Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άρειος Πάγος: Δεν μπορούν να εξαναγκαστούν συλληφθέντες σε self-test για να οδηγηθούν σε Εισαγγελέα ή Ανακριτή


Υποχρεωτικό self test σε κρατούμενο που προσάγεται δεν μπορεί να γίνει, ξεκαθαρίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ΒΑΣ. Πλιώτας με εγκύκλιό του προς του Εισαγγελείς της χώρας. Αντιμετωπίζει όμως τις νομικές συνέπειες αυτής της πράξης του, όπως σημειώνει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Ο τρόπος εισόδου

Ο κ. Πλιώτας δίνει έμφαση  στον τρόπο εισόδου κατηγορουμένων στις Εισαγγελίες και τα Δικαστήρια για να παραστούν ενώπιον Εισαγγελέα ή και Ανακριτή σε ποινική υποθέσεις διαδικασίες αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων όπου βάσει των προβλέψεων απαιτείται απαιτείται self-test το οποίο θα έχει διενεργηθεί 24 ώρες πριν την είσοδό τους. 

Και όπως διευκρινίζει ο κ. Πλιώτας «στις περιπτώσεις κατά τις οποίες συλλαμβάνεται δράστης αυτοφώρου πλημμελήματος ή κακουργήματος ή πραγματοποιείται σύλληψη διωκομένου προσώπου δυνάμει εντάλματος του Ανακριτή ή βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου, οπότε, σε αμφότερα τα ενδεχόμενα, πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα ή Ανακριτή (άρθρα 276, 279, 417 επ. ΚΠΔ), εφόσον αυτός αρνηθεί να υποβληθεί στον προβλεπόμενο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test), διευκρινίζουμε ότι: 

Οι οδηγίες

Ι. Μη συναινούντος του εν λόγω κρατουμένου δεν μπορεί να εξαναγκασθεί να υποστεί τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19.

ΙΙ. Οι διατάξεις του ΚΠΔ περί της (ταχείας) προσαγωγής του ενώπιον του Εισαγγελέα ή του Ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 ΚΠΔ, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα. Τα οριζόμενα στις ΚΥΑ δεν καθιστούν ανενεργείς τις ρυθμίσεις του ΚΠΔ, οι οποίες, άλλωστε, αποτελούν «εκτελεστικές» του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ.

ΙΙΙ. Επιβάλλεται η παράλληλη διερεύνηση των νομίμων προϋποθέσεων στοιχειοθέτησης τυχόν ποινικής ευθύνης του υπό προσαγωγή, αρνουμένου να υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test), για τέλεση αδικημάτων ιδίως των άρθρων 169 και 285 ΠΚ.

IV. Σε περίπτωση που οδηγηθεί σε εισαγγελικό ή ανακριτικό γραφείο κρατούμενος, ο οποίος έχει αρνηθεί τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για κορoνοϊό COVID-19, η συμμόρφωση προς τις λοιπές υποχρεώσεις (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.λπ.) πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

V. Επισημαίνεται, ακόμη, η με τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 παρ. 1 εδ. Τρίτο ΚΠΔ δυνατότητα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, επί αυτοφώρων πλημμελημάτων, να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδ. Α και παρ. 2 ΚΠΔ.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος ΕΔΩ


https://www.dikastiko.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια