στελεχώσουν τις δασικές υπηρεσίες, για την κάλυψη άμεσων αναγκών». Πέρασαν ο Απρίλης και ο Μάης και δεν είχε προσληφθεί κανένας υπάλληλος!

Στις 7 Ιούνη, στη δευτερομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της Δ. Μανωλάκου, ο Αμυράς επανέλαβε ξεδιάντροπα την υπόσχεση που είχε δώσει στους τρεις προέδρους στις 26 Μάρτη. Ο κύριος αυτός αντιμετώπισε τη βουλευτίνα του ΚΚΕ σαν… Χαχόλα που μπορεί να την ταΐζει με κουτόχορτο. Είπε: «Γι’ αυτό εμείς προχωρήσαμε άμεσα και τις επόμενες μέρες επιτέλους θα ανακοινωθεί από τον ΟΑΕΔ, πρώτον, η πρόσληψη επτακοσίων δασολόγων, δασοπόνων και διοικητικών από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και παράλληλα προχωράμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, στην πρόσληψη τριακοσίων μόνιμων υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας». 

Στους 700 συμβασιούχους ο Αμυράς προσέθεσε και τριακόσιους (μόνιμους υπαλλήλους! Στις 4 Οκτώβρη, ο υπουργός Εσωτερικών Βορίδης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο, ότι μέσα στο 2022 θα προσλάβουν 3.573 τακτικούς υπαλλήλους, από τους οποίους οι 683 στο ΥΠΕΝ και σε φορείς που εποπτεύεται απ’ αυτό. Η εξαγγελία για πρόσληψη 683 τακτικών υπαλλήλων το 2022 έγινε αυτή τη χρονική στιγμή, προφανώς, για να καταπραΰνει την αγανάκτηση του λαού των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλήττονται τώρα από τις πλημμύρες. 

Καταρχάς, δεν είναι σίγουρο αν θα γίνουν έστω αυτές οι ελάχιστες προσλήψεις και πότε μέσα στο 2022. Δεύτερο, όπως αναφέραμε οι ανάγκες για διορισμό μονίμων υπαλλήλων είναι άμεσες, προκειμένου οι δασικές υπηρεσίες να φέρουν σε πέρας την ολοκλήρωση των μελετών για όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και στη συνέχεια την επίβλεψη της κατασκευής των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Ενας σκόπιμος δαιδαλώδης γραφειοκρατισμός
Οι μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα συντάσσονται -είτε αυτοτελώς είτε με συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες- από τις δασικές υπηρεσίες και εγκρίνονται από τις Διευθύνσεις Δασών των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες έχουν γίνει οι καταστροφές. Εννοείται ότι στη μελέτη προβλέπεται και το ύψος της δαπάνης για την κατασκευή του έργου. Στη συνέχεια, η μελέτη ακολουθεί την παρακάτω διαδρομή: 

Εγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων (ΓΔΔΑΥ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι ΓΔΔΑΥ είναι επτά, όσες και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Με τον νόμο 4824 οι επτά ΓΔΔΑΥ πέρασαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (και το υπουργείο Εσωτερικών) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Εγκριση από την Περιφέρεια στην οποία ανήκουν οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες έγιναν οι καταστροφές από τις πυρκαγιές και πρέπει να κατασκευαστούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
Εγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (βασικά της χρηματοδότησης του έργου).
Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η μελέτη επιστρέφει στην Περιφέρεια για επανέγκριση. Η εγκριθείσα μελέτη στέλνεται στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (ΔΑΠ). Αυτή τη στέλνει στην Οικονομική Επιτροπή (ΟΕ) της Περιφέρειας για νέα έγκριση. Η ΟΕ την επιστρέφει στη ΔΑΠ και αυτή τη στέλνει στο αρμόδιο Δασαρχείο, που είναι η προϊσταμένη αρχή της κατασκευής των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων 
Το Δασαρχείο θα προκηρύξει, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, ένα σύντομο διαγωνισμό για την κατακύρωση του έργου σε ιδιώτη κατασκευαστή, αφού το Δασαρχείο είναι απογυμνωμένο από προσωπικό, όπως είδαμε.
Αυτός ο δαιδαλώδης γραφειοκρατισμός δεν είναι δημιούργημα των υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών. Είναι δημιούργημα του αστικού κράτους και είναι σκόπιμος, για να ρέει με το σταγονόμετρο η κρατική χρηματοδότηση για τα απαραίτητα δημόσια έργα. Γι’ αυτό και διατηρείται αλώβητος από όλες τις κυβερνήσεις. Ομως δεν τελειώσαμε, υπάρχει και συνέχεια.

Μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, πρέπει να γίνει προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς το κόστος όλων αυτών των συμβάσεων ξεπερνά τα 300.000 ευρώ! Σύμφωνα με πληροφορίες μας από υπηρεσιακούς παράγοντες δασικών υπηρεσιών, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα χρειαστεί το λιγότερο ένα μήνα για να ελέγξει κάθε σύμβαση που θα του στέλνεται για έλεγχο! 
Το αποτέλεσμα του δαιδαλώδους γραφειοκρατισμού
Μόνο μία μελέτη, που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Κορίνθου και είχε ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη (αφορούσε την καταστροφική πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας στις 19 Μάη του 2021) επανεγκρίθηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκα και δημοσιεύτηκε στις 4 Οκτώβρη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που αντλούμε από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και άλλες πηγές, η εγκριθείσα μελέτη δεν έχει φτάσει ακόμη στο Δασαρχείο Κορίνθου, προκειμένου αυτό να κινήσει τις σύντομες διαδικασίες για την κατακύρωση του διαγωνισμού σε ιδιώτη κατασκευαστή! Και να σκεφτείτε ότι αυτή η μελέτη αφορούσε την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε μια έκταση 17.329 στρεμμάτων.

Η κατάσταση στις άλλες περιοχές είναι πιο δραματική. Ακόμη δεν έχουν επανεγκριθεί και δεν έχουν σταλεί στα Δασαρχεία οι μελέτες, για να ξεκινήσουν τις συνοπτικές διαδικασίες για την κατακύρωση των διαγωνισμών σε ιδιώτες καπιταλιστές, ώστε να αρχίσει η κατασκευή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Mε ΠΝΠ στις 13 Αυγούστου του 2021, που εγκρίθηκε με το νόμο 4824, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είναι φαν του κεφαλαίου και των ιδιωτικοποιήσεων, εισήγαγε το θεσμό των λεγόμενων αναδόχων αποκατάστασης και αναδάσωσης των κατεστραμμένων δασών και δασικών εκτάσεων, με σκοπό να συντομευθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που περιγράψαμε παραπάνω (έτσι ισχυρίστηκαν).

Στο κάλεσμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανταποκρίθηκαν η ΔΕΗ και η ΕREN (θυγατρική του γαλλικού μονοπωλιακού κολοσσού Total), που αλωνίζει στον τομέα των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που είναι μια φάμπρικα μαζικής ροής χρήματος στις εταιρίες που κατασκευάζουν Αιολικά Πάρκα, χωρίς να μειώνονται σοβαρά οι ρύποι και το σπουδαιότερο με ελάχιστη συμβολή στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Η ΔΕΗ, που τσάκισε τον ελληνικό λαό με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, υπέγραψε τρεις συμβάσεις αποκατάστασης για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε συνολική έκταση 68.283 στρεμμάτων δάσους, συνολικής δαπάνης 2.731.781 ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα έργα αυτά πρέπει να τελειώσουν στις 16 και 17 Δεκέμβρη και στις 24 Δεκέμβρη στη μικρότερη έκταση των 880 στρεμμάτων.


H ΕRΕΝ ανέλαβε την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων συνολικής δαπάνης 992.220 ευρώ. Στην απόφαση που εξέδωσε ο α/α γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Γκουντούφας (που η τοποθέτησή του και η διατήρησή του στη θέση αυτή είναι παράνομη) δεν προσδιορίστηκε σε πόση έκταση θα γίνουν αυτά τα έργα. Δεδομένου, όμως, ότι η «δωρεά» της ΕRΕΝ είναι το ένα τρίτο από αυτήν της ΔΕΗ, και η έκταση που αφορούν τα έργα θα είναι γύρω στο ένα τρίτο αυτής που ανέλαβε η ΔΕΗ. Στην απόφαση προβλέπεται, ότι η κατασκευή αυτών των έργων θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκέμβρη.

Στη Βόρεια Εύβοια κάηκαν πάνω από 500.000 στρέμματα δάσους. Οι καπιταλιστές «ανάδοχοι» ανέλαβαν μελέτες για εκτάσεις που δεν φτάνουν ούτε στο ένα πέμπτο των εκτάσεων που κάηκαν!

Ο προσδιορισμός της ολοκλήρωσης των έργων και από τις δύο εταιρίες είναι εικονικός, με σκοπό να λειτουργήσει προπαγανδιστικά. Εκτός των άλλων, στα μέσα Νοέμβρη κάθε χρόνο αρχίζει η περίοδος των συνεχών βροχοπτώσεων, που σταματούν τα έργα.

Τι όφειλε να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Να σταματήσει τις δημαγωγικές κινήσεις και να προχωρήσει σε άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Διευθύνσεις Δασών, τα Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.
Να καταργήσει άμεσα όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση των μελετών, που περιγράψαμε παραπάνω, και να εγκρίνονται οι μελέτες μόνο από τις Διευθύνσεις Δασών ή, το πολύ, από τις Γενικές Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων.
Αυτή είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση (και όχι οι περιβόητοι ανάδοχοι αποκατάστασης) για να αποτραπεί, όσο είναι δυνατό, το συνεχές μαρτύριο που υφίσταται ο λαός μας στις πληγείσες περιοχές.

ΥΓ. Η δωρεά της εταιρίας EREN που οργιάζει στη χώρα μας με τις λεγόμενες ΑΠΕ είναι σκαστή νομιμοποίηση της διαπλοκής. 

eksegersi.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια