Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μετοχικά Ταμεία – Διακοπή κρατήσεων του ν.4093/2012 και επιστροφή των μη νόμιμα παρακρατηθέντων ποσών


Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων: Η απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τις μη σύννομες κρατήσεις του ν.4093/2012 στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ και των Ειδικών Κλάδων ΕΚΟΕΜΣ, ΕΚΟΕΜΝ, ΕΚΟΕΜΑ, είναι ένας ακόμα κρίκος στην άδικη και βάρβαρη επίθεση που έχουν δεχτεί από το 2010 μέχρι και σήμερα τα δικαιώματα των εν ενεργεία και αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι συνέχεια του μεγάλου εμπαιγμού. 

 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, για σχεδόν δύο χρόνια απαντούσε μονότονα, σε κάθε σχετικό αίτημα ή ερώτηση, στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου,: «…η σχετική αρμοδιότητα  ανήκει αποκλειστικά στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

 Πριν από δέκα μήνες η απάντηση αυτή μεταβλήθηκε στο: «… βρίσκεται στο στάδιο νομοτεχνικής  επεξεργασίας σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης….. για παύση από την 1η Ιανουαρίου (2021) των μειώσεων και κρατήσεων …» για να την τροποποιήσει τώρα αναφέροντας ότι  «… έχει εκπονηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ….».

 Ο ΥΕΘΑ προσπαθώντας να δικαιολογήσει την, όπως φαίνεται, ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, να μην επιστραφούν οι κρατήσεις του ν.4093/12, οι οποίες έγιναν μη σύννομα από τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα, προχώρησε σε μεγαλύτερο ατόπημα (αλλά μάλλον όχι και το τελευταίο).

 Στη απάντηση αναφέρει : «Περαιτέρω στην πράξη οι εν λόγω κρατήσεις και μειώσεις έχουν αποδοθεί και επιστραφεί στο σύνολο των μερισματούχων (κάθε επομένου έτους) με τη μορφή μερίσματος, καθώς τα έσοδα των Ταμείων από τις υπόψη μειώσεις συμπεριλαμβάνονται στα διανεμηθέντα έσοδα, βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τιμή μεριδίου κάθε έτους.»

Δηλαδή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας :

Ισχυρίζεται ότι εάν δεν υπήρχαν αυτές οι κρατήσεις τότε οι μερισματούχοι θα έπαιρναν πολύ μικρότερο ή δεν θα έπαιρναν κανένα μέρισμα αφού το ύψος των παράνομων αυτών κρατήσεων είναι πολύ μεγάλο και ενίοτε ίσο με το μέρισμα που σήμερα παίρνουν οι μερισματούχοι.

Προσπαθεί να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό και κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των συναδέλφων αφού εμμέσως πλην σαφώς λέει ότι, όσοι αποστρατεύτηκαν από το 2016 και μετά παίρνουν μέρισμα λόγω των παράνομών κρατήσεων του ν.4093/2012 που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται μόνο σε όσους είχαν αποστρατευτεί πριν από το 2016.

Δημιουργεί την ψευδή εντύπωση των τάχα ευνοημένων αποστράτων, στους οποίους θα συνεχίζετε η καταβολή μερισμάτων παρά την διακοπή των παράνομων κρατήσεων του ν.4093/12.

Κύριε Υπουργέ αν δεν δώσετε άμεσα στην δημοσιότητα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι συνάδελφοι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν λάβει τα μερίσματα λόγω των μη σύννομων κρατήσεων του ν.4093/12 , η απάντησή σας προς την ΒτΕ δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ανάλγητη, παραπλανητική, διασπαστική και ανειλικρινής.  

 Δυστυχώς, η τελευταία παράγραφος της απάντησής του ΥΕΘΑ σαφώς υποκρύπτει την πρόθεση του, με το πρόσχημα της διασφάλισης των ταμείων και κρυπτόμενος πίσω από πιθανές προτάσεις των (διορισμένων από τον ίδιο) διοικήσεων των ταμείων, για την επιβολή κάποιας άλλης αντίστοιχης κράτηση στους μερισματούχους.

 Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ)  από το 2012 με συνέπεια και συνέχεια αγωνιζόταν και συνεχίζει να αγωνίζεται για την αποκατάσταση του συνόλου των αδικιών που έχουμε υποστεί, όπως το  σύνολο των άδικων περικοπών που επήλθαν και εξαΰλωσαν τις συντάξεις μας με τους μνημονιακούς  νόμους ( ν.3833/10, 3865/10, 4002/11, 4023/12, 4024/11 κλπ.  

Ειδικότερα για το θέμα των μη σύννομων κρατήσεων του ν.4093/2012 από τα Μετοχικά Ταμεία  (ΜΤΣ – ΜΤΝ – ΜΤΑ), αμέσως μετά την ψήφιση του ν.4387/2016 τον Μάιο του 2016  μέχρι και σήμερα, έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών απευθυνόμενη  προς τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, τους εκάστοτε Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, το ΣτΕ, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και τις Διοικήσεις των Μετοχικών Ταμείων καλώντας τους να αναλάβουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διακοπούν οι μηνιαίες κρατήσεις του ν.4093/2012 και να επιστραφούν σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους τα μη νομίμως παρακρατηθέντα ποσά τουλάχιστον από τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο ν.4387/2016.

 Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ)          

Καλεί

Το Πρωθυπουργό , τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους αρμόδιους Υπουργούς, την Στρατιωτική Ηγεσία, επιτέλους να αναλάβουν  άμεσα όλες απαιτούμενες, προβλεπόμενες και επιβαλλόμενες ενέργειες προκειμένου :

α. Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για την διακοπή των μη σύννομων κρατήσεων του ν.4093/2012, να περιλαμβάνει και την επιστροφή σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους όλων των παρακρατηθέντων ποσών από την δημοσίευση του ν.4387/2016 μέχρι την ημερομηνία διακοπής αυτών των κρατήσεων.

β. Το νομοσχέδιο αυτό, να μην έχει την μορφή τροπολογίας αλλά να δημοσιευτεί πριν την κατάθεσή του για δημόσια  διαβούλευση.

γ. Να καταργηθούν - ακυρωθούν τα έγγραφα του Υπουργείου Εργασίας και της  ΕΛΣΤΑΤ με τα οποία από το 2012 παράτυπα και χωρίς πραγματική νομική κάλυψη τα Μετοχικά Ταμεία και το ΕΚΟΕΜ έχουν ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ως Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και να διαγραφούν από τον Υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης του Μητρώου των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ και  από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΘ.Α.) και τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό.

δ. Να καταργηθεί η εγκύκλιος με την οποία έχει θεσπιστεί η αποστολή των στοιχείων του Μερίσματος και του ΕΚΟΕΜ στην ΗΔΙΚΑ. 

Για την Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων  (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ)

                                                                        Ο Πρόεδρος

                                                            

                                                              Γιώργος Δ  Ροΐδης









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια