Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021: Στη Σάμο η πρώτη πανευρωπαϊκά επιχείρηση εκκένωσης προσφύγων σε πραγματικό χρόνο


Ο ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021, η πρώτη ιστορικά άσκηση σε κράτος-μέλος της ΕΕ στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης προσφύγων σε πραγματικό χρόνο και με την συμμετοχή όλων των Εθνικών Αρχών, θα διεξαχθεί στο νέο ΚΥΤ της Σάμου στις 21 και 22 Οκτωβρίου

Με 2.000 συμμετοχές στο πεδίο και 1.000 από την Αθήνα και τα ΚΥΤ, με την ταυτόχρονη συμμετοχή 6 Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Φυλάκιο, Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως), 7 Εθνικών Κέντρων Επιχειρήσεων ((ΓΕΕΘΑ, ΓΓΠΠ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ), 4 Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών (EASO-Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία, FRONTEX), του Δήμου Ανατολικής Σάμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και των ίδιων των επωφελουμένων προσφύγων και μεταναστών, η μεγάλης εμβέλειας πρωτοποριακή αυτή άσκηση φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του σχεδιασμού και της διαχείρισης κρίσεων εκτάκτων αναγκών από φυσικές καταστροφές.

Για πρώτη φορά το σενάριο περιλαμβάνει τους χώρους διαμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων, με συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των παιδιών, αλλά και αντιμετωπίζει την εμπορία ανθρώπων (trafficking) ως μέρος της διαχείρισης κρίσης.

Η άσκηση διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα κ. Μάνο Λογοθέτη και το γενικό πρόσταγμα έχει η Αρχιπύραρχος Δρ Καλλιόπη Σαΐνη, διοικητής του ΠΡΟΜΑΧΟΥ, γενική συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών «Αγνοδίκη» και ειδική σύμβουλος της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδιας για την Ένταξη κ. Σοφίας Βούλτεψη.

Κορυφαία μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (ο καθηγητής Θράσος Πανίδης, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, ο ταγματάρχης ε.α, υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αθανάσιος Κοσμόπουλος), αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου συνεισφέρουν στο σενάριο και στη δημιουργία ρεαλιστικού κλίματος, ενώ χρησιμοποιείται υψηλού επιπέδου τεχνολογία χάρη στην αποφασιστική συμβολή του EASO και της τεχνικής υποστήριξης που παρέχει στη χώρα μας.

Το μεγαλύτερο τμήμα του σεναρίου θα είναι διαθέσιμο μέσω των social media και livestreaming μέσω της ιστοσελίδας της άσκησης (https://promahos2021.migration.gov.gr/).

Ο ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρουσία της υφυπουργού και του γενικού γραμματέα.

«Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη άσκηση», δήλωσε η κ. Βούλτεψη. «Περιλαμβάνει και σοβαρές ενταξιακές πλευρές. Πρωτοπορούμε με ένα εμβληματικό εγχείρημα στο οποίο οι μετανάστες - και μάλιστα οι ανήλικοι - συμμετέχουν ενεργά και εξοικειώνονται με φυσικά φαινόμενα άγνωστα ίσως στις δικές τους πατρίδες».

«Στη Σάμο κάνουμε μια νέα αρχή με μια νέα υπερσύγχρονη δομή», σχολίασε ο κ. Λογοθέτης. «Είναι σημαντικό ότι η πρώτη μαζική δράση μας εκεί συνδέεται με την ασφάλεια του Κέντρου και του νησιού, υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική διάσταση της αποστολής μας».

«Η Ελλάδα έχει μακρά και σημαντική ιστορία στη διοργάνωση Ευρωπαϊκών Ασκήσεων υψηλού επιπέδου και συμβολισμού. Με τον ΠΡΟΜΑΧΟ 2021, αλλά και την ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2021, πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για πρώτη φορά δημιουργούνται εντός της ΕΕ κοινοί επιχειρησιακοί κανόνες επικοινωνίας μεταξύ των Εθνικών Αρχών και των Διεθνών Οργανισμών, με το EASO να βάζει την ευρωπαϊκή σφραγίδα», συμπλήρωσε η Δρ Σαΐνη.

Ο ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 αφιερώνεται σε τρεις σημαντικούς ανθρώπους που δεν βρίσκονται πια κοντά μας: Τον Διοικητή της Μόριας Ιωάννη Μπαλμπακάκη που, αν και με κλονισμένη την υγεία του, υπηρέτησε το προσφυγικό με υψηλό αίσθημα ευθύνης μέχρι την τελευταία ημέρα, την Όλγα Κακαλιάγκου Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Αναπληρώτρια Εθνική Εκπρόσωπο στην  ΕΕ, που υπηρέτησε με σπάνιο επαγγελματισμό την εκπαίδευση και την ενημέρωση του πληθυσμού και στον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, που είχε λάβει μέρος στην άσκηση ΑΓΝΟΔΙΚΗ, αλλά και στον σχεδιασμό του ΠΡΟΜΑΧΟΥ.

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια