Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυτή είναι η ιστορία του βαθμολογίου - Γράφει Απόστρατος Αστυνόμος του Νόμου 3686/08


Δημοσιεύουμε το κείμενο με την ιστορική αναδρομή για το βαθμολόγιο ενός αποστράτου σήμερα αστυνομικού: Ήταν Οκτώβριος του 2008, όταν για πρώτη φορά αχνοφαίνονταν, ότι οι διεργασίες που προηγήθηκαν θα έφερναν τις αλλαγές στην βαθμολογική εξέλιξη των κατωτέρων. Όχι όλων βέβαια, αλλά των υπαξιωματικών κυρίως. Στην κατηγορία των υπαξιωματικών, δηλαδή των Αρχιφυλάκων παραγωγικής σχολής. Μέχρι τότε άλλοτε λογίζονταν οι Ανθυπαστυνόμοι ως αξιωματικοί  και άλλοτε όχι.

Ο Βαθμός αυτός που δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο ήταν κάτι σαν την πλημμυρίδα και την άμπωτη. Το διαρκές πάνω κάτω,  φαινόμενο της παλίρροιας, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ τότε κ. Κυριαζίδης επιχείρησε να οριοθετήσει το εύρος του. Αυτό το πλάτωμα και το στένεμα δεν ήταν τυχαίο, αλλά μια εφεύρεση των ανωτέρων για να χρησιμοποιούν τους Ανθυπαστυνόμους κατά το δοκούν (Να μην μπούμε σε λεπτομέρειες είναι γνωστά). Χωρίς καμία διάθεση υπονόμευσης, ο Κυριαζίδης από την πρώτη στιγμή μας έδωσε να καταλάβουμε ότι κάτι καλό πάει να γίνει και σε λίγες μέρες ο Νόμος 3686/08 ήταν νόμος τους κράτους. Αναμφίβολα είχε μέσα και τις φωτογραφικές διατάξεις και για άλλους ανώτερους αξιωματικούς της ΣΑΕΑ αλλά και του ΤΕΜΑ. Δικαιολογημένα κατ’ άλλους ,αδικαιολόγητα για τους περισσότερους.

Ο τότε υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικύρωσε την πρόταση της ομοσπονδίας και εν τέλει νομοθέτησε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την περίοδο εκείνη, υπήρχε η διαμάχη της ομοσπονδίας με την μεγαλύτερη πρωτοβάθμια ένωση, αυτή της Αθήνας. Οι λόγοι είναι γνωστοί και δεν θέλω να ανασύρω μνήμες και μαύρες σελίδες. Κάποιοι από μας έτυχε να βρισκόμαστε σε διαμάχη ως ανήκοντες στην ένωση της Αθήνας που είχαμε εξοστρακιστεί. Πάρα ταύτα δεχθήκαμε αυτή την πρώτη κίνηση και οι τακτικές μας επισκέψεις στον τότε υπουργό άλλοτε στην Βασ. Σοφίας και άλλοτε στην Κατεχάκη. Σκοπό είχαμε να διορθώσουμε με προτάσεις τα κακώς κείμενα. Η επιμονή μας εστιάστηκε στον καταληκτικό βαθμό του Α/Β των Ανθυπαστυνόμων που προάγονταν για πρώτη φορά και μεταξύ αυτών και ο επόμενος πρόεδρος της ομοσπονδίας ο κ. Φωτόπουλος, εγώ και άλλα μέλη  ενεργά της ομοσπονδίας.  Ο Υπουργός , και με την νομική του κατάρτιση διέβλεπε ότι θα ανακύψουν θέματα τόσο με την αρχαιότητα, όσο και το κόστος που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό και επιφυλάχθηκε με τροποποιήσεις να διορθώσει τα στρεβλά του νόμου. Ανέφερα την διαμάχη τότε της ΠΟΑΣΥ και της ΕΑΣΥΑ για έναν και μόνο. λόγο. Ενώ ο υπουργός είχε την πρόθεση ένα στέλεχος του πολιτικού του γραφείου εναντιώθηκε σφόδρα με τις συνεχείς οχλήσεις μας και ήταν ο ανασταλτικός παράγων για την οριστική αλλαγή του σχεδίου νόμου θεωρώντας μας εκτός νόμου επειδή είχαμε διαγραφεί από την ομοσπονδία. Παρά τα τεκταινόμενα ο υπουργός,  μας υποσχέθηκε ότι με την έλευση του 2009 θα διόρθωνε τις όποιες στρεβλώσεις και ο νόμος πράγματι πέρασε να ισχύει από 1/1/09 πλην των φωτογραφικών διατάξεων που ίσχυαν με την έκδοση του ΦΕΚ. (Ας μην αναφερθούν οι περιπτώσεις, δεν συμβάλουν στην ιστορικότητα). Από την επομένη άρχισαν ήδη οι προσφυγές για την αρχαιότητα και τα επακόλουθα ήταν γνωστά.

Η επετηρίδα κλονίστηκε σε σημαντικό βαθμό. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε το φαινόμενο παραμονής για άλλους στο βαθμό του Ανθ/μου ένα μήνα και σε άλλους 14 χρόνια, γιατί δεν είχαν συμπληρώσει συνολικά 26 χρόνια στο σώμα.(Πρωτάκουστο). Με το ίδιο σκεπτικό άλλα τμήματα του διοικητικού εφετείου δικαίωναν και άλλα όχι τους προσφεύγοντες. Ο δικαστής Φαλτσέτος είχα βγάλει τις περισσότερες θετικές προσφυγές. Πρώτος ο δικηγόρος Αθηνών Μηλιαράκης είχε βγάλει θετική απόφαση το 2009. Ακολούθησε ο Σκαμπαρδώνης με τις περισσότερες προσφυγές θετικές. Επίσης δικηγόρος Αθηνών και νομικός σύμβουλος της ΕΑΣΥΑ. Αργότερα ακολούθησε ο δικηγόρος Λέσβου Λάγος και ακολούθησε ο Μπουκουβάλας. (Δεν θυμάμαι να είχε κάποια θετική, εκτός αν μου διαφεύγει).

Οι πρώτοι που δικαιώθηκαν ήταν το έτος 2012 και τότε η επετηρίδα αναποδογυρίστηκε στην κυριολεξία. Άμεσα τοποθετήθηκαν υψηλά στην ιεραρχία χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο στο βαθμό, η  τον αναγκαίο. Η πρόθεση του υπουργού κ. Παυλόπουλου ήταν να διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις. Και τότε στις 6/12/08 έγινε το συγκλονιστικό συμβάν και δεν ήταν πλέον  ο χρόνος κατάλληλος. Η δολοφονία Γρηγορόπουλου…(Δεν φάνηκε σαν πρόσχημα)

Καθώς ο καιρός περνούσε κανείς από την φυσική ηγεσία δεν ασχολήθηκε. Αντίθετα θα έλεγα σνόμπαραν αυτή την προσπάθεια. Ούτε ο σημερινός υφυπουργός κ. Οικονόμου, ούτε ο Παπαγιανόπουλος, αλλά ούτε και ο Τσουβάλας ως αρχηγοί του σώματος ενέδωσαν στα αιτήματά μας και κυρίως της ΕΑΣΥΑ. Η ΠΟΑΣΥ όχι ότι δεν θέλησε, αλλά είχαμε μπει ήδη στα μνημόνια και έδωσε τον υπερ πάντων αγώνα στην διόρθωση του μισθολογίου γιατί ο νόμος 4093/12 μας είχε φέρει σε δεινή οικονομική θέση, χωρίς αρχικά να τα καταφέρει. Η ΠΟΑΞΙΑ φαινομενικά στήριζε τον αγώνα μας αλλά επι της ουσίας ήθελε να διατηρήσει και τους ψήφους των Ανθ/μων. Όταν είχε εκλογές η ΠΟΑΞΙΑ (αξιωματικοί) μαζικά ψήφιζαν οι Ανθ/μοι και όταν η ΠΟΑΣΥ, επίσης μαζικά διαγράφονταν από την μια ομοσπονδία στην άλλη.

Κάπως έτσι κύλισε ο καιρός όταν ο Αρχηγός Τσουβάλας σε επικοινωνία μέσω skype στο συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ, νομίζω στα Χανιά, μας διαβεβαίωνε, ότι το θέμα λύθηκε και βαίνει προς νομοθετική ρύθμιση. Μετα το συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ ξεχάστηκε για καιρό. Άλλωστε η καταστροφή στο Μάτι Αττικής μας έφερνε για άλλη μια φορά πίσω. (νέο πρόσχημα). Όπως φάνηκε επι της ουσίας  δεν το ήθελε…Επι αρχηγίας Ανδρικόπουλου ξαναζεστάθηκε το θέμα από λίγους εναπομείναντες ρομαντικούς. Κάποιους από μας, δέχθηκε ο αρχηγός Ανδρικόπουλος αφού διαδοχικά είχαμε επισκεφθεί Τόσκα και Γεροβασίλη (Μέσω υπασπιστών των). Καταθέσαμε μια πρόταση και προς τιμήν των οι προαναφερόμενη φυσική και πολιτική ηγεσία είδε όπως μας διαβεβαίωσε με συμπάθεια το πρόβλημά μας. Χαρακτηριστικά ο ανασηκωμένος αντίχειρας μας γέμισε ελπίδες. Το πρόσχημα τότε και από τις δύο οργανώσεις ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ ήταν ότι έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας προς τούτο τον σκοπό και επειδή δεν φέραμε τότε την συνδικαλιστική ιδιότητα μας χρέωσαν ότι η πρόταση εμπεριείχε φωτογραφικές διατάξεις. Από τα συνδικαλιστικά έντυπα δε της εποχής που μου είχε δοθεί η δυνατότητα να βρισκόμαστε είτε στην συντακτική ομάδα η στην επιμέλεια αυτών ασκούσαμε δριμεία κριτική προς την φυσική ηγεσία. Αυτό δεν ήταν καθόλου αρεστό με αποτέλεσμα να ξεχαστεί και πάλι. Οι πειθαρχικές διώξεις κυρίως για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και για το βαθμολόγιο και για άλλα χρονίζοντα θέματα, όχι πως μας κόστισαν σοβαρά, αλλά αναμφισβήτητα λειτούργησε ως  τροχοπέδη της προσπάθειάς μας.

Έκτοτε και ενώ κάποιοι αποστρατεύτηκαν το πεδίο ήταν ανοιχτό για ανάσυρση του βαθμολογίου, όχι πως το πίστευαν σοβαρά, αλλά εξ αιτίας του Νόμου 4772/17 του νέου μισθολογίου, με τα κλιμάκια και τις κατηγορίες. Έπρεπε να γίνουν οι διορθώσεις γιατί τα κεκτημένα από χρόνια, κυρίως οικονομικά βρίσκονταν στο ναδίρ. Εδώ και ένα χρόνο περίπου παρατηρούμε μια πληροφόρηση επι του θέματος με χαρακτηριστικά ενορχηστρωμένης διαβάθμισης που αν μη τι άλλο, μειώνει και το συνδικαλιστικό κύρος.

Υπογράφθηκε, πήγε στο ΣΤΕ, γύρισε πίσω, ξαναπήγε στο ΣΤΕ και διορθώθηκε. Ξαναυπογράφθηκε προχθές, αλλά το ΦΕΚ ακόμα αργεί. 50000 χιλιάδες αστυνομικοί είναι αγανακτισμένοι και 500 εκλεγμένοι επιχειρούν να παρουσιάσουν  το μαύρο άσπρο.

Με φοβίζει το γεγονός ότι όταν θα παρουσιασθεί και θα διαβασθεί, το ΦΕΚ  θα έχει λήξει το συνέδριο της ΠΟΑΣΥ. Ελπίζω να μη συμβεί αυτό!!!

Ήδη με τους ρυθμούς που ακολουθήθηκε η διαδικασία αυτή, θέτει εκτός ευεργετημάτων, αν υπάρχουν τους παλαιοτέρους. Τώρα για τους νεότερους έχουν χρόνια μπροστά τους. Μακάρι  η θέσπιση αυτού του βαθμολογίου να μην εξαγοράστηκε με άλλο τίμημα.

Απόστρατος Αστυνόμος του Νόμου 3686/08               









Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το ΦΕΚ πράγματι αργεί και υπάρχουν 2 εξηγήσεις για αυτό. Είτε δεν θα έρθει ποτέ και είναι κοροϊδία, είτε θα έρθει κάποτε και αυτό για το οποίο εξαγοράστηκε τρομάζει. Έγραψε σχετικά κάτι ο κ. Καραδήμας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εάν δημοσιευθεί το ΦΕΚ μετά το πέρας των εκλογών της ΠΟΑΣΥ, το καλύτερο που θα έχουν να κάνουν είναι να παραιτηθούν ένας ένας ιεραρχικά γιατί η οργή εναντίον τους θα είναι μεγάλη. Εφόσον όμως πανηγυρίζουν με ανακοινώσεις και το πιστώνονται σαν προσωπική τους επιτυχία, ας δημοσιευθεί το περιεχόμενο του βαθμολογιου και να πάνε σε εκλογές...... Εκεί σε θέλω μάστορα...