Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόλεμος ΝΑΤ με τον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις χηρείας - Πότε θα δοθούν


Σε ανοιχτό πόλεμο μεταξύ ΝΑΤ και ΕΦΚΑ εξελίσσεται το θέμα με τις 444 εκκρεμείς συντάξεις, με τους δύο φορείς να ανταλλάσσουν κατηγορίες και τον υπουργό Εργασίας να στρέφεται κατά εργαζομένων, αναφέροντας σε ανάρτησή του πως «υπηρεσίες του Φορέα δεν εφαρμόζουν το άρθρο 78 του νόμου 4826/2021, με αποτέλεσμα 444 γυναίκες χήρες ναυτικών να μην λαμβάνουν μέχρι σήμερα τη σύνταξη χηρείας που δικαιούνται».

Σειρά πήρε σήμερα ο πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, ο οποίος «σε απάντηση διαφόρων ανακριβών κειμένων και αναρτήσεων, αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις του ΝΑΤ προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Οι 444 εκκρεμείς συντάξεις χηρείας θα μπορούσαν ήδη να είχαν εκδοθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς από το Σεπτέμβριο ψηφίστηκε σχετική νομοθετική διάταξη που το επιτρέπει (άρθρο 78 ν.4826/2021)».

Ο πρόεδρος του ΝΑΤ τονίζει ότι «οι περιπτώσεις αυτές, είχαν ήδη, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, προετοιμαστεί από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ και ήταν έτοιμες να αποσταλούν στον ΕΦΚΑ. Αυτό όμως δεν μπόρεσε να γίνει... Και αυτό γιατί, μετά από συνεννόηση, που είχαν οι υπηρεσίες του ΝΑΤ με την υπηρεσία της Β’ Διεύθυνσης Απονομής του ΕΦΚΑ, έγινε γνωστό στο ΝΑΤ ότι θα πρέπει ΠΡΙΝ από την προώθηση των σχετικών στοιχείων να εκδοθεί σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των συντάξεων από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι αυτές οι "συνεννοήσεις" μέχρι σήμερα δεν γίνονται με ανταλλαγή πρωτοκολλημένων εγγράφων, αλλά κατά βάση τηλεφωνικά ή και με άμεση δια ζώσης επικοινωνία και συνεργασία, μεταξύ των υπαλλήλων του ΝΑΤ και του e-ΕΦΚΑ, τους οποίους μέχρι πριν ένα χρόνο τους χώριζαν μόνο μερικά γραφεία εντός του ίδιου κτιρίου που φιλοξενούσε τις υπηρεσίες της Β΄ Διεύθυνσης Απονομής του e-ΕΦΚΑ».

«To κρίσιμο και ουσιώδες, για τις χήρες δικαιούχους είναι, ότι το αρχείο είναι έτοιμο και ύστερα από τη σχετική τοποθέτηση του ίδιου του Υπουργού, θα προωθηθεί εντός των επόμενων ημερών στον e-ΕΦΚΑ με επικαιροποιημένα και τα στοιχεία τυχόν οφειλών. Τέλος, τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται η Β’ Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων του e–ΕΦΚΑ καλό θα ήταν να γνωστοποιηθούν πρώτα στο ΝΑΤ και τους υπαλλήλους του για να επιλυθούν, αν και εφόσον υπάρχουν. Με δεδομένο ότι όλοι υπηρετούμε την δημόσια κοινωνική ασφάλιση της χώρας, θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή εντός των υπηρεσιών και με γνώμονα πάντα το συμφέρον των ασφαλισμένων», καταλήγει ο πρόεδρος του ΝΑΤ.

 



https://www.imerisia.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια