Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90 eurobank

Μεταναστευτικό: Στην ΕΑΔ η διερεύνηση καταγγελιών


Το ενδεχόμενο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) να λειτουργήσει ως ο ανεξάρτητος φορέας που θα διερευνά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών εξετάζει η κυβέρνηση. Η δημιουργία εξάλλου ενός τέτοιου μηχανισμού έχει τεθεί επιτακτικά από την επίτροπο αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον, ως προϋπόθεση για την εκ νέου χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του Λιμενικού στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ» η προοπτική ενεργοποίησης της ΕΑΔ και σ’ αυτό το πεδίο συζητήθηκε προ δεκαημέρου σε κλειστή σύσκεψη κυβερνητικών αξιωματούχων. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δομή και τη λειτουργία του μηχανισμού, που προβλέπει τη συμμετοχή σε αυτόν, μεταξύ άλλων, εκπροσώπων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δικαστικών λειτουργών, καθηγητών, όχι όμως και εκπροσώπων ανεξάρτητων φορέων και οργανώσεων, όπως για παράδειγμα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα έχουν δρομολογηθεί και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη την ερχόμενη εβδομάδα σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Αλλες πηγές ενημέρωσης επιβεβαιώνουν μεν ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ΕΑΔ να ελέγχει καταγγελίες για pushbacks, διαψεύδουν ωστόσο ότι υπάρχει ολοκληρωμένο, λεπτομερές σχέδιο για τον τρόπο που θα λειτουργεί ο μηχανισμός.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε εγκρίνει την εκταμίευση 16 εκατ. ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση του Λιμενικού, θέτοντας ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων την καθιέρωση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού στην Ελλάδα «για την παρακολούθηση της τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων» Προ ημερών μάλιστα, με αφορμή μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα για το θέμα των επαναπροωθήσεων, η κ. Γιόχανσον προέτρεψε εκ νέου την Ελλάδα να ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες, σημειώνοντας παράλληλα πως η Κροατία –που επίσης αναφερόταν στα εν λόγω δημοσιεύματα–έχει ήδη δεσμευτεί για διερεύνηση της υπόθεσης. Ως επιταχυντής των εξελίξεων λειτουργεί η επικείμενη –σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ»–επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου και η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο εκδήλωσης για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι από τη συνάντηση θα απουσιάσει, κατά πληροφορίες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στη Μ. Βρετανία. Πάντως, η κ. Γιόχανσον είχε αποδοκιμάσει τη στάση της Ελλάδας στο πρόσφατο Συμβούλιο Μετανάστευσης στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι «ξεκαθάρισα στον Ελληνα υπουργό ότι δεν θα δεχθώ η Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει έρευνα για το θέμα». Ο κ. Μηταράκης πάντως αναμένεται, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας περίοδο, να επισκεφθεί την Τουρκία και να συναντήσει στις 2 Νοεμβρίου τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Η συνάντηση γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ΥΠΕΣ και σ’ αυτή θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας όσον αφορά τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης.

 

Γιάννης ΣουλιώτηςΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια