Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα 6 νέα προγράμματα που εγκρίθηκαν από την Βουλή


Στις 14 Οκτωβρίου, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας σχετικώς με έξι ενεργοποιήσεις προγραμμάτων αρμοδιότητος ΓΕΣ και ΓΕΑ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Από τα προγράμματα, ένα μόνο αφορά το ΓΕΣ. Πρόκειται για το πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 ύψους 50 εκατ. €. Δρομολογήθηκε έτσι και τρίτο πρόγραμμα FOS τύπου ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, μετά τα αντίστοιχα για τα Chinook και τα Kiowa Warrior που ενέκρινε η Βουλή μόλις στις 28 Ιουλίου.

Τα υπόλοιπα πέντε προγράμματα, αφορούν την Πολεμική Αεροπορία και σχετίζονται με προμήθειες όπλων αλλά και υποστήριξη υφισταμένων στο οπλοστάσιό της:

Προμήθεια συλλογών SPICE 1000 και 2000 της ισραηλινής Rafael για προσαρμογή σε βόμβες Mk83 και Mk84 που τις καθιστούν κατευθυνόμενες μέσω ηλεκτροπτικού αισθητήρα ή GPS (ΕΟ/GPS).

Προμήθεια πυραύλων αέρος – εδάφους μεγάλου βεληνεκούς ακριβείας Rampage κατευθύνσεως INS/GPS της ισραηλινής IAI.

Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) υφισταμένων πυραύλων MICA IR/RF και συναφούς υλικού.

Εργοστασιακή Συντήρηση υφισταμένων πυραύλων πλεύσεως SCALP EG. 

Προμήθεια Πυρομαχικών Αέρος και Υλικών Ηλεκτρονικού Πολέμου και συναφούς βιβλιογραφίας μέσω διακρατικής σύμβασης τύπου FMS.

Οι προμήθειες όπλων από το Ισραήλ, προορίζονται για τα F-16, ώστε να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιο για σκοπούς προσβολής στόχων στο έδαφος. Αντιθέτως, τα προγράμματα των πυραύλων MICA IR/RF και SCALP EG αφορούν τα υφιστάμενα όπλα των Mirage 2000-5 Mk2. Διευκρινίζεται εδώ ότι στην σύμβαση προμήθειας των Rafale, προβλέπεται η επαναπιστοποίηση και τροποποίηση αριθμού υφισταμένων MICA IR/RF και SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να μπορούν να φέρονται από το νέο μαχητικό.

Από Σάββας Δ. Βλάσσης





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια